8 LiliKörbejártuk a földgömböt növények után kutatva. Botanikai kalandunk utolsó útja Amerikába vezetett, mert veteményeskertünk aktuális lakói szinte mind Amerikából jöttek, így leegyszerűsítették számunkra ezt a feladatot. Nem kell a Füvészkertben az üvegházban vagy a parkban sokat keresgéljük, elég, ha kimegyünk a saját veteményeskertünkbe és biztos találkozunk Amerikai növényekkel.
Ilyenek: paradicsom, paprika, burgonya, bab, tök, kukorica, napraforgó

Ezekkel a növényekkel biztos gyakran találkoztok a konyhátokban is, ételeitek alapanyagaként. A paradicsomot és a paprikát megtaláljátok a pizzán, de a lecsó is ezekből készül. Minden gyerek szereti a sült krumplit és a chipset, így gyakran előkerül a krumpli a kamrából. A popcorn magyar neve: pattogtatott kukorica, vagyis ebből kiderül, hogy miből készül.
A töklámpás alapja is Amerikából származik, akárcsak a rágcsálnivaló napraforgómag is... A mexikóiak kedvenc eledele a bab. Náluk csilis bab, nálunk babgulyás, de mindenképpen finom.sunfloersajat
Ezekről a közkedvelt ételekről biztos eszetekbe jutnak az amerikai növények, de ültessetek belőlük párat a kertetekbe is, hogy legyen miből szüretelni...

Érdekességek:
Habár a paradicsom botanikailag gyümölcs zöldségnek tartjuk számon. (az USA Legfelsőbb Bírósága 1893-ban, a "Nix kontra Hedden" perben úgy döntött, hogy a paradicsomot zöldségnek kell tekinteni). Európában sokáig csak az olaszok ették.

A paprikát Kolumbusz orvosa hozta Európába és sokáig gyógyszernek is használták. A legcsípősebb paprikát csak kesztyűvel lehet megfogni. Magyarul eredetileg törökborsnak hívták és megváltoztatta a magyar konyhát.

A kukorica ez ember segítsége nélkül nem tudna fennmaradni, mivel nem tudnak leperegni a szemek a torzsáról.

A napraforgó a legnagyobb egynyári növény, megköti a talajba került mérgező anyagokat. Az óriásvirágúak tányérja akár 50 cm is lehet.

Ültessetek ti is veteményest, hogy legyenek nektek is Amerikából származó növényeitek. Jó kertészkedést!

P1050395