A Mikulás kertje

Ha szeretnétek a Mikulás kedvében járni, vagy esetleg az eddig elkövetett csínytevéseket felülírni, akkor készítsetek neki egy kis kertet, ahol megpihenhet a fárasztó ajándékcipelés után.

/_f/advent/P1150251.JPG

A következő anyagokra lesz szükségetek a Mikulás kert beültetéséhez: tejes doboz (kimosva, egyik oldala levágva, alul kilyukasztva), föld, szobanövények, örökzöld ágak, tobozok, vatta, hungarocell golyó, filctoll, piros filc anyag a Mikulás sapjájának, hó sray, csomagolópapír a tejes doboz dekorálásához, ragasztópisztoly vagy erős ragasztó.

/_f/advent/P1150256.JPG

Az alapanyagok begyűjtéséhez tégy egy sétát a kertben vagy a közeli parkban. Keress tobozokat, pár örökzöld ágat (fenyő, thuja) és levél nélküli ágacskákat.

Sétád során keress olyan piros bogyókat, mint a Mikulás sapkája. Ilyenkor, lombhullás után, könnyen felfedeztetőek a késő őszi kert aktuális díszei a színes bogyók, termések. Ezeket a bogyókat hagyd a madaraknak, ne szedd le, csak próbáld beazonosítani.

/_f/advent/P1150257.JPG

Az alábbiak között keresd meg, amit felfedeztél, vagy használj növényhatározót.

Madárberkenye: a legtöbb parkban találkozhatsz ezzel a fával. Gyakran ültetik, mert jól viseli a városi körülményeket. Termése ehető. A dércsípte érett bogyókból lekvár, mártás és bor is készíthető.

Magyal (Ilex): örökzöld cserje. Piros bogyós szúrós leveleit előszeretettel használják karácsonyi dekorációkba. Bogyója nagyon mérgező, semmiképpen ne szedd le!

Madárbirs: a parkokban, kertekben az örökzöld talajtakaró változatával találkozhatsz legtöbbször, de van számos lombhullató fajtája is. Piros bogyói egész télen díszítenek, vagy addig míg a madarak le nem csipegetik. A madarak kedvenc csemegéje nekünk enyhén mérgező, ne szedd le!

/_f/advent/P1150242.JPG

Csipkebogyó. A vadrózsa termése. A mi kertünkbe egy nemes rózsa elvadult hajtásából fejlődött, de erőszéleken és parkokban is található. Ősszel, az első fagyok idején érik. Akkor kell szedni mikor pont olyan piros, mint a Mikulás sapkája. A narancssárga még éretlen, a vörös már túlérett. A túlérett bogyó elveszíti C-vitamin tartalmának értékes részét. A csipkebogyó teához ki kell szedni a magokat és a szőrös magbelet.

/_f/advent/P1150255.JPG

Galagonya. Legelterjedtebb az egybibés galagonya. Tövises kis fa, sok piros bogyóval. Ehető levele, virága, termése. Mivel lombhullató, most csak a termésből gyűjthetsz, de ha visszajössz tavasszal, akkor a fiatal leveléből salátába is tehetsz. Szívbetegségek kezelésére gyógyteának gyűjtheted most a bogyóját, vagy tavasszal a levelét.

A Mikulás kertjébe szobanövényeket ültess, tedd a belső ablakpárkányodra, világos helyre, és tartsd nedvesen. Így a szobád ünnepi dekorációját is megoldottad.

/_f/advent/P1150245.JPG

A Mikulás kertjébe ültethető szobanövények: karácsonyi kaktusz, pozsgafa vagy majomfa (elég egy ágacskát beszúrnod, hamarosan meggyökerezik), korallvirág. A begyűjtött örökzöld ágacskákat is szúrd a földbe. Ezek nem fognak meggyökeresedni, az ünnepek után ki kell dobni, de addig karácsonyi hangulatot (és illatot, ha fenyőágat szedtél) varázsolnak a szobádba.

Készítsd el a Mikulást: egy tobozra ragassz egy hungarocell golyót. A golyó lesz a Mikulás arca, melyre vattából szakállat, filcből sapkát és piros orrot ragaszthatsz. A ragasztáshoz, a ragasztópisztoly kezeléséhez kérd szüleid segítségét. Az elkészült Mikulást tedd a kertbe.

Kertedet dekorálhatod hósrayel, hogy a Mikulás otthonosabban érezze magát, de az ünnepek után töröld le a szobanövényeidről, mert ők nem szeretik.

           

Amennyiben tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, és kövessd Szamócát a Facebookon. vagy iratkozz fel hírlevelünkre. 
Osszátok meg velünk kertészkedős tapasztalataitokat, képeiket a saját kézzel nevelt növényekről, hogy követendő példát mutassatok kortársaitoknak, a SZAMÓCA KISKERTÉSZ CSOPORTBAN.
Várjuk képeiteket, kérdéseiteket. A kérdésekre igyekszünk mihamarabb válaszolni.
Jó kertészkedést! Szamóca

Gyerekeknek, felnötteknek kertészkedős termékek a Szamóca Boltban.

Hírlevélre feliratkozás:

A Luca búza utóélete

A Luca búza utóélete

Milyen termés várható az idén? Kiderül a Luca búza fejlődéséből.
bővebben »bővebben »
Karácsonyfa, fenyőfa

Karácsonyfa, fenyőfa

Karácsonyfának nevelt fenyők, ehető fenyőmag, narancsillatú fenyő... Érdekességek fenyőkről karácsony előtt, és után...
bővebben »bővebben »
Luca búza vetés

Luca búza vetés

December 13-án rejtsétek el a seprűket és vessetek búzát. A seprűket azért kell eldugni, hogy a boszorkányok ne gonoszkodjanak. A búza vetésből pedig megjósolhatjátok a jövő évi termést. Ha karácsonyig minden szem kibújt, akkor jövőre bátran tervezhetitek a veteményest, biztos szüretelni fogtok...
bővebben »bővebben »
Levél az Angyalnak

Levél az Angyalnak

Kedves Angyal (vagy Jézuska)! Egy "csuda" dolgot szeretnék kérni karácsonyra:
bővebben »bővebben »
Manók, tündérek és karácsonyi varázspor

Manók, tündérek és karácsonyi varázspor

Karácsonyra várva sok-sok manó látja meg nálunk a napvilágot. Szorgos manó kezekre nagy szüksége van a Mikulásnak, így a manó készlet folyamatosan bővül, újabb és újabb huncut manókkal. A tündérek helyzete mégis lényegesen jobb, egy olyan családban, ahol egy kislány nevelkedik és szinte minden nap próbálkozik egy jobbnál-jobb tündér-varázslattal.
bővebben »bővebben »
Adventi naptár újrahasznosítva kis kertészeknek

Adventi naptár újrahasznosítva kis kertészeknek

Jövő hétvégén kezdődik advent és mivel már saját gyermekem is érdeklődést mutat minden dekorációnak álcázott ajándék jellegű tárgy iránt (főleg, ha szétszedhető, megehető...) úgy döntöttem én is készítek egyet.
bővebben »bővebben »
Karácsonyfa 1x1 kis kertészeknek

Karácsonyfa 1x1 kis kertészeknek

Hogy tudd beazonosítani, hogy milyen karácsonyfát hozott az Angyal...
bővebben »bővebben »
Karácsonyi dekoráció természtes anyagokból

Karácsonyi dekoráció természtes anyagokból

Készülődés karácsonyra Ha már az óvoda, iskola és az egész város felvette karácsonyi ruháját, akkor elkezdhetjük otthonunkba varázsolni a karácsonyi hangulatot.
bővebben »bővebben »
         SZAMÓCA események:
2019. július
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
Szamóca Kiskertész Klub a Füvészkertben 2019

2019. július 10. 10.00 Nyúl Péter veteményeskertje

2019. július 10 11.15-től Oázis a sivatagban (kaktuszok, pozsgások)

2019. július 24. 10.00 és 11.15-től Kertészkedés mesehősökkel

2019. július 31. 10.00 és 11.15-től Harry Potter és a mágikus növények

2019. augusztus 7. 10.00 és 11.15-től Kertészkedés kuflikkal

Időpontok, témák  még változhatnak!

.