A virágból hogyan lesz méz?

Nem csak Micimackó szereti a mézet, hanem mi emberek is, felnőttek és gyerekek egyaránt, és nem csupán finom, hanem egészséges is. Ezt mindannyian tudjuk. De miből, hogyan és ki készíti a mézet?

Erről is van némi fogalmunk: elsősorban tudjuk, hogy a szorgalmas méhek a méz mesterei, s hogy virágról virágra szállva gyűjtik a hozzávalót.

De mit? Mi az, amit gyűjtenek, és mi az, amiből valójában elkészül a méz?

/_f/erdekes/P5080031.JPG Már javában virágzik az akác

Kétfélét gyűjtenek, virágport és nektárt, a mézkészítéshez viszont csak az utóbbit, vagyis a nektárt használják fel.

De miért hagyják a virágok, hogy a méhek elvigyék a nektárt meg a virágport?

Nem csak, hogy hagyják, de még akarják is, hisz nagyon fontos számukra, hogy virágporuk egyik virágról a másikra kerüljön és megtörténjék a beporzás, ami a mag- és termésképződés alapfeltétele! Ezért a virágok díszbe öltöznek, csodálatosabbnál csodálatosabb színekben pompáznak, s még illatos nektárt is termelnek, hogy a méhecskéket magukhoz vonzzák.

A kis méhek pedig szorgosan gyűjtögetnek: virágport a hátsó lábukon lévő kosárba, nektárt pedig az úgynevezett mézgyomrukba.

/_f/erdekes/P6140036.JPG  Nemsokára a hárs is kiterjeszti illatát

Mindenki jól jár: a virágok esetében végbemegy a beporzás, a méhek pedig beszerzik táplálékukat, a méznek való nektárt, és a fehérjeforrásul szolgáló virágport.

A nektár lényegében vizes cukoroldat, rendszerint 25–50 százalék cukrot tartalmaz.

A méz készítésének egyik legfontosabb részét az képezi, hogy a kaptárban található belső munkásméhek az idősebb társaik által összegyűjtött nektárból elpárologtatják a felesleges vizet.

Az igazi méz akkor van készen, amikor víztartalma a 18% körüli értékre csökken és a méhek a levegőtől elzárva viaszfedéllel zárják le a mézes sejteket.

Az ember által történő mézszüretelést pergetésnek nevezzük,  utalva arra, hogy a lépeket (viaszkereteket) meg kell pörgetni ahhoz, hogy a méz kicsapódjon belőlük.

Ez röviden a méz készítésének a folyamata, s az édes mézért hálával tartozunk úgy a mézelő virágoknak, mint a szorgos kis méheknek, no, meg a hozzáértő méhészeknek is...

S hogy kinek melyik a kedvenc méze? Van akinek az akác, van akinek a hárs, van olyan is, aki a vegyes virágmézet szereti, aztán meg ott a finomabbnál finomabb egzotikus méz, mint például a citrusméz, a gesztenyeméz, a levendulaméz, a görög kakukkfűméz, s még sorolhatnánk...

/_f/erdekes/P6190004.JPG  A görög kakukkfűméz alapja, a "thimári"

Vajon Micimackónak melyik lehet a kedvence?

           

Amennyiben tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, és kövessd Szamócát a Facebookon. vagy iratkozz fel hírlevelünkre. 
Osszátok meg velünk kertészkedős tapasztalataitokat, képeiket a saját kézzel nevelt növényekről, hogy követendő példát mutassatok kortársaitoknak, a SZAMÓCA KISKERTÉSZ CSOPORTBAN.
Várjuk képeiteket, kérdéseiteket. A kérdésekre igyekszünk mihamarabb válaszolni.
Jó kertészkedést! Szamóca

Gyerekeknek, felnötteknek kertészkedős termékek a Szamóca Boltban.

Hírlevélre feliratkozás:

         SZAMÓCA események:
2019. február
HKSzCsPSzV
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728123
Szamóca Kiskertész Klub 2019
Február 23. 10.00 és 11.15-től Csokiimádó mesehősök nyomában

2019. március 30. 10.00 és 11.15 Tavaszkereső Csipikével és Tipetupával.
2019. április 27. 10.00 és 11.15 Pettson és Findusz kertje.
2019. május 18. 10.00 és 11.15 Manócska veteményeskertje. Mazsola és Tádé kedvenc növényei
2019. június 1. 10.00 és 11.15 Indiánok kertje.
2019. augusztus 3. 10.00 és 11.15 Kisvakond és a kamilla.

Időpontok, témák  még változhatnak!

.

  Jelentkezés Szamóca Klub foglalkozásra:
Életkora év