Gyomnövények - gyógynövények

/_f/bodza/P1120859.JPG

Tipegő gyermekemet kivittem a játszótérre, ahol leragadtunk a homokozónál, mivel nagyjából még csak azt tudja rendeltetésszerűen használni. A homokozó mellett, ahol naponta jó sok gyermek megfordul, egy szépen virágzó cickafark volt (még a mostani szárazságot is kibírta).

Gyermekem négykézláb haladva a homokozóban mogyorókat gyűjtött, így vettem észre, hogy egy török mogyoró alatt üldögélünk. A mogyoró még éretlen volt, de a csoportosan növő sallangos szőrökkel borított alma nagyságú termés jó játéknak tűnt. Haza is vittünk jó párat, borzos kis tündérek feje lesz belőle, ha majd találunk hozzá passzoló testet.

A cickafarkot nem bántottuk, hadd virítson tovább. Hátha más Anyukában is így tudatosul, hogy a gyógynövényeink valóban úton-útfélen nőnek, és kis kertészeinkkel jártunkban-keltünkben be tudjuk gyűjteni a házi patika alap gyógynövényeit.

/_f/bodza/cickafark.jpg

Én elég sok cickafarkot használok, az elfogyasztott mennyiség alapján a bodza után következik a sorban. Adom a gyermeknek, macskának, férjemnek, és én is iszom, áztatom, öblögetem, borogatom, kenem...vagyis nálunk mindenki kap belőle, minden formában...

/_f/bodza/mogyor%C3%B3.jpg

A mogyorót mint gyógynövényt még nem próbáltam, de használják levelét is, kérgét is és az összetört mogyoró mézzel és borssal jó a náthára és köhögésre.

Aki a belvárosban lakik és onnan csak ritkán tud kimozdulni, az is begyűjtheti a következőket: csipkebogyó, vadgesztenye, csalán, bodza, hárs, homoktövis. Ezek parkokban, temetőkben is tömegesen nőnek.

A pipacs a leglátványosabb bizonyítéka annak, hogy a gyomnövény is lehet gyógynövény. A búzatáblák rettegett gyomnövénye, a valóban úton-útfélen, árokparton, autópálya mentén növő pipacs szirmai hurutoldó hatásúak. Főzetével szemgyulladást kezelnek. Szirmait egyenként felfűzve száríthatjuk, ami jó móka lehet gyermekünknek.

Ha körülnézünk a lakásunkhoz legközelebb levő parkban biztos találunk pár gyógynövényt. A fenyő fiatal ághajtásaiból teát készíthetünk idült hörghurut ellen, a homoktövis sok C vitamint tartalmaz... csak arra kell figyelni, hogy nagyon poros vagy kutyák által látogatott helyekről ne gyűjtsünk be semmit.

Végül pedig mi mással fejezhetném be mint a szamócával. Az erdei szamóca, amit ugyancsak begyűjthetünk jártunkban keltünkben, már ha erdőben járunk, vasban és káliumban gazdag. Értékes táplálék vérszegénységben, cukorbetegségben, köszvényben szenvedőknek. Itala lázcsillapító hatású. A friss gyümölcs eltávolítja a fogköveket, és hűsíti a leégett bőrt.

/_f/bodza/szamoca-lead.jpg

Ha kilépünk a kapunkon, mindegy, hogy jobbra indulunk vagy balra, biztos találunk gyógynövényeket, csak be kell gyűjteni (lehetőleg tiszta helyről) és lehet készíteni a gyógyteát.

             

  Amennyiben tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, és kövessd Szamócát a Facebookon. vagy iratkozz fel hírlevelünkre. 
  Osszátok meg velünk kertészkedős tapasztalataitokat, képeiket a saját kézzel nevelt növényekről, hogy követendő példát mutassatok kortársaitoknak, a SZAMÓCA KISKERTÉSZ CSOPORTBAN.
  Várjuk képeiteket, kérdéseiteket. A kérdésekre igyekszünk mihamarabb válaszolni.
  Jó kertészkedést! Szamóca

  Gyerekeknek, felnötteknek kertészkedős termékek a Szamóca Boltban.

  Hírlevélre feliratkozás:

  Karantén kertészkedés

  Karantén kertészkedés

  Hamarosan újra kezdjük a Szamóca Kiskertész foglalkozásokat a Füvészkertben. Addig megmutatjuk, hogy mit kertészkedtünk karantén idején. Küldjetek képeket, hogy ti mit kertészkedtetek. Nálatok csíráztak-e magok, kibújt-e a futóbab? A legügyesebb kertészeket Szamóca Kiskertész Klub belépőjeggyel jutalmazzuk.
  bővebben »bővebben »
  Magas ágyáskeret saját kézzel

  Magas ágyáskeret saját kézzel

  Magas ágyás keret készítési útmutató Beninek. Beni másodikos és farmer vagy kertész lesz. Névnapjára magas ágyást kért. Megígértem, hogy megmutatom, hogy hogyan lehet egyszerűen magas ágyás keretet készíteni, vagyis, hogy hogyan készült a miénk.
  bővebben »bővebben »
  Szamóca szüret

  Szamóca szüret

  Most érik a szamóca. Balkonládában, tejes dobozban, konzervdobozban, gumicsizmában, sörös vödörben... Mindenhol. Mi készül nálatok a sok finom szamócából?
  bővebben »bővebben »
  A szamóca eper?

  A szamóca eper?

  Miért szamóca és nem eper?
  bővebben »bővebben »
  Mi van a magtárban?

  Mi van a magtárban?

  A mi magtárunkban azonban a hüvelyes növények magvai is helyet kaptak, úgy mint a bab, a borsó, a csicseriborsó, a lencse. Ezekre figyelünk most oda jobban, a hideg téli napokon. De hányféle bab, és borsó, és lencse!!!
  bővebben »bővebben »
  Tavaszi gyógyírtár

  Tavaszi gyógyírtár

  Olvad a hó, és a meleg napsugarak hatására a természet nemsokára sokféle gyógyírt kínál a tavaszi kimerültségre, méregtelenítésre, ezért ezeket a tavasszal előbújó növényeket érdemes idejében számbavenni. A lista végtelen. Ez csupán egy kis kóstoló.
  bővebben »bővebben »
  Paradicsom a dzsungelből

  Paradicsom a dzsungelből

  Három hetes vakációnk után  a veteményesünk siralmas állapotban fogadott. Nem ért váratlanul, számítottam rá, mert igazán nem gondos kertészhez méltó a nyár közepén, a legnagyobb melegben magukra hagyni a szegény paradicsomokat, paprikákat, uborkákat...
  bővebben »bővebben »
  Kis kertészek kedvence a zöldborsó

  Kis kertészek kedvence a zöldborsó

   A zöldborsó MOST már vethető!! Készíthetitek a szerszámokat, ásót, gereblyét, magokat és kezdődhet az ehető kert kialakítása, indulhat a kis kertészek kerti kalandja.
  bővebben »bővebben »
  A három nővér kertje

  A három nővér kertje

  A három nővér a  kukorica, a bab, és a tök. Ha egy fészekbe kerülnek a magok, akkor együtt fejlődnek és segítik egymást, mint a jó testvérek.  
  bővebben »bővebben »
  Paradicsom palánta magvetésből

  Paradicsom palánta magvetésből

  Jobban nem is kezdődhetett volna a tavasz. Minden évben próbálkozok a korai palántaneveléssel, de valahogy mindig áprilisban sikerül elvetni a paradicsom magokat és augusztusig kell várni a termésre. Ez persze fajtától is függ. Valamilyen csoda folytán idén már március 1-én bekerültek a magok a cserépbe.
  bővebben »bővebben »
  Veteményeskert terv gyerekeknek

  Veteményeskert terv gyerekeknek

  Még tél van, de már itt az ideje megtervezni a veteményest. Ez egy gyerekekkel ültethető, gondozható változat. Könnyen nevelhető, színes és finom zöldségek, virágokkal tarkítva.
  bővebben »bővebben »
  Így neveld a szamócádat

  Így neveld a szamócádat

  Kövessétek SZAMÓCA gondozási tanácsait, hogy a beültetett szamócákról termést szedhessetek.
  bővebben »bővebben »
  Paradicsombefőzés gyerekkel

  Paradicsombefőzés gyerekkel

  Augusztus a paradicsomszüret ideje. A pár tő paradicsomunk annyit terem, hogy háromtagú családunk nem képes elfogyasztani, pedig esszük reggel, délben este: levesnek, szósznak, salátának, vagyis minden elképzelhető formában. Mivel télen is szeretjük a spagettit saját paradicsomból készített szósszal, ezért ilyenkor befőzzük a fölösleges mennyiséget.
  bővebben »bővebben »
  A gyerekkel kertészkedés alapszabályai szülőknek

  A gyerekkel kertészkedés alapszabályai szülőknek

  A gyerekkel kertészkedés alapszabályai szülőknek, avagy hogyan vegyük rá gyermekünket, hogy kertészkedjen. Saját kertben, közösségi kertben vagy a teraszon, mindegy hol próbálunk gyermekünkkel kertészkedni, vegyük figyelembe a következőket:
  bővebben »bővebben »
  Növények az indiánok kertjéből

  Növények az indiánok kertjéből

  Mit ettek az indiánok? Bölényt. Sütve, főve, szárítva, darálva, ízesítve... Bölényt biztos nem fogunk a bio veteményesünkben nevelgetni, ezért megpróbálunk legalább egy indiánok ízvilágának megfelelő köretet produkálni.
  bővebben »bővebben »
  Az égig érő paszuly

  Az égig érő paszuly

  Kedves kiskertész! Tudod-e, hogy mi a paszuly, és mekkorára nő? Ha nem ismerős a paszuly, a megfejtéshez nézd meg Az égig érő paszuly népmesét (kattints a címre). Most, hogy már tudod, hogy ez a futóbab és nagyon-nagyon magasra nő, segíts neki, hogy elérje az eget.
  bővebben »bővebben »
  Fenntartható városi kertészkedés gyerekeknek

  Fenntartható városi kertészkedés gyerekeknek

    Mitől lesz egy kert fenntartható? leginkább attól, ahogy a kiskertész megműveli... Kövessétek Szamóca tanácsait, hogy kertetekben barátságban éljenek a bogarak, madarak, növények, gyerekek...
  bővebben »bővebben »
  Bodza tea kis kertészeknek

  Bodza tea kis kertészeknek

  Virágzik a bodza, lehet már gyűjteni. Szinte mindenhol megtalálható: utak mellett, parkban, erdőszélen. Szép, teljesen kinyílott virágokat szedjetek és szárítsátok meg. Ne szedjetek poros utak mellől, és ne szedjétek, ha levéltetvek vannak a virágokon. Fontos tudnivalók kis kertészeknek a bodzáról: bodzából készül a varázspálca a bodzabokron TÜNDÉREK laknak a bodzatea meggyógyítja a náthás kis kertészt
  bővebben »bővebben »
  Hogy került a szamóca a palackba?

  Hogy került a szamóca a palackba?

  Műanyag palackon három lyukat vágtam, az alját pedig sűrűn kilyukasztottam. A palack aljára apró kavicsot szórtam, és megtöltöttem kerti föld-komposzt-érett marhatrágya keverékkel bejegyezte Tünde
  bővebben »bővebben »
  Meghívottak a bogárszállodába

  Meghívottak a bogárszállodába

  Elkészült a bogárszálloda, szétküldtük a meghívókat. Olyan lakóknak készítettük a lakosztályokat, akik nyáron meghálálják a téli menedékhelyet. Elpusztítják a tetveket, hernyókat, csigákat, krumplibogarakat, vagyis megvédik a veteményeskertünket. A következő bogarak kaptak névre szóló meghívókat. Reméljük hamarosan vendégül láthatjuk szállodánkban.
  bővebben »bővebben »
  Szelídgesztenye, gesztenye

  Szelídgesztenye, gesztenye

  Eredete Az Elő-Ázsiából származó szelídgesztenye ma mindenhol megtalálható Európában ahol a szőlő megél: Nagy-Britanniában, az Alpok déli völgyeiben, Franciaországban, Magyarországon, Erdélyben. Plinius szerint a fajt az 5. században vitték be Görögországba és innen terjedt el a Mediterránba, majd a rómaiak közvetítésével jutott el a kontinens más vidékeire is.
  bővebben »bővebben »
  Pizza kert

  Pizza kert

  Biztos minden gyerek kedvence a pizza, ezért könnyű lesz rávenni a kertészkedésre a pizzaevőket, ha az alapanyag előállítása a tét. Akár teraszon, akár kertben kertészkedik a kis kertész, az alapnövényeket (paradicsom, paprika, szurokfű) fel tudja nevelni. Ültethetitek pizza alakú ágyásba, ahol minden pizza szeletben más növény nő, de kerülhetnek balkonládába is vagy akár csak egy nagyobbacska cseréppel is beérik (ez lesz a pizza cserép...)
  bővebben »bővebben »
  Legyen saját virágoskerted!

  Legyen saját virágoskerted!

  Végre itt a  tavasz! Süt a nap, meleg van. Most hétvégén elkezdheted a saját virágoskerted beültetését. Vessél egynyári virágokat, mert egész nyáron virítanak, színessé varázsolják a kertedet, vagy a teraszodat, és hozzád csalogatják a pillangókat.
  bővebben »bővebben »
  Magas ágyások gyerek kertészeknek

  Magas ágyások gyerek kertészeknek

  Az idén magas ágyásokba költözik a veteményesünk, mert a homokot nem sok növény szereti. Hiába dúsítottuk komposzttal, termőfölddel, az eső és az öntözővíz ezt hamar bemosta a homokba és maradt az, ami eredetileg is volt: homok.
  bővebben »bővebben »
  A cukkini gondozása

  A cukkini gondozása

  A múlt heti foglalkozáson (Szamóca tanodás foglalkozás a gödi Mackóvár játszóházban) cukkini magot bujtattunk papírcserépbe, amit hazavittetek. Remélem azóta szorgalmasan locsolgatjátok az ablakpárkányon a kis cserepet.
  bővebben »bővebben »
  A kamilla gondozása

  A kamilla gondozása

  Mikor Egérke megbetegedett, Kisvakond bejárta az egész világot, hogy kamillát szedjen, hogy meggyógyítsa Egérkét. Egérke meggyógyult a kamillateától.
  bővebben »bővebben »
  A menta és citromfű gondozása

  A menta és citromfű gondozása

  Remélem ízlett a limonádé, amit a Füvészkertben szürcsölgettél a kemény kertész munkák elvégzése után. Ha otthon is szeretnél ilyen limonádét készíteni, bármikor megteheted, ha Szamóca tanácsait megfogadva gondozod a hazavitt növénykédet.
  bővebben »bővebben »
  A napraforgó gondozása

  A napraforgó gondozása

  Szamóca tanodás foglalkozásunkon papírcserépbe bujtattál pár szem duci fekete magot. Ezek napraforgómagok. Ezekből a magocskákból lesz az óriás napraforgó.
  bővebben »bővebben »
  Lebegő növények gondozása

  Lebegő növények gondozása

  Hogyan nevelhettek lebegő növényetekből akkorát, hogy a Mikulás is megirigyelje?
  bővebben »bővebben »
  Maggolyó

  Maggolyó

  A maggolyó rendeltetése virágba borítani az üres, rendezetlen földterületet. Hogy ezt a feladatát teljesíteni tudja csak kell keresni egy ilyen területet és ott tavasszal el kell dobni a golyót. A többit a természet elvégzi: az eső lemossa az agyagot, mely a talajhoz tapad és a golyóba kevert földben kicsiráznak a magok.
  bővebben »bővebben »
  Utazás növényekkel magyar tájakon: makói vöröshagyma

  Utazás növényekkel magyar tájakon: makói vöröshagyma

  Bejárjuk Magyarországot, és a határainkon túli magyarokat is meglátogatjuk, megismerkedünk jellegzetes növényeikkel. Megnézzük, hogy milyen növényeket nevelnek a kiskertben, a mezőn, milyen fűszerekkel ízesítik ételeiket, és milyen gyógynövényekkel gyógyítják betegségeiket. Megismerik a gyerekek, hogy mitől is lett hungarikum a kalocsai paprika és a makói hagyma, miért pont ezeket a növényeket kezdték el termelni az adott helyen, eredetileg honnan származik, mikor került hozzánk, milyen módszerrel termelik, és mire használják.
  bővebben »bővebben »
           SZAMÓCA események:
  2020. október
  HKSzCsPSzV
  2829301234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930311
  Szamóca Kiskertész Klub a Füvészkertben 2020

  2020. szeptember 26. szombat 10.00 és 11.15 Kertészkedés mesehősökkel

  2020. október 10. szombat 10.00 és 11.15 Színes lombok kincskereső

  2020. október 31. szombat 10.00 és 11.15 Tökfaragás

  Jelentezni lehet itt.

  Online jegyvásárlás itt.

  Árak.
  Foglalkozás helyszíne: Szamóca Kiskertész Tanoda, ELTE Füvészkert, szabadtéri foglalkozás.

  .