Gyomnövények - gyógynövények

/_f/bodza/P1120859.JPG

Tipegő gyermekemet kivittem a játszótérre, ahol leragadtunk a homokozónál, mivel nagyjából még csak azt tudja rendeltetésszerűen használni. A homokozó mellett, ahol naponta jó sok gyermek megfordul, egy szépen virágzó cickafark volt (még a mostani szárazságot is kibírta).

Gyermekem négykézláb haladva a homokozóban mogyorókat gyűjtött, így vettem észre, hogy egy török mogyoró alatt üldögélünk. A mogyoró még éretlen volt, de a csoportosan növő sallangos szőrökkel borított alma nagyságú termés jó játéknak tűnt. Haza is vittünk jó párat, borzos kis tündérek feje lesz belőle, ha majd találunk hozzá passzoló testet.

A cickafarkot nem bántottuk, hadd virítson tovább. Hátha más Anyukában is így tudatosul, hogy a gyógynövényeink valóban úton-útfélen nőnek, és kis kertészeinkkel jártunkban-keltünkben be tudjuk gyűjteni a házi patika alap gyógynövényeit.

/_f/bodza/cickafark.jpg

Én elég sok cickafarkot használok, az elfogyasztott mennyiség alapján a bodza után következik a sorban. Adom a gyermeknek, macskának, férjemnek, és én is iszom, áztatom, öblögetem, borogatom, kenem...vagyis nálunk mindenki kap belőle, minden formában...

/_f/bodza/mogyor%C3%B3.jpg

A mogyorót mint gyógynövényt még nem próbáltam, de használják levelét is, kérgét is és az összetört mogyoró mézzel és borssal jó a náthára és köhögésre.

Aki a belvárosban lakik és onnan csak ritkán tud kimozdulni, az is begyűjtheti a következőket: csipkebogyó, vadgesztenye, csalán, bodza, hárs, homoktövis. Ezek parkokban, temetőkben is tömegesen nőnek.

A pipacs a leglátványosabb bizonyítéka annak, hogy a gyomnövény is lehet gyógynövény. A búzatáblák rettegett gyomnövénye, a valóban úton-útfélen, árokparton, autópálya mentén növő pipacs szirmai hurutoldó hatásúak. Főzetével szemgyulladást kezelnek. Szirmait egyenként felfűzve száríthatjuk, ami jó móka lehet gyermekünknek.

Ha körülnézünk a lakásunkhoz legközelebb levő parkban biztos találunk pár gyógynövényt. A fenyő fiatal ághajtásaiból teát készíthetünk idült hörghurut ellen, a homoktövis sok C vitamint tartalmaz... csak arra kell figyelni, hogy nagyon poros vagy kutyák által látogatott helyekről ne gyűjtsünk be semmit.

Végül pedig mi mással fejezhetném be mint a szamócával. Az erdei szamóca, amit ugyancsak begyűjthetünk jártunkban keltünkben, már ha erdőben járunk, vasban és káliumban gazdag. Értékes táplálék vérszegénységben, cukorbetegségben, köszvényben szenvedőknek. Itala lázcsillapító hatású. A friss gyümölcs eltávolítja a fogköveket, és hűsíti a leégett bőrt.

/_f/bodza/szamoca-lead.jpg

Ha kilépünk a kapunkon, mindegy, hogy jobbra indulunk vagy balra, biztos találunk gyógynövényeket, csak be kell gyűjteni (lehetőleg tiszta helyről) és lehet készíteni a gyógyteát.

           SZAMÓCA események:
  2017. november
  HKSzCsPSzV
  303112345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  27282930123
  November 11. 10.00-től Misi Mókus és az örökké termő fa
  November 25. 10.00 és 11.15-től Harry Potter és a mágikus növények

      Jelentkezz SZAMÓCA KLUB foglalkozásra!                    
  Életkora év