Hófehérke és a mérgezett alma- mérgező növények a kertben

Mivel mérgezhette meg Hófehérke almáját a gonosz mostoha?

Mérgező növényeket szinte bármelyik kertben lehet találni, nem csak gonosz boszorkányok méregkeverő konyhájában, ezért fontos megtanítani a gyerekeknek, hogy ne kóstolással kezdjék az ismeretlen növények felfedezését.

Mérgező növényeket ugyanúgy úton-útfélen találunk, ahogy gyógynövényeket is, mert sok gyógynövény mérgező is tud lenni, mivel ami kis mértékben orvosság az nagy mértékben méreg.

Gyermekem születéséig fel se tűnt, hogy milyen mennyiségű "méreg" közvetlen közelségében élek, pedig kertész vagyok és ezeknek a növényeknek java részét én ültettem a kertembe. Miután megtartottam a mérgező növények összeszámlálását, megállapítottam, hogy a mérgező növényektől megszabadulni lehetetlen és fölösleges. Az egyetlen járható út a gyerek megtanítása arra, hogy semmit ne vegyen a szájába a kertből, csak azt, amit anya vagy apa ad (mert ehető növény is akad nálunk bőven).

A kertemben található mérgező növények nagyon közönséges, mindennapos növények, amelyek bármelyik parkban vagy kis kertben előfordulnak, ezért ha van kertetek, akkor valószínű nálatok is van ezek közül néhány.

Babérmeggy (az egész növény)

Borostyán (bogyó, levél)

Boróka: gyengén mérgező

Bangita: gyengén mérgező

Cserszömörce:  gyengén mérgező

Borsos varjúháj: gyengén mérgező

Kecskerágóból több is van: a lombhullató csíkos kecskerágó nagyon mérgező, főleg a bogyója, az örökzöld japán kecskerágónak minden része enyhén mérgező

Ecetfa: levele, termése gyengén mérgező

Thuja: hajtása, toboza nagyon mérgező

Erdei pajzsika: minden része mérgező

Fagyal: mérgező bogyója, levele, kérge

Harangláb: gyengén mérgező

Gyöngyvirág: halálosan mérgező az egész növény

Kankalin: gyengén mérgező

Kökörcsin: nagyon mérgező az egész növény

Lilaakác:termése, ága, gyökere mérgező

Madárbirs: ő is szerepel a mérgező növények listáján, de csak nagyon enyhe tüneteket okozhat. A madaraknak még azt se...

Nárcisz: hagymája gyengén mérgező

Bazsarózsa: virága, magja, gyökere

Rhododendron: nagyon mérgező

Tűztövis: a madarak kedvence, de a bogyója mérgező

Zanót:minden része mérgező

Vadszőlő: bogyója levele gyengén mérgező

Ez összesen 23 mérgező növény és a halálosan mérgező gyűszűvirágot és a puszpángot (Buxus) nem is számoltam. Az elsőt mivel kétéves növény és gyilkos magvai nem bújtak ki újra, a másik pedig csak egyszerűen kipusztult. Megették a hernyók. (őket nem mérgezte meg)

Így összesen 25 mérgező növény egy akkora kertben, ami még budapesti viszonyokhoz képest is meglehetősen aprócska. A gonosz mostoha a bőség zavarával küzdött volna a kertemben. De nem csak az én kertemben, hanem bárki kertjében, vagy bármelyik parkban, vagy akár óvoda és iskola udvaron. Mérgező növények mindenhol vannak, így nagyon fontos megtanítani a gyerekeknek, hogy semmit se egyenek meg.

Figyelem! a fenti növényekkel közelről sem teljes a mérgező növények listája, csak a saját kertemben találhatóakat soroltam fel!

         SZAMÓCA események:
2017. november
HKSzCsPSzV
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930123
November 11. 10.00-től Misi Mókus és az örökké termő fa
November 25. 10.00 és 11.15-től Harry Potter és a mágikus növények

    Jelentkezz SZAMÓCA KLUB foglalkozásra!                    
Életkora év