Jóbogyók és nem jóbogyók (mérgező és ehető bogyók)

Ősszel sok színes és kívánatos bogyó jelenik meg a parkokban, kertekben található cserjéken, fákon.

Mi a madaraknak finom csemege, az embereknek nem mind ehető, így csak óvatosan a színes bogyók kóstolgatásával.

A "Mesehősök növényei" programsorozatunk keretében a kuflikkal indultunk jóbogyó keresésre egy Szamóca Kiskertész foglalkozáson a Füvészkertben.

A "jóbogyót" vagyis ebben az esetben a vörös áfonyát egy ötszemű szörny őrizte. A jóbogyóig vezető út során megvizsgáltunk minden útunkba eső, színes bogyós növényt, és megbeszéltük, hogy melyik ehető és melyik mérgező. A mesében található piros színű jóbogyóhoz leginkább a vörös áfonya hasonlított, mely valóban ehető. A nyers vörös áfonya fanyar íze kicsit megingatta a kiskertészek bizalmát, hogy valóban ez lenne, az a keresett jóbogyó, de a szárított változata mindenkinek ízlett, így mindenki egyetért abban, hogy jóbogyót rágcsálni jó, és nem mellesleg nagyon is egészséges.

A séta előtt mindenki ültetett egy saját bogyós szobanövényt, korallbogyót, (mely nem jóbogyó, vagyis nem ehető), és készített egy saját kuflit papírból. A nagy közös kupacba a kuflik édesburgonyából készültek, a kupac mohából. (A korallbogyó gondozását és a kuflis foglalkozáson készített képeket a cikk alján találod).

Az alábbi növényekkel találkoztunk a séta során.

/_f/erdekes/mergezobogyo.jpg

A leggyakrabban előforduló színes mérgező bogyók a kertekben:

Fagyal: gyakran ültetik sövénynek. Magja mérgező

Borostyán: örökzöld kuszónövény. Bogyója mérgező.

Tűztövis: Gyönyörű színekben (piros, narancssárga, citromsárga) bogyóját a madarak előszeretettel fogyasztják. Emberre veszélyes.

Magyal: A karácsonyi dekorációk kedvenc alkotóeleme, de gyönyörű piros bogyója mérgező.

Dérbabér: Igénytelen és fagytűrő hálás cserje, de minden része mérgező.

Vadszőlő: Gyönyörű vörös színben pompázik ősszel a levele, de a kék bogyója mérgező.

Madárbirs: Csak enyhén mérgező, de jobb nem próbálgatni.

/_f/erdekes/jobogyo.jpg

De szerencsére nem csak mérgező bogyók vannak a kertekben, hanem "jóbogyók" is.

A következőket lehet szedni:

Csipkebogyó: természetes C vitamin forrás. Lekvárt is készítenek belőle. Teának nem kell forrázni, mert úgy pont az értékes C vitamint tesszük tönkre, csak áztatni hideg vízben 5-6 órát.

Galagonya: szívproblémák gyógynövénye. Virágából, leveléből gyógytea, bogyójából szörp és lekvár készíthető.

Madárberkenye: íze fanyar, de készítenek belőle pálinkát, ecetet, szörpöt. Díszfaként gyakran ültetik városokban, mert jól bírja a szennyezett levegőt, de már étkezésre nemesített, nyersen sem keserű változata is kapható, ha szeretnétek a gyümölcsöskertbe.

Homoktövis: Immunerősítő, gyuladásgátló.

Som: akkor finom, ha megcsípi a dér, de napsütéses helyeken már kora ősszel beérik, és a ha későn jön a dér (akárcsak az idén), akkor addig lepotyog. Magas a C-vitamin tartalma. Pálinka és lekvár is készül belőle. 

Kökény: Nagyon tövises bokra tavasszal még lombfakadás előtt fehér virág ruhába öltözik. Kék bogyója nagyon fanyar, jobb megvárni míg megcsípi a dér. Lekvár, pálinka, likőr is készülhet belőle.

Áfonya: Van vörös, fekete és tőzegáfonya. Közös tulajdonságuk a magas az antioxidáns tartalmuk, immunerősítő hatásuk, és hogy savanyú talajban nevelhetőek.

A vörös áfonyát inkább szárított, vagy más formában feldolgozott állapotban árusítják, mert nyersen nagyon savanyú, fanyar. 

A korallbogyó (Nertera), amit a foglalkozáson ültettünk, egy hálás kis szobanövény sok színes bogyóval. A díszítőértékét adó bogyók több hónapig is pompáznak. Világos, nem túl meleg helyre tegyétek, és tartsátok mindig nedvesen. A cserepe alá tegyetek egy tálat és abba töltsetek vizet, mert nem szereti ha felülről locsolják (megbarnulnak a levelei). Nem jóbogyó!! Ne kóstoljátok meg! Bogyója mérgező.

/_f/erdekes/IMG_3776.JPG

A foglalkozáson egyedi kufli figurák is készültek, melyeket itt tudtok megnézni: Kuflik és jóbogyók

A kuflikupac az édesburgonyából készült kuflikkal:

/_f/erdekes/kufli.jpg

           

Amennyiben tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, és kövessd Szamócát a Facebookon. vagy iratkozz fel hírlevelünkre. 
Osszátok meg velünk kertészkedős tapasztalataitokat, képeiket a saját kézzel nevelt növényekről, hogy követendő példát mutassatok kortársaitoknak, a SZAMÓCA KISKERTÉSZ CSOPORTBAN.
Várjuk képeiteket, kérdéseiteket. A kérdésekre igyekszünk mihamarabb válaszolni.
Jó kertészkedést! Szamóca

Gyerekeknek, felnötteknek kertészkedős termékek a Szamóca Boltban.

Hírlevélre feliratkozás:

Körömvirág

Körömvirág

Egészítsd ki a gyógynövénykészletedet még egy könnyen nevelhető, erős gyógyhatású, szép és dísznövényként is ismert növénnyel, a körömvirággal.
bővebben »bővebben »
3+1 tanács a kerti szegfű gondozásához

3+1 tanács a kerti szegfű gondozásához

A kerti szegfű csodás illatával és különböző színekben pompázó virágaival az egyik kedvenc évelő virágunk lehet. Íme néhány tanács a gondozásához:
bővebben »bővebben »
Érdekességek a mimózáról

Érdekességek a mimózáról

Érdekességek a Mimózáról
bővebben »bővebben »
Minden amit a kaktuszok gondozásáról tudni érdemes

Minden amit a kaktuszok gondozásáról tudni érdemes

Hasznos információk, hogy a te kaktuszod is jól érezze magát!
bővebben »bővebben »
A kávécserje gondozása

A kávécserje gondozása

A kávécserje gondozása.
bővebben »bővebben »
Trópusi lakoma

Trópusi lakoma

Mi fán terem? Gyümölcsök a trópusokról
bővebben »bővebben »
Kell-e dió, fiú?

Kell-e dió, fiú?

... Kérdi a népnyelv fordításában a sárgarigó vagy más néven aranymálinkó késő tavasszal, hogy a fészkét kerülgető gyerekeket aztán messze csalogassa... S a gyerekek elkerülik a fészket, követik a szépen szóló madarat.
bővebben »bővebben »
Nem szamóca!

Nem szamóca!

A szamócához nagyon hasonlít, de nem ehető (enyhén mérgező) növény.
bővebben »bővebben »
Eperfa

Eperfa

Nagyapámtól árnyékos kertet örököltem. Diófát, körtefát, hársat, kajszit, szőlőst telepített a ház köré, no meg egy azóta hatalmasra terebélyesedett eperfát.
bővebben »bővebben »
A természet kertjében

A természet kertjében

Jó nagyon, ha megadatik kertes házban lakni. Az ember csak kilép az ajtón, és ott a sok szín, zamat és illat, márha persze azelőtt szorgalmában beültette mindazt, amire szeme-szája vágyott.
bővebben »bővebben »
Virágzik a bodza

Virágzik a bodza

Úton-útfélen, bármerre járok, dúsan és illatosan pompáznak a bodzafák. Régen volt, hogy ennyire szép legyen, vagy tán csak nekem tűnik úgy...
bővebben »bővebben »
Olajág

Olajág

A húsvéti ünnepkör idején mindig eszembe jut egyike a kedvenc növényeimnek, a legendás olajfa. Akár az olajfák hegye valamikor Jézus számára, úgy ma is a Mediterráneum egy-egy meghitt olajligete,  elmélkedésre csillapítja az odalátogatót.
bővebben »bővebben »
Varázsolj virágos rétet!

Varázsolj virágos rétet!

Varázsoljatok virágos rétet az óvoda/iskola udvarra, vagy az csoport/osztály ablakába. Hat könnyen nevelhető egynyári virág, mellyel biztos sikeretek lesz, akár az udvaron, akár az ablakpárkányon kertészkedtek. Az eredmény: márciustól a tanév végéig kertészkedős feladat minden hétre, és virágos udvar egész nyáron, mely ehető virágokkal is megörvendeztet. A hat virág: Büdöske, Búzavirág, Porcsin, Napraforgó, Sarkantyúka, Pillangóvirág
bővebben »bővebben »
Napos tájak lakomája [3]

Napos tájak lakomája [3]

 Utazás napos tájakra a Szamóca Kiskertész Tanodából!  Hogy mi mindent lehet felkutatni, felfedezni, mi minden kóstolható meg a kiruccanás során, azt megtudhatja minden arra járó érdeklődő.
bővebben »bővebben »
Ültessünk csicsókát

Ültessünk csicsókát

A csicsóka (Helianthus tuberosus)  a napraforgó közeli rokona, hasonlít is hozzá, ám méretei jóval kisebbek. Magyar nevét a csúcs szóból eredeztetjük, amely kifejezően érzékelteti gumóinak göcsörtös formáját. A több nyelvben is használatos "topinambur" elnevezést a "Topinambas" amerikai indián törzs nevéből származtatják. Angol elnevezése valamilyen oknál fogva "jeruzsálemi articsóka", pedig se Jeruzsálemhez, se az articsókához nincs köze az Észak-Amerikából a 17. században  Európába érkezett csicsókának.
bővebben »bővebben »
Virágok a hó és jég birodalmából

Virágok a hó és jég birodalmából

Alpesi növények
bővebben »bővebben »
Napos tájak lakomája [2]

Napos tájak lakomája [2]

Folytassuk ízes kóstolónkat nem egyébbel, mint az édes-zamatos fügével.
bővebben »bővebben »
Napos tájak lakomája [1]

Napos tájak lakomája [1]

Nem mindennapi uzsonna kínálkozik mindazoknak, akik részt vesznek a datolyaparti kiruccanáson: édes datolya, ropogós pisztácia, kandírozott füge, zamatos maracuja, ínycsiklandó kókusz, frissen pörkölt kávé és izletes szentjánoskenyér. De honnan is ez a sok finomság? Kezdjük hát a felkutatását mindegyiknek egyenként.
bővebben »bővebben »
Szerencsehozó növény-

Szerencsehozó növény- "Csillagrúd"

Minden tájnak megvan a maga szerencséthozó növénye.
bővebben »bővebben »
/img/transparent.png

"Húsevő" avagy rovaremésztő növények

Kis kertészek, ne féljetek a húsevő növényektől! Csak azért álcázták magukat félelmetes szörnyekké és a rovarokra fanyalodnak, mert nagyon éhesek voltak és muszáj volt kitaláljanak valami trükköt, hogy élelemhez jussanak.
bővebben »bővebben »
Zöld spagetti- vesszőkaktusz

Zöld spagetti- vesszőkaktusz

Ez a zöld spagetti nem egy étel, hanem egy álruhába bújt kaktusz. A kaktuszfélék családjába tartozó vesszőkaktusz, annyira különbözik rokonaitól, hogy még tüskéje sincs.
bővebben »bővebben »
Érdekességek orchideákról kis kertészeknek

Érdekességek orchideákról kis kertészeknek

Érdekességek orchideákról kis kertészeknek: Az orchideafélék a növényvilág legnagyobb fajszámú családja közel 30 000 természetes módon kialakult fajjal. A szivárvány összes színében létező virággal, lecsüngő, felkúszó, talajlakó változatokkal...
bővebben »bővebben »
Orchideák

Orchideák

A trópusi esőerdők sűrűjében a fákon csüngenek, léggyökereikkel párát gyűjtenek, és szépségükkel mindenkit elvarázsolnak.
bővebben »bővebben »
/img/transparent.png

"Húsevők" vagyis rovaremésztő növények gondozása

Fontos tudnivalók, hogy a beültetett légycsapód, hízókád vagy harmatfüved jól érezze magát.
bővebben »bővebben »
Papaja nevelési tanácsok

Papaja nevelési tanácsok

A papaja könnyen nevelhető. Kövesd az alábbi tanácsokat, hogy egy év múlva saját papaját szüretelhess.
bővebben »bővebben »
Sivatagi felfedező kis kertészek

Sivatagi felfedező kis kertészek

Ha a sivatagokat akarjátok felfedezni, csomagoljatok térképet, iránytűt, sok vizet, napernyőt, napkalapot, hálózsákot, napszemüveget és egy nyalókát.
bővebben »bővebben »
         SZAMÓCA események:
2020. szeptember
HKSzCsPSzV
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
2829301234
Szamóca Kiskertész Klub a Füvészkertben 2020

2020. szeptember 26. szombat 10.00 és 11.15 Kertészkedés mesehősökkel

2020. október 10. szombat 10.00 és 11.15 Színes lombok kincskereső

2020. október 31. szombat 10.00 és 11.15 Tökfaragás

Jelentezni lehet itt.

Online jegyvásárlás itt.

Árak.
Foglalkozás helyszíne: Szamóca Kiskertész Tanoda, ELTE Füvészkert, szabadtéri foglalkozás.

.