Kert januárban

Játék a kertben januárban.

Egy szomorú januári napon, mikor a nap elő se bújt a felhők mögül, szétnéztem aprócska kertemben, hogy mit is tudnék tevékenykedni. Csatlakozott kis kertészem, aki vállalta, hogy feltölti a madáretetőket. Az őszi madáretetős foglalkozásra gyártott (közös munka volt gyermekemmel) színes madáretetőket a veteményeskertbe, a konyhaablakból jól látható helyre szereltem fel, így egész télen látjuk főzés-evés közben a csipegető cinegéket. Gyártottunk madáretetőket maradék faanyagból, amit színesre festettünk, tejesdobozból melyet öntapadó fóliával dekoráltunk, és a kilyukadt teáskannánkat is kilógattam a kerítésre, így van bőven munka a feltöltésükkel.

/_f/szeder/P1240794.JPG

/_f/szeder/P1240811.JPG

Kertünk legvidámabb színfoltjai minden bizonnyal a balkonládákba ültetett nagy, szemes, sárga árvácskák. Minden mosogatáskor rám mosolyognak, és élénk sárga színükkel napsugarakat csempésznek a legszürkébb hétköznapokba is.

/_f/szeder/P1250075.JPG

Ültettem a gyerekszoba ablakába is, hogy gyermekemet is jókedvre hangolja, és jutott a teraszon sorakozó tulipánhagymával teli ládákba is, és még a kerítésen lógó zsebekbe is. (Ikeás cipőrendező). Próbálkoztam már több téli balkonláda beültetéssel (Erikával, Csarabbal, örökzöldekkel, melyeket sajnos rendszeren kiszárítottam), de ez az árvácskás a legkedvesebb számomra.

/_f/szeder/P1250071.JPG

/_f/szeder/P1250062.JPG

Ha már megetettük a madarakat, akkor egy madárfészekkel is megleptük őket, hátha hasznát veszik...

Az alkotáshoz az alapanyagot a kertből gyűjtöttük.

/_f/szeder/P1240825.JPG

/_f/szeder/P1240832.JPG

A végeredményt a törpefenyőre helyeztük el, hátha lakóra talál.

A betervezett kerti feladatokból, csak az elszáradt évelő növények visszavágásával haladtam keveset. Fontosabbnak bizonyult a fészek építés, madár etetés, de a következő feladatokat tervezem még elvégezni egy hasonló, fagymentes, hómentes januári vagy akár februári napon:

1 magas ágyásnak keretet cserélni (elkorhadt az eddig használt)

visszavágni a vadszőlőt és a borostyánt és a loncot a kerítésen

elszáradt évelőket visszavágni

           

Amennyiben tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, és kövessd Szamócát a Facebookon. vagy iratkozz fel hírlevelünkre. 
Osszátok meg velünk kertészkedős tapasztalataitokat, képeiket a saját kézzel nevelt növényekről, hogy követendő példát mutassatok kortársaitoknak, a SZAMÓCA KISKERTÉSZ CSOPORTBAN.
Várjuk képeiteket, kérdéseiteket. A kérdésekre igyekszünk mihamarabb válaszolni.
Jó kertészkedést! Szamóca

Gyerekeknek, felnötteknek kertészkedős termékek a Szamóca Boltban.

Hírlevélre feliratkozás:

Kertészkedés és újrahasznosítás gyerekekkel januárban

Kertészkedés és újrahasznosítás gyerekekkel januárban

Januárban  korlátozottak a lehetőségek a kertészkedésre, de a fűmag bent az ablakpárkányon januárban is szépen kihajt és érdekes dolgok készítésére lehet használni.
bővebben »bővebben »
Tapsifüles sárgarépa

Tapsifüles sárgarépa

A konyhai növényhulladékok újrahasznosítása a gyerekek számára is érdekes, látványos  "kísérlet" lehet. A minden konyhában megtalálható és általában a kukába kerülő sárgarépavégből rövid idő alatt egy új növény nevelhető. A feladat nagyon egyszerű és az ültetőedény kidekorálása pedig külön móka lehet.
bővebben »bővebben »
Madárbarát kert

Madárbarát kert

Itt van a madáretetési szezon, így aktuálissá vált, hogy madárbaráttá alakítsuk a kertünket. A madárbarát kert alapelemei az etető és az itató, lehetőleg olyan biztonságos helyen, ahol nem vadászik macska a gyanútlanul falatozó madárkákra. Számtalan madáretetőt lehet vásárolni, de ha barkácsolni szeretnénk rengeteg könnyen kivitelezhető ötletet
bővebben »bővebben »
Lombház

Lombház

Kell egy erődítmény a kertbe. Egy vár, amit meg kell védeni a hódítóktól vagy a kalózoktól.. Békeidőben  lehet olvasgatni, szunyókálni vagy csak a magasból szemlélődni. Az ágak közül, a magasból más nézőpontból látszanak a felnőttek (és a szomszédot is meg lehet lesni...) Ha van egy méretes fa a kertben, akkor készülhet is az erődítmény.
bővebben »bővebben »
Kertészet és Fesztészet

Kertészet és Fesztészet

Világ körüli utazásom egyik helyszíne: Franciaország, Giverny. Május 11-én délután érkeztem Claude Monet kertjébe, amely második látogatásom volt ebbe a kis területű, de meglepően hatásos kertbe. Első alkalommal, 15 évvel ezelőtt, márciusban jártam itt és pompás tulipán és nárcisz orgia fogadott. Idén kicsit izgultam, hogy lesz-e egyáltalán látnivaló, ha a tulipánok ideje lejárt. Nos, a kreativitásnak, és a dísznövényekben rejlő határtalan lehetőségeknek köszönhetően, ez a kert egész évben teljesíti hivatását: az impresszionizmus színeit, hatásait közvetíteni, Claude Monet képeinek helyszíneit élőben „közvetíteni”. A kertben sétálni annyit jelent, mint 4D-ben nézni az impresszionizmust, színek, képek, formák, illatok…
bővebben »bővebben »
Pozsgás kert készítése gyerekeknek tejes dobozban

Pozsgás kert készítése gyerekeknek tejes dobozban

Pozsgás kert készítése gyerekekkel tejes dobozban.
bővebben »bővebben »
Tök dekorációk

Tök dekorációk

Idén az utolsó kiskertész foglalkozás Gödön a Mackóvár  játszóházban.          
bővebben »bővebben »
         SZAMÓCA események:
2019. április
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
Szamóca Kiskertész Klub a Füvészkertben 2019


2019. április 27. 10.00 és 11.15 Kertészkedés mesehősökkel: Pettson és Findusz kertje
2019. május 18. 10.00 és 11.15 Manócska veteményeskertje. Mazsola és Tádé kedvenc növényei
2019. június 1. 10.00 és 11.15 Indiánok kertje.
2019. augusztus 3. 10.00 és 11.15 Kisvakond és a kamilla.

Szamóca Kiskertész Műhely az Állatkertben, a Holnemvolt Várban 2019

2019. március 31. vasárnap 10.00 és 11.15 Pöttöm Panna virágai, Kertészkedés mesehősökkel

2019. április 13. szombat 10.00 és 11.15 Nyúl Péter veteményeskertje, Kertészkedés mesehősökkel

Időpontok, témák  még változhatnak!

.