Komposztálj velünk, ha iskolás vagy! - összefoglaló

 Lezajlott a Füvészkertért Alapítvány és a Szamóca Kiskertész Tanoda közös programja a  "Komposztálj velünk, ha iskolás vagy!”, mely a Fővárosi Környezetvédelmi Alap támogatásával valósult meg.

A program előkészítési szakaszában az résztvevő osztályok kiválasztására rajz és esszépályázatot  írtunk ki. A pályázatot a legnagyobb országos pályázatfigyelő portálokon hirdettük (pályázatmenedzser, pályázatfigyelő, forrásfigyelő) elküldtük tankerületeknek és iskoláknak, valamint önkormányzati újságoknak, hírportáloknak.

A pályázatra nagyon sok szép, érdekes  alkotás érkezett, melyek tükrözik a komposztálás lényegét, folyamatát, és fontosságát. Rajzok, esszék és még installációk, művészeti alkotások is készültek. Az alkotások a honlapunkon: www.gyerekkertesz.hu oldalon megtekinthetőek.

A  osztályok egy gyakorlati kertészkedős/komposztálós foglalkozáson vettek részt a Füvészkertben, ahol megismerkednek a komposztkészítés folyamatával, fontosságával. Az elsajátított ismeretek ellenőrzésére, a foglalkozás végén egy kvízt töltöttek ki a résztvevő diákok./_f/programok/pgbg/komposztalostabla.jpg

 Az osztályok fogadása 2016. április 15, május 30. között előre egyeztetett időpontban történt.  A foglalkozás az ELTE Füvészkertben zajlott, ahol erre a célra három komposztáló keret került kialakításra.

A komposztálókhoz egy információs tábla lett kihelyezve, mely a résztvevő osztályok pályázatra beküldött alkotásaiból készült. A tábla tartalmazza a komposztkészítés alapszabályait: mit komposztálj, mit ne komposztálj, hogyan komposztálj, miért komposztálj és mire használhatod az elkészült komposztot. Az információs tábla állandó jelleggel, a Füvészkertben marad, ahogy a komposztálók is, így a látogatók körében is népszerűsíti a komposztálást, felhívja a figyelmet a komposztálás fontosságára./_f/programok/pgbg/P1160415.JPG

A komposztálós foglalkozás keretében a diákokkal első lépésként megbeszéltük, hogy ők mit tudnak a komposztálásról, van-e komposztáló az iskolában és ha van akkor mit is tesznek bele. Második lépésként kiválogattak egy kupac szemétnek tűnő tárgy közül azokat, amik komposztálhatóak (karton, papír, ágak, gyomok). Kosarakkal, vödrökkel felfegyverkezve, a komposztálók felé vezető úton összegyűjtöttek mindent, amiről azt gondolták, hogy bekerülhet a komposztba. A komposztálók felé vezető úton érintettünk olyan növényeket, mint a dió, hogy megbeszéljük, hogy a diófa levele komposztálható-e. A komposztálóknál megnéztük a kosarak tartalmát, amit gyűjtögettek, és megbeszéltük, hogy mit, és hogyan dobhatják be. Felaprítottak minden nagyobb gallyat, ágat, kartont, papírt és elkezdték rétegezni. Először bedobták a szénben gazdag barna réteget, melyre egy nitrogénben gazdag zöld réteg került. A komposztálókeretek a Füvészkert azon a részén lett elhelyezve, ahol eddig is komposztáltak már a Füvészkert dolgozói, így lehetőség volt a kész komposzt megtekintésére és rostálására. A diákok így minden folyamatot végigcsinálhattak: gyűjtöttek, aprítottak, rétegeztek, kevertek, rostáltak..

Megvizsgálták, hogy kik laknak a komposztban: földigiliszták, százlábúak… látták, hogy mennyire fontos, hogy a komposztáló érintkezzen a talajjal, hogy ezek a hasznos talajlakók beköltözhessenek, segítsenek a komposztkészítésben./_f/programok/pgbg/P1160497.JPG

A foglalkozás végén a kész komposztot termőfölddel keverték és magokat ültettek bele. Tőzegcserepekbe (ami ugyancsak lebomlik) zöldség és virág magokat ültettek, amiket hazavittek, hogy otthon neveljenek fel, hogy lássák saját munkájuk eredményét. Az interaktív foglalkozásról élményekkel, ismeretekkel és beültetett cserepekkel tértek haza. A diákok nagy élvezettel végeztek minden munkát. A nagy kedvenc a rostálás volt, melyért sorban álltak, de ugyanolyan lelkesedéssel aprítottak, rétegeztek, kevertek. A hazavitt növénykék gondozást igényelnek napi szinten. A növények ápolásával tovább él bennük a programon megszerzett élmény, tudás. Ha egész nyáron locsolgatja a virágot, vagy a futóbabot, biztos örökké emlékezni fog, hogy mire is használható a komposzt./_f/programok/pgbg/P1160627.JPG

A foglalkozás végén a diákok kitöltöttek egy kvízt, mely összefoglalta és ellenőrizte a megszerzett ismeretanyagot. A jól teljesítő osztályok oklevelet is kaptak, és megkapták a Füvészkertbe kihelyezett információs tábla nyomtatott változatát, melyet kitehetnek az osztály falára. Az információs tábla a komposztálási alapszabályokat tartalmazza. Az alapszabályok egyszerűek: fontos betartani, hogy mit lehet, és mit nem lehet komposztálni, aprítani kell (5 cm-nél nagyobb darabok ne kerüljenek a komposztba), rétegezni kell, keverni kell és nedvesen tartani.

 /_f/programok/pgbg/P1160620.JPG

 Néhány résztvevő osztály véleménye:

„A program nagyon jó volt, gyakorlatorientált-aminek a gyerekek szerves résztvevői voltak és ezt nagyon elvezték. A program végén a kis ajándék külön meglepetés volt. Köszönjük!!”Dr. Török Béla Óvoda, Ált. Isk, Spec. Szakisk.,EGYMI és Kollégium 7. osztály

„Nagyon jól éreztük magunkat a programon. Még egyszer nagyon szépen köszönjük, hogy ott lehettünk!Wesley Kincsei Ált. isk.

/_f/programok/pgbg/P1160603.JPG

„A 6.C osztályos tanulók rajzoltak a „Komposztálj Velünk” Szamóca tanoda által kiírt pályázatra.
A komposztálás folyamatát, illetve a komposztálható hulladékokat kellett megjeleníteni egy közös plakáton.
A nyeremény egy interaktív tanóra volt a Füvészkertben. Diákjaink lelkesen gyűjtögettek, daraboltak, szitáltak, rétegeztek, egyszóval, megtanultak komposztálni.
Végezetül a kész humuszba magokat ültettek, amit emlékül hazavihettek.
Nagyon hasznos gyakorlati óra volt, köszönjük! „ Molnár Ferenc Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

/_f/programok/pgbg/P1160631.JPG

           

Amennyiben tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, és kövessd Szamócát a Facebookon. vagy iratkozz fel hírlevelünkre. 
Osszátok meg velünk kertészkedős tapasztalataitokat, képeiket a saját kézzel nevelt növényekről, hogy követendő példát mutassatok kortársaitoknak, a SZAMÓCA KISKERTÉSZ CSOPORTBAN.
Várjuk képeiteket, kérdéseiteket. A kérdésekre igyekszünk mihamarabb válaszolni.
Jó kertészkedést! Szamóca

Gyerekeknek, felnötteknek kertészkedős termékek a Szamóca Boltban.

Hírlevélre feliratkozás:

Szemléletformálás a Füvészkertben 2020 összefoglaló

Szemléletformálás a Füvészkertben 2020 összefoglaló

2020. szeptember 8 és szeptember 22 között lezajlott a  "Szemléletformálás a Füvészkertben" programsorozatunk gyakorlati része. A programon a 25 osztály részvételét a Fővárosi Környezetvédelmi Alap támogatta.
bővebben »bővebben »
Szemléletformálás a Füvészkertben program iskolásoknak 2020

Szemléletformálás a Füvészkertben program iskolásoknak 2020

A tavaszra meghirdetett programot szeptember 8-tól tartjuk! Lehet még jelentkezni. A foglalkozás szabadtéren az ELTE Füvészkertben a Szamóca Kiskertész Tanodában zajlik. 3-4-5-6-7. osztályos csoportok jelentkezését várjuk. A program ingyenes, az alábbi űrlap segítségével lehet regisztrálni.  25 osztályt tudunk fogadni az űrlapon megjelölt időpontokban.  A foglalkozás 50 percet tart. A foglalkozás előtt és után is lehetőség van a Füvészkertben növényekkel ismerkedni, sétálni, ott ahol a Pál utcai fiúk is jártak. Az első 25 jelentkező osztályt tudjuk fogadni. Jelentkezéseket az érkezési sorrend szerint regisztráljuk. Regisztrációról visszaigazolást küldünk.
bővebben »bővebben »
Szemléletformálás a Füvészkertben 2019 összefoglaló

Szemléletformálás a Füvészkertben 2019 összefoglaló

Lezajlott a Szemléletformálás a Füvészkertben programsorozatunk. A Fővárosi Környezetvédelmi Alap támogatásával az osztályok 3 programra jelentkezhettek: komposztálás, városi kertészkedés, növényi sokféleség vezetett séta.
bővebben »bővebben »
Szemléletformálás a Füvészkertben 2019

Szemléletformálás a Füvészkertben 2019

A Füvészkertért Alapítvány és a Szamóca Kiskertész Tanoda pályázatot hirdet 4-5-6-7 osztályos budapesti osztályoknak, szemléletformáló programban való részvételre. Rajzoljatok, vagy írjatok esszét a következő témákhoz kapcsolódóan.. Használjatok minél érdekesebb, innovatívabb technikát
bővebben »bővebben »
Szemléletformálás a Füvészkertben 2018- összefoglaló

Szemléletformálás a Füvészkertben 2018- összefoglaló

Lezajlott a Szemléletformálás a Füvészkertben programsorozat, mely az idén már hamadik alkalommal került megrendezésre 25 osztály részvételével, a Fővárosi Környezetvédelmi Alap támogatásával.
bővebben »bővebben »
Szemléletformálás (komposztálás, kertészkedés) a Füvészkertben, program iskolásoknak

Szemléletformálás (komposztálás, kertészkedés) a Füvészkertben, program iskolásoknak

Szemléletformálás (komposztálás, kertészkedés, biológiai sokféleség megismerése) a Füvészkertben, ingyenes programsorozat 4-7. osztályos iskolás csoportoknak, a Fővárosi Környezetvédelmi Alap támogatásával
bővebben »bővebben »
Komposztálni Budapesten is lehet! összefoglaló 2017

Komposztálni Budapesten is lehet! összefoglaló 2017

Komposztálás iskolásokkal. Gyűjtés, vágás, aprítás... Vélemények a programról
bővebben »bővebben »
Komposztálás iskolásokkal

Komposztálás iskolásokkal

Gyűjtés, vágás, aprítás, rostálás.. Indul a komposztálás 22 osztályi gyerekkel és a kísérő pedagógusokkal a Füvészkertben a Szamóca szakmai vezetésével.
bővebben »bővebben »
Komposztálni Budapesten is lehet

Komposztálni Budapesten is lehet

Komposztálni Budapesten is lehet! Gyakorlatorientált komposztálós program a Füvészkertben, a Fővárosi Környezetvédelmi Alap támogatásával.
bővebben »bővebben »
Komposztálj velünk, ha iskolás vagy! - alkotások

Komposztálj velünk, ha iskolás vagy! - alkotások

Lezárult a "Komposztálj velünk, ha iskolás vagy!" pályázatra a nevezés és a pályázatok elbírálása. Nagyon sok szép, érdekes  alkotás érkezett, melyek tükrözik a komposztálás lényegét, folyamatát, és fontosságát.
bővebben »bővebben »
Komposztálj velünk!

Komposztálj velünk!

Komposztálj velünk, ha iskolás vagy! pályázat budapesti osztályközösségek részére Tudtad, hogy hasznos lehet a tízóraid maradéka, és a focipályáról lenyírt fű? Hány bogár élne meg a szünetben elfogyasztott almád csutkájából?
bővebben »bővebben »
         SZAMÓCA események:
2024. július
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234

Szamóca Kiskertész Klub a Füvészkertben

egyéni jelentkezőknek

Növényismeret, növényültetés, alkotás

Időpontok 2024

Mesehősök növényei programsorozat

2024. július 16. kedd 9.30 és 10.45-től Harry Potter növényei

2024. július 23. kedd 9.30 -tól Dínók

2024. augusztus 13. kedd 9.30 és 10.45-től Kalózok kincse

Minden foglalkozásnak más tematikája lesz, más növényeket ültetünk!

Jegyek, bérletek vásárolhatóak a készlet erejéig.

Árak.

A felnőttek belépőjegyet kell váltsanak a Füvészkertbe, a portán. 
Foglalkozás helyszíne: Szamóca Kiskertész Tanoda, ELTE Füvészkert.

A programok változhatnak!