Napos tájak lakomája [1]

Nem mindennapi uzsonna kínálkozik mindazoknak, akik részt vesznek a datolyaparti kiruccanáson: édes datolya, ropogós pisztácia, kandírozott füge, zamatos maracuja, ínycsiklandó kókusz, frissen pörkölt kávé és izletes szentjánoskenyér.

De honnan is ez a sok finomság? Kezdjük hát a felkutatását mindegyiknek egyenként.

Ezek közül talán a szentjánoskenyér az, amelyről a legritkábban, vagy egyáltalán nem hallottunk még. Pedig csodálatos eledel, messzi, napsütötte száraz tájakon igencsak megörvend neki az éhes vándor, és amint neve is erről árulkodik, Keresztelő Szent Jánosnak is ez volt a mindennapi betevő falatja a sivatagban. S valamikor nem is olyan régen mifelénk is ismerték, akár a karácsonyi asztal egyik csemegéjeként.

És akkor lássuk, mi fán terem!!!

Természetesen, szentjánoskenyérfán, amelyet neveznek még méz-sáska fának is, angolul egyszerűen sáska fának (locust tree), a törököknél pedig kecskeszarvnak, arra emlékeztető termése miatt.

/_f/afonya/rumini1.jpg

Ez a fa (tudományos nevén Ceratonia siliqua) Kis-Ázsia területén őshonos, de megtalálhatjuk az egész mediterrán térségben, és Dél-Európában is mindenhol megterem. Ha élettere megengedi, nagyon szép, terebélyes fává tud nőni, ha nem, kisebb bokorként is beéri.

A fa termése a kb 20 cm hosszú barna, fényes hüvely, az úgynevezett karob, vagyis a szentjánoskenyér. Ennek a belsejében lakoznak húsos magvai, melyek kiszárítva ékszerek, drágakövek, arany megbízható mérőegységének bizonyultak valamikor a Közel-Keleten. A keraton görög szó lett így a ma is használt karát szavunk elődje.

/_f/afonya/rumini2.jpg

A karobot szárítják és őrlik, adalékot nem tesznek hozzá, így kerül forgalomba. A karobpor vitaminokban és kalciumban is gazdag. A por pirítva nagyon hasonlít a kakaóporhoz, így annak helyettesítésére is használható. Energia- és zsírtartalma alacsonyabb, gluténmentes, és nem tartalmaz koffeint sem.

Érdemes megjegyezni tehát ezt az egeszséges csokipotlót!!!

……………………………………………………………………………………………………….

A pisztáciát azonban manapság már majdnem mindenki ismeri és szereti is ropogtatni olajos magvait, amelyek természetesen a "valódi" pisztáciafán teremnek (Pistacia vera). Ennek a fának a származása is Kis-Ázsiára tehető, és még azon túlra is, termesztésével azonban már jól elterjedt a Mediterrán térségben.

S ha már van "valódi" pisztáciafa, érdemes megemlíteni, hogy ennek vannak rokonai is, melyek közül figyelemre méltó az ehető gyantájáról, az úgynevezett masztikáról ismert mediterrán Pistacia lentiscus.

/_f/afonya/rumini3.jpg

Jó tudni, hogy például az egyik legfinomabb pisztácia magot a görögországi Aegina szigetén termesztik, nagyon jó minőségű ehető gyantát, vagyis masztikát viszont a szintén görög Chios szigetén nyernek.

/_f/afonya/r.jpg

A lakoma többi növényének felkutatását jövő héten folytatjuk!

Képek forrása:

  1. Terebélyes szentjánoskenyérfa Kréta szigetén (Fotó: EKW)
  2. A szentjánoskenyérfa termése, a karob (Fotó: EKW)
  3. Valódi pisztáciatermés (Fotó: http://www.fruit-crops.com/pistachio-pistacia-vera/)
  4. Gyantás pisztácia termése (Fotó: EKW)

A Napos tájak lakomája tudósítás Berg Juditnak a Pozsonyi Pagony kiadónál megjelent Utazás Datolyapartra című kötetének ihletésével jött létre, a Szamóca Kiskertész Tanoda e témában való gyerekkertész-foglalkozására.

Írta: EKW

           

Amennyiben tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, és kövessd Szamócát a Facebookon. vagy iratkozz fel hírlevelünkre. 
Osszátok meg velünk kertészkedős tapasztalataitokat, képeiket a saját kézzel nevelt növényekről, hogy követendő példát mutassatok kortársaitoknak, a SZAMÓCA KISKERTÉSZ CSOPORTBAN.
Várjuk képeiteket, kérdéseiteket. A kérdésekre igyekszünk mihamarabb válaszolni.
Jó kertészkedést! Szamóca

Gyerekeknek, felnötteknek kertészkedős termékek a Szamóca Boltban.

Hírlevélre feliratkozás:

Nem szamóca!

Nem szamóca!

A szamócához nagyon hasonlít, de nem ehető (enyhén mérgező) növény.
bővebben »bővebben »
Eperfa

Eperfa

Nagyapámtól árnyékos kertet örököltem. Diófát, körtefát, hársat, kajszit, szőlőst telepített a ház köré, no meg egy azóta hatalmasra terebélyesedett eperfát.
bővebben »bővebben »
A természet kertjében

A természet kertjében

Jó nagyon, ha megadatik kertes házban lakni. Az ember csak kilép az ajtón, és ott a sok szín, zamat és illat, márha persze azelőtt szorgalmában beültette mindazt, amire szeme-szája vágyott.
bővebben »bővebben »
Virágzik a bodza

Virágzik a bodza

Úton-útfélen, bármerre járok, dúsan és illatosan pompáznak a bodzafák. Régen volt, hogy ennyire szép legyen, vagy tán csak nekem tűnik úgy...
bővebben »bővebben »
Olajág

Olajág

A húsvéti ünnepkör idején mindig eszembe jut egyike a kedvenc növényeimnek, a legendás olajfa. Akár az olajfák hegye valamikor Jézus számára, úgy ma is a Mediterráneum egy-egy meghitt olajligete,  elmélkedésre csillapítja az odalátogatót.
bővebben »bővebben »
Varázsolj virágos rétet!

Varázsolj virágos rétet!

Varázsoljatok virágos rétet az óvoda/iskola udvarra, vagy az csoport/osztály ablakába. Hat könnyen nevelhető egynyári virág, mellyel biztos sikeretek lesz, akár az udvaron, akár az ablakpárkányon kertészkedtek. Az eredmény: márciustól a tanév végéig kertészkedős feladat minden hétre, és virágos udvar egész nyáron, mely ehető virágokkal is megörvendeztet. A hat virág: Büdöske, Búzavirág, Porcsin, Napraforgó, Sarkantyúka, Pillangóvirág
bővebben »bővebben »
Napos tájak lakomája [3]

Napos tájak lakomája [3]

 Utazás napos tájakra a Szamóca Kiskertész Tanodából!  Hogy mi mindent lehet felkutatni, felfedezni, mi minden kóstolható meg a kiruccanás során, azt megtudhatja minden arra járó érdeklődő.
bővebben »bővebben »
Ültessünk csicsókát

Ültessünk csicsókát

A csicsóka (Helianthus tuberosus)  a napraforgó közeli rokona, hasonlít is hozzá, ám méretei jóval kisebbek. Magyar nevét a csúcs szóból eredeztetjük, amely kifejezően érzékelteti gumóinak göcsörtös formáját. A több nyelvben is használatos "topinambur" elnevezést a "Topinambas" amerikai indián törzs nevéből származtatják. Angol elnevezése valamilyen oknál fogva "jeruzsálemi articsóka", pedig se Jeruzsálemhez, se az articsókához nincs köze az Észak-Amerikából a 17. században  Európába érkezett csicsókának.
bővebben »bővebben »
Virágok a hó és jég birodalmából

Virágok a hó és jég birodalmából

Alpesi növények
bővebben »bővebben »
Napos tájak lakomája [2]

Napos tájak lakomája [2]

Folytassuk ízes kóstolónkat nem egyébbel, mint az édes-zamatos fügével.
bővebben »bővebben »
Szerencsehozó növény-

Szerencsehozó növény- "Csillagrúd"

Minden tájnak megvan a maga szerencséthozó növénye.
bővebben »bővebben »
/img/transparent.png

"Húsevő" avagy rovaremésztő növények

Kis kertészek, ne féljetek a húsevő növényektől! Csak azért álcázták magukat félelmetes szörnyekké és a rovarokra fanyalodnak, mert nagyon éhesek voltak és muszáj volt kitaláljanak valami trükköt, hogy élelemhez jussanak.
bővebben »bővebben »
Zöld spagetti- vesszőkaktusz

Zöld spagetti- vesszőkaktusz

Ez a zöld spagetti nem egy étel, hanem egy álruhába bújt kaktusz. A kaktuszfélék családjába tartozó vesszőkaktusz, annyira különbözik rokonaitól, hogy még tüskéje sincs.
bővebben »bővebben »
Érdekességek orchideákról kis kertészeknek

Érdekességek orchideákról kis kertészeknek

Érdekességek orchideákról kis kertészeknek: Az orchideafélék a növényvilág legnagyobb fajszámú családja közel 30 000 természetes módon kialakult fajjal. A szivárvány összes színében létező virággal, lecsüngő, felkúszó, talajlakó változatokkal...
bővebben »bővebben »
Orchideák

Orchideák

A trópusi esőerdők sűrűjében a fákon csüngenek, léggyökereikkel párát gyűjtenek, és szépségükkel mindenkit elvarázsolnak.
bővebben »bővebben »
         SZAMÓCA események:
2018. augusztus
HKSzCsPSzV
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
Szamóca Kiskertész Klub 2018
Augusztus 8. szerda 10-től Furcsa Borcsa kalapja
Augusztus 8. szerda 11.15-től Nemecsek nyomában (iskolásoknak)
Augusztus 15. szerda 10-től Nyúl Péter veteményeskertje helyek beteltek
Augusztus 15. szerda 11.15-től Rumini datolyaparton
Augusztus 18. 10.00 és 11.15-től Harry Potter és a mágikus növények
Augusztus 25. 10.00 és 11.15-től Lengék és a "húsevő" , vagyis rovaremésztő és vízi növények
Szeptember 22. 10.00 és 11.15-től Szüret
Október 13. 10.00 és 11.15-től
Október 27. 10.00 és 11.15-től Mazsola és Tádé tökháza
November 17. 10.00 és 11.15-től
December 1. 10.00 és 11.15-től Moha és Páfrány
Időpontok és témák még változhatnak!

.

  Jelentkezés Szamóca Klub foglalkozásra:
Életkora év