Napos tájak lakomája [3]

Napos tájak lakomája [3]

Datolyapartra utazás a Szamóca Kiskertész-tanodából!  Hogy mi mindent lehet felkutatni, felfedezni, mi minden kóstolható meg a kiruccanás során, azt megtudhatja minden arra járó érdeklődő.

Az útra való készülődés során utánanéztünk egy s más datolyaparti ínyencségnek, melyeket nektek is sorra bemutattunk, bemutatunk: szó volt a csodálatos szentjánoskenyérről, a ropogós pisztáciáról, a zamatos fügéről és az ízletes maracujáról.

Mára maradt az illatos kávé, a fenséges kókusz és ráadásnak nem egyéb, mint maga a datolyaparti datolya!!!

/_f/erdekes/27399921_1405692632892631_984146957_n.jpg/_f/erdekes/27400078_1405692726225955_709066188_n.jpg

Kezdjük az oly elterjedt kávéval, mely manapság csaknem minden felnőtt egyik kedvenc itala. Elkészítési módjának se szeri se száma, s a köré kapcsolódó fogyasztási szokások is tájanként változnak.

Na, de mi fán terem? És erre persze a válasz: természetesen kávéfán (vagy cserjén, ha a növény nem cseperedik fává)! Afrika trópusi és déli, valamint Ázsia trópusi vidékein őshonos, de ma már sok más, megfelelő éghajlatú vidéken termesztik világszerte.

A kávéfa (Coffea arabica vagy Coffea canephora) magvaiból, az úgynevezett kávébabból készül a már említett ital, az illatos kávé.

De sok munka adódik, míg a kávé itala elkészülhet.

A kávészemeket kézzel szüretelik, mert csak a piros, érett bogyókat lehet leszedni. Ezután azonnal tisztítják, szárítják,  majd egy hántológép segítségével elválasztják a babszemeket a gyümölcs húsától.

A kávészemeket tovább tisztítják, válogatják. A feldolgozás utolsó fázisa a pörkölés. Ezután jöhet a darálás, és végül persze, a kávéfőzés.

Minél illatosabb, annál finomabb is a kávé!

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..

A kókuszdió a 30 m magasra is megnövő kókuszpálma (Cocos nucifera) termésének a magja!  A kókuszpálma a Föld egyik legjelentősebb hasznos kultúrnövénye, valószínűleg az Indiai-óceán szigeteiről vagy az Ázsia és Ausztrália közt elterülő szigetcsoportról terjedt el. Lehetséges, hogy tengeráramlatok sodorták idegen partokra a kókuszdiót, ahol aztán csírát hajtott és megtelepedett, az viszont egészen biztos, hogy hajósok szállították a világ különböző tájaira, mint például Szindbád is, az Ezeregy éjszaka nagy utazója.

A tápláló, ízletes kókuszbélt frissen fogyasztják, vagy szárítva és reszelve. A zsiradékban gazdag bélből étkezési zsírt is préselnek. A kókusztej nem más, mint a vízbe áztatott majd kipréselt kókuszbél. A fiatal termések ízletes, édes üdítőitalt szolgáltatnak, az úgynevezett kókuszvizet.

Micsoda finom lakoma ez már egymagában!

/_f/erdekes/27292303_1405692809559280_1416615713_n.jpg

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Hát még ha a datolyapálmán (Phoenix dactylifera) termő ízletes datolyát is hozzátesszük!

A datolyapálma eredete elvész a régvolt időkbe, ma már a világ számos trópusi, szubtrópusi vidékén megtelepedett és szabadon, valamint termesztésben is megtalálható. Ilyen tájék lehet Datolyapart is, Ruminiék kirándulóhelye.

/_f/erdekes/26996377_1399056850222876_108842603_n.jpg

Amellett, hogy ízletes, a datolya rendkívül tápláló és egészséges. Akárcsak a füge, az Ezeregyéjszaka egyik kedvelt csemegéje, a keleti világ édességeinek elmaradhatatlan hozzávalója.

Vajon mit jobb kóstolni? Friss gyümölcsöt, avagy szárítottat, netán datolyás linzert, datolyapudingot, kókuszos datolyagólyót... s sorolhatnánk a sok finomságot…

Egy biztos: kalandra hívnak a Füvészkertbe, a Szamóca Kiskertész-tanodába, tartsatok velük, ha Datolyapartot alaposabban meg szeretnétek ismerni!

Képek forrása:

http://www.sieberz.hu/termek/kavefa/

https://www.gettingstamped.com

https://miamifruit.org

http://gulfnews.com

A Napos tájak lakomája tudósítás Berg Juditnak a Pozsonyi Pagony kiadónál megjelent Utazás Datolyapartra című kötetének ihletésével jött létre, a Szamóca Kiskertész Tanoda e témában való gyerekkertész-foglalkozására.

Írta: EKW

           

Amennyiben tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, és kövessd Szamócát a Facebookon. vagy iratkozz fel hírlevelünkre. 
Osszátok meg velünk kertészkedős tapasztalataitokat, képeiket a saját kézzel nevelt növényekről, hogy követendő példát mutassatok kortársaitoknak, a SZAMÓCA KISKERTÉSZ CSOPORTBAN.
Várjuk képeiteket, kérdéseiteket. A kérdésekre igyekszünk mihamarabb válaszolni.
Jó kertészkedést! Szamóca

Gyerekeknek, felnötteknek kertészkedős termékek a Szamóca Boltban.

Hírlevélre feliratkozás:

Körömvirág

Körömvirág

Egészítsd ki a gyógynövénykészletedet még egy könnyen nevelhető, erős gyógyhatású, szép és dísznövényként is ismert növénnyel, a körömvirággal.
bővebben »bővebben »
3+1 tanács a kerti szegfű gondozásához

3+1 tanács a kerti szegfű gondozásához

A kerti szegfű csodás illatával és különböző színekben pompázó virágaival az egyik kedvenc évelő virágunk lehet. Íme néhány tanács a gondozásához:
bővebben »bővebben »
Érdekességek a mimózáról

Érdekességek a mimózáról

Érdekességek a Mimózáról
bővebben »bővebben »
Minden amit a kaktuszok gondozásáról tudni érdemes

Minden amit a kaktuszok gondozásáról tudni érdemes

Hasznos információk, hogy a te kaktuszod is jól érezze magát!
bővebben »bővebben »
A kávécserje gondozása

A kávécserje gondozása

A kávécserje gondozása.
bővebben »bővebben »
Trópusi lakoma

Trópusi lakoma

Mi fán terem? Gyümölcsök a trópusokról
bővebben »bővebben »
Jóbogyók és nem jóbogyók (mérgező és ehető bogyók)

Jóbogyók és nem jóbogyók (mérgező és ehető bogyók)

Ősszel sok színes és kívánatos bogyó jelenik meg a parkokban, kertekben található cserjéken, fákon. Mi a madaraknak finom csemege, az embereknek nem mind ehető, így csak óvatosan a színes bogyók kóstolgatásával
bővebben »bővebben »
Kell-e dió, fiú?

Kell-e dió, fiú?

... Kérdi a népnyelv fordításában a sárgarigó vagy más néven aranymálinkó késő tavasszal, hogy a fészkét kerülgető gyerekeket aztán messze csalogassa... S a gyerekek elkerülik a fészket, követik a szépen szóló madarat.
bővebben »bővebben »
Nem szamóca!

Nem szamóca!

A szamócához nagyon hasonlít, de nem ehető (enyhén mérgező) növény.
bővebben »bővebben »
Eperfa

Eperfa

Nagyapámtól árnyékos kertet örököltem. Diófát, körtefát, hársat, kajszit, szőlőst telepített a ház köré, no meg egy azóta hatalmasra terebélyesedett eperfát.
bővebben »bővebben »
A természet kertjében

A természet kertjében

Jó nagyon, ha megadatik kertes házban lakni. Az ember csak kilép az ajtón, és ott a sok szín, zamat és illat, márha persze azelőtt szorgalmában beültette mindazt, amire szeme-szája vágyott.
bővebben »bővebben »
Virágzik a bodza

Virágzik a bodza

Úton-útfélen, bármerre járok, dúsan és illatosan pompáznak a bodzafák. Régen volt, hogy ennyire szép legyen, vagy tán csak nekem tűnik úgy...
bővebben »bővebben »
Olajág

Olajág

A húsvéti ünnepkör idején mindig eszembe jut egyike a kedvenc növényeimnek, a legendás olajfa. Akár az olajfák hegye valamikor Jézus számára, úgy ma is a Mediterráneum egy-egy meghitt olajligete,  elmélkedésre csillapítja az odalátogatót.
bővebben »bővebben »
Varázsolj virágos rétet!

Varázsolj virágos rétet!

Varázsoljatok virágos rétet az óvoda/iskola udvarra, vagy az csoport/osztály ablakába. Hat könnyen nevelhető egynyári virág, mellyel biztos sikeretek lesz, akár az udvaron, akár az ablakpárkányon kertészkedtek. Az eredmény: márciustól a tanév végéig kertészkedős feladat minden hétre, és virágos udvar egész nyáron, mely ehető virágokkal is megörvendeztet. A hat virág: Büdöske, Búzavirág, Porcsin, Napraforgó, Sarkantyúka, Pillangóvirág
bővebben »bővebben »
Ültessünk csicsókát

Ültessünk csicsókát

A csicsóka (Helianthus tuberosus)  a napraforgó közeli rokona, hasonlít is hozzá, ám méretei jóval kisebbek. Magyar nevét a csúcs szóból eredeztetjük, amely kifejezően érzékelteti gumóinak göcsörtös formáját. A több nyelvben is használatos "topinambur" elnevezést a "Topinambas" amerikai indián törzs nevéből származtatják. Angol elnevezése valamilyen oknál fogva "jeruzsálemi articsóka", pedig se Jeruzsálemhez, se az articsókához nincs köze az Észak-Amerikából a 17. században  Európába érkezett csicsókának.
bővebben »bővebben »
Virágok a hó és jég birodalmából

Virágok a hó és jég birodalmából

Alpesi növények
bővebben »bővebben »
Napos tájak lakomája [2]

Napos tájak lakomája [2]

Folytassuk ízes kóstolónkat nem egyébbel, mint az édes-zamatos fügével.
bővebben »bővebben »
Napos tájak lakomája [1]

Napos tájak lakomája [1]

Nem mindennapi uzsonna kínálkozik mindazoknak, akik részt vesznek a datolyaparti kiruccanáson: édes datolya, ropogós pisztácia, kandírozott füge, zamatos maracuja, ínycsiklandó kókusz, frissen pörkölt kávé és izletes szentjánoskenyér. De honnan is ez a sok finomság? Kezdjük hát a felkutatását mindegyiknek egyenként.
bővebben »bővebben »
Szerencsehozó növény-

Szerencsehozó növény- "Csillagrúd"

Minden tájnak megvan a maga szerencséthozó növénye.
bővebben »bővebben »
/img/transparent.png

"Húsevő" avagy rovaremésztő növények

Kis kertészek, ne féljetek a húsevő növényektől! Csak azért álcázták magukat félelmetes szörnyekké és a rovarokra fanyalodnak, mert nagyon éhesek voltak és muszáj volt kitaláljanak valami trükköt, hogy élelemhez jussanak.
bővebben »bővebben »
Zöld spagetti- vesszőkaktusz

Zöld spagetti- vesszőkaktusz

Ez a zöld spagetti nem egy étel, hanem egy álruhába bújt kaktusz. A kaktuszfélék családjába tartozó vesszőkaktusz, annyira különbözik rokonaitól, hogy még tüskéje sincs.
bővebben »bővebben »
Érdekességek orchideákról kis kertészeknek

Érdekességek orchideákról kis kertészeknek

Érdekességek orchideákról kis kertészeknek: Az orchideafélék a növényvilág legnagyobb fajszámú családja közel 30 000 természetes módon kialakult fajjal. A szivárvány összes színében létező virággal, lecsüngő, felkúszó, talajlakó változatokkal...
bővebben »bővebben »
Orchideák

Orchideák

A trópusi esőerdők sűrűjében a fákon csüngenek, léggyökereikkel párát gyűjtenek, és szépségükkel mindenkit elvarázsolnak.
bővebben »bővebben »
/img/transparent.png

"Húsevők" vagyis rovaremésztő növények gondozása

Fontos tudnivalók, hogy a beültetett légycsapód, hízókád vagy harmatfüved jól érezze magát.
bővebben »bővebben »
Papaja nevelési tanácsok

Papaja nevelési tanácsok

A papaja könnyen nevelhető. Kövesd az alábbi tanácsokat, hogy egy év múlva saját papaját szüretelhess.
bővebben »bővebben »
Sivatagi felfedező kis kertészek

Sivatagi felfedező kis kertészek

Ha a sivatagokat akarjátok felfedezni, csomagoljatok térképet, iránytűt, sok vizet, napernyőt, napkalapot, hálózsákot, napszemüveget és egy nyalókát.
bővebben »bővebben »
         SZAMÓCA események:
2020. szeptember
HKSzCsPSzV
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
2829301234
Szamóca Kiskertész Klub a Füvészkertben 2020

2020. szeptember 26. szombat 10.00 és 11.15 Kertészkedés mesehősökkel

2020. október 10. szombat 10.00 és 11.15 Színes lombok kincskereső

2020. október 31. szombat 10.00 és 11.15 Tökfaragás

Jelentezni lehet itt.

Online jegyvásárlás itt.

Árak.
Foglalkozás helyszíne: Szamóca Kiskertész Tanoda, ELTE Füvészkert, szabadtéri foglalkozás.

.