Napos tájak lakomája [3]

Napos tájak lakomája [3]

Datolyapartra utazás a Szamóca Kiskertész-tanodából!  Hogy mi mindent lehet felkutatni, felfedezni, mi minden kóstolható meg a kiruccanás során, azt megtudhatja minden arra járó érdeklődő.

Az útra való készülődés során utánanéztünk egy s más datolyaparti ínyencségnek, melyeket nektek is sorra bemutattunk, bemutatunk: szó volt a csodálatos szentjánoskenyérről, a ropogós pisztáciáról, a zamatos fügéről és az ízletes maracujáról.

Mára maradt az illatos kávé, a fenséges kókusz és ráadásnak nem egyéb, mint maga a datolyaparti datolya!!!

/_f/erdekes/27399921_1405692632892631_984146957_n.jpg/_f/erdekes/27400078_1405692726225955_709066188_n.jpg

Kezdjük az oly elterjedt kávéval, mely manapság csaknem minden felnőtt egyik kedvenc itala. Elkészítési módjának se szeri se száma, s a köré kapcsolódó fogyasztási szokások is tájanként változnak.

Na, de mi fán terem? És erre persze a válasz: természetesen kávéfán (vagy cserjén, ha a növény nem cseperedik fává)! Afrika trópusi és déli, valamint Ázsia trópusi vidékein őshonos, de ma már sok más, megfelelő éghajlatú vidéken termesztik világszerte.

A kávéfa (Coffea arabica vagy Coffea canephora) magvaiból, az úgynevezett kávébabból készül a már említett ital, az illatos kávé.

De sok munka adódik, míg a kávé itala elkészülhet.

A kávészemeket kézzel szüretelik, mert csak a piros, érett bogyókat lehet leszedni. Ezután azonnal tisztítják, szárítják,  majd egy hántológép segítségével elválasztják a babszemeket a gyümölcs húsától.

A kávészemeket tovább tisztítják, válogatják. A feldolgozás utolsó fázisa a pörkölés. Ezután jöhet a darálás, és végül persze, a kávéfőzés.

Minél illatosabb, annál finomabb is a kávé!

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..

A kókuszdió a 30 m magasra is megnövő kókuszpálma (Cocos nucifera) termésének a magja!  A kókuszpálma a Föld egyik legjelentősebb hasznos kultúrnövénye, valószínűleg az Indiai-óceán szigeteiről vagy az Ázsia és Ausztrália közt elterülő szigetcsoportról terjedt el. Lehetséges, hogy tengeráramlatok sodorták idegen partokra a kókuszdiót, ahol aztán csírát hajtott és megtelepedett, az viszont egészen biztos, hogy hajósok szállították a világ különböző tájaira, mint például Szindbád is, az Ezeregy éjszaka nagy utazója.

A tápláló, ízletes kókuszbélt frissen fogyasztják, vagy szárítva és reszelve. A zsiradékban gazdag bélből étkezési zsírt is préselnek. A kókusztej nem más, mint a vízbe áztatott majd kipréselt kókuszbél. A fiatal termések ízletes, édes üdítőitalt szolgáltatnak, az úgynevezett kókuszvizet.

Micsoda finom lakoma ez már egymagában!

/_f/erdekes/27292303_1405692809559280_1416615713_n.jpg

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Hát még ha a datolyapálmán (Phoenix dactylifera) termő ízletes datolyát is hozzátesszük!

A datolyapálma eredete elvész a régvolt időkbe, ma már a világ számos trópusi, szubtrópusi vidékén megtelepedett és szabadon, valamint termesztésben is megtalálható. Ilyen tájék lehet Datolyapart is, Ruminiék kirándulóhelye.

/_f/erdekes/26996377_1399056850222876_108842603_n.jpg

Amellett, hogy ízletes, a datolya rendkívül tápláló és egészséges. Akárcsak a füge, az Ezeregyéjszaka egyik kedvelt csemegéje, a keleti világ édességeinek elmaradhatatlan hozzávalója.

Vajon mit jobb kóstolni? Friss gyümölcsöt, avagy szárítottat, netán datolyás linzert, datolyapudingot, kókuszos datolyagólyót... s sorolhatnánk a sok finomságot…

Egy biztos: kalandra hívnak a Füvészkertbe, a Szamóca Kiskertész-tanodába, tartsatok velük, ha Datolyapartot alaposabban meg szeretnétek ismerni!

Képek forrása:

http://www.sieberz.hu/termek/kavefa/

https://www.gettingstamped.com

https://miamifruit.org

http://gulfnews.com

A Napos tájak lakomája tudósítás Berg Juditnak a Pozsonyi Pagony kiadónál megjelent Utazás Datolyapartra című kötetének ihletésével jött létre, a Szamóca Kiskertész Tanoda e témában való gyerekkertész-foglalkozására.

Írta: EKW

         SZAMÓCA események:
2018. február
HKSzCsPSzV
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627281234
Szamóca Kiskertész Klub 2018
Február 10. 10.00 és 11.15-től Hamupipőke és a lencse 
Február 24. 10.00 és 11.15-től Utazás Madagaszkárra
Március 3.10.00 és 11.15-től Kisvakond világ körüli utazása
Március 24. 10.00 és 11.15-től Csingiling és a tavasz virágai- kertészkedés tavasztündérekkel
Április 21. 10.00 és 11.15-től Az égig érő paszuly
Április 28 10.00 és 11.15-től Nyúl Péter veteményeskertje
Május 12. 10.00 és 11.15-től Micimackó és a méz
Május 26. 10.00 és 11.15-től Bogyó és Babóca kertje
 

  Jelentkezés Szamóca Klub foglalkozásra:
Életkora év