Napos tájak lakomája [3]
Datolyapartra utazás a Szamóca Kiskertész-tanodából! Hogy mi mindent lehet felkutatni, felfedezni, mi minden kóstolható meg a kiruccanás során, azt megtudhatja minden arra járó érdeklődő.
Az útra való készülődés során utánanéztünk egy s más datolyaparti ínyencségnek, melyeket nektek is sorra bemutattunk, bemutatunk: szó volt a csodálatos szentjánoskenyérről, a ropogós pisztáciáról, a zamatos fügéről és az ízletes maracujáról.
Mára maradt az illatos kávé, a fenséges kókusz és ráadásnak nem egyéb, mint maga a datolyaparti datolya!!!
Kezdjük az oly elterjedt kávéval, mely manapság csaknem minden felnőtt egyik kedvenc itala. Elkészítési módjának se szeri se száma, s a köré kapcsolódó fogyasztási szokások is tájanként változnak.
Na, de mi fán terem? És erre persze a válasz: természetesen kávéfán (vagy cserjén, ha a növény nem cseperedik fává)! Afrika trópusi és déli, valamint Ázsia trópusi vidékein őshonos, de ma már sok más, megfelelő éghajlatú vidéken termesztik világszerte.
A kávéfa (Coffea arabica vagy Coffea canephora) magvaiból, az úgynevezett kávébabból készül a már említett ital, az illatos kávé.
De sok munka adódik, míg a kávé itala elkészülhet.
A kávészemeket kézzel szüretelik, mert csak a piros, érett bogyókat lehet leszedni. Ezután azonnal tisztítják, szárítják, majd egy hántológép segítségével elválasztják a babszemeket a gyümölcs húsától.
A kávészemeket tovább tisztítják, válogatják. A feldolgozás utolsó fázisa a pörkölés. Ezután jöhet a darálás, és végül persze, a kávéfőzés.
Minél illatosabb, annál finomabb is a kávé!
…………………………………………………………………………………………………………………………………………..
A kókuszdió a 30 m magasra is megnövő kókuszpálma (Cocos nucifera) termésének a magja! A kókuszpálma a Föld egyik legjelentősebb hasznos kultúrnövénye, valószínűleg az Indiai-óceán szigeteiről vagy az Ázsia és Ausztrália közt elterülő szigetcsoportról terjedt el. Lehetséges, hogy tengeráramlatok sodorták idegen partokra a kókuszdiót, ahol aztán csírát hajtott és megtelepedett, az viszont egészen biztos, hogy hajósok szállították a világ különböző tájaira, mint például Szindbád is, az Ezeregy éjszaka nagy utazója.
A tápláló, ízletes kókuszbélt frissen fogyasztják, vagy szárítva és reszelve. A zsiradékban gazdag bélből étkezési zsírt is préselnek. A kókusztej nem más, mint a vízbe áztatott majd kipréselt kókuszbél. A fiatal termések ízletes, édes üdítőitalt szolgáltatnak, az úgynevezett kókuszvizet.
Micsoda finom lakoma ez már egymagában!
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Hát még ha a datolyapálmán (Phoenix dactylifera) termő ízletes datolyát is hozzátesszük!
A datolyapálma eredete elvész a régvolt időkbe, ma már a világ számos trópusi, szubtrópusi vidékén megtelepedett és szabadon, valamint termesztésben is megtalálható. Ilyen tájék lehet Datolyapart is, Ruminiék kirándulóhelye.
Amellett, hogy ízletes, a datolya rendkívül tápláló és egészséges. Akárcsak a füge, az Ezeregyéjszaka egyik kedvelt csemegéje, a keleti világ édességeinek elmaradhatatlan hozzávalója.
Vajon mit jobb kóstolni? Friss gyümölcsöt, avagy szárítottat, netán datolyás linzert, datolyapudingot, kókuszos datolyagólyót... s sorolhatnánk a sok finomságot…
Egy biztos: kalandra hívnak a Füvészkertbe, a Szamóca Kiskertész-tanodába, tartsatok velük, ha Datolyapartot alaposabban meg szeretnétek ismerni!
Képek forrása:
http://www.sieberz.hu/termek/kavefa/
https://www.gettingstamped.com
A Napos tájak lakomája tudósítás Berg Juditnak a Pozsonyi Pagony kiadónál megjelent Utazás Datolyapartra című kötetének ihletésével jött létre, a Szamóca Kiskertész Tanoda e témában való gyerekkertész-foglalkozására.
Írta: EKW
Amennyiben tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, és kövessd Szamócát a Facebookon. vagy iratkozz fel hírlevelünkre.
Osszátok meg velünk kertészkedős tapasztalataitokat, képeiket a saját kézzel nevelt növényekről, hogy követendő példát mutassatok kortársaitoknak, a SZAMÓCA KISKERTÉSZ CSOPORTBAN.
Várjuk képeiteket, kérdéseiteket. A kérdésekre igyekszünk mihamarabb válaszolni.
Jó kertészkedést! Szamóca
Gyerekeknek, felnötteknek kertészkedős termékek a Szamóca Boltban.
Hírlevélre feliratkozás:
Körömvirág
3+1 tanács a kerti szegfű gondozásához
Minden amit a kaktuszok gondozásáról tudni érdemes
Jóbogyók és nem jóbogyók (mérgező és ehető bogyók)
Kell-e dió, fiú?
Eperfa
A természet kertjében
Virágzik a bodza
Olajág
Varázsolj virágos rétet!
Ültessünk csicsókát
Napos tájak lakomája [2]
Napos tájak lakomája [1]
Szerencsehozó növény- "Csillagrúd"
"Húsevő" avagy rovaremésztő növények
Zöld spagetti- vesszőkaktusz
Érdekességek orchideákról kis kertészeknek
Orchideák
"Húsevők" vagyis rovaremésztő növények gondozása
Papaja nevelési tanácsok
Sivatagi felfedező kis kertészek
Szamóca Kiskertész Klub a Füvészkertben
egyéni jelentkezőknek
Növényismeret, növényültetés, alkotás
Időpontok 2024
Színes ősz programsorozat
2024. november 23. szombat 10.00 és 11.15-től ADVENTI készülődés Színes advent
Minden foglalkozásnak más tematikája lesz, más növényeket ültetünk!
Jegyek, bérletek vásárolhatóak a készlet erejéig.
A felnőttek belépőjegyet kell váltsanak a Füvészkertbe, a portán.
Foglalkozás helyszíne: Szamóca Kiskertész Tanoda, ELTE Füvészkert.
A programok változhatnak!