Napos tájak lakomája [3]

Napos tájak lakomája [3]

Datolyapartra utazás a Szamóca Kiskertész-tanodából!  Hogy mi mindent lehet felkutatni, felfedezni, mi minden kóstolható meg a kiruccanás során, azt megtudhatja minden arra járó érdeklődő.

Az útra való készülődés során utánanéztünk egy s más datolyaparti ínyencségnek, melyeket nektek is sorra bemutattunk, bemutatunk: szó volt a csodálatos szentjánoskenyérről, a ropogós pisztáciáról, a zamatos fügéről és az ízletes maracujáról.

Mára maradt az illatos kávé, a fenséges kókusz és ráadásnak nem egyéb, mint maga a datolyaparti datolya!!!

/_f/erdekes/27399921_1405692632892631_984146957_n.jpg/_f/erdekes/27400078_1405692726225955_709066188_n.jpg

Kezdjük az oly elterjedt kávéval, mely manapság csaknem minden felnőtt egyik kedvenc itala. Elkészítési módjának se szeri se száma, s a köré kapcsolódó fogyasztási szokások is tájanként változnak.

Na, de mi fán terem? És erre persze a válasz: természetesen kávéfán (vagy cserjén, ha a növény nem cseperedik fává)! Afrika trópusi és déli, valamint Ázsia trópusi vidékein őshonos, de ma már sok más, megfelelő éghajlatú vidéken termesztik világszerte.

A kávéfa (Coffea arabica vagy Coffea canephora) magvaiból, az úgynevezett kávébabból készül a már említett ital, az illatos kávé.

De sok munka adódik, míg a kávé itala elkészülhet.

A kávészemeket kézzel szüretelik, mert csak a piros, érett bogyókat lehet leszedni. Ezután azonnal tisztítják, szárítják,  majd egy hántológép segítségével elválasztják a babszemeket a gyümölcs húsától.

A kávészemeket tovább tisztítják, válogatják. A feldolgozás utolsó fázisa a pörkölés. Ezután jöhet a darálás, és végül persze, a kávéfőzés.

Minél illatosabb, annál finomabb is a kávé!

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..

A kókuszdió a 30 m magasra is megnövő kókuszpálma (Cocos nucifera) termésének a magja!  A kókuszpálma a Föld egyik legjelentősebb hasznos kultúrnövénye, valószínűleg az Indiai-óceán szigeteiről vagy az Ázsia és Ausztrália közt elterülő szigetcsoportról terjedt el. Lehetséges, hogy tengeráramlatok sodorták idegen partokra a kókuszdiót, ahol aztán csírát hajtott és megtelepedett, az viszont egészen biztos, hogy hajósok szállították a világ különböző tájaira, mint például Szindbád is, az Ezeregy éjszaka nagy utazója.

A tápláló, ízletes kókuszbélt frissen fogyasztják, vagy szárítva és reszelve. A zsiradékban gazdag bélből étkezési zsírt is préselnek. A kókusztej nem más, mint a vízbe áztatott majd kipréselt kókuszbél. A fiatal termések ízletes, édes üdítőitalt szolgáltatnak, az úgynevezett kókuszvizet.

Micsoda finom lakoma ez már egymagában!

/_f/erdekes/27292303_1405692809559280_1416615713_n.jpg

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Hát még ha a datolyapálmán (Phoenix dactylifera) termő ízletes datolyát is hozzátesszük!

A datolyapálma eredete elvész a régvolt időkbe, ma már a világ számos trópusi, szubtrópusi vidékén megtelepedett és szabadon, valamint termesztésben is megtalálható. Ilyen tájék lehet Datolyapart is, Ruminiék kirándulóhelye.

/_f/erdekes/26996377_1399056850222876_108842603_n.jpg

Amellett, hogy ízletes, a datolya rendkívül tápláló és egészséges. Akárcsak a füge, az Ezeregyéjszaka egyik kedvelt csemegéje, a keleti világ édességeinek elmaradhatatlan hozzávalója.

Vajon mit jobb kóstolni? Friss gyümölcsöt, avagy szárítottat, netán datolyás linzert, datolyapudingot, kókuszos datolyagólyót... s sorolhatnánk a sok finomságot…

Egy biztos: kalandra hívnak a Füvészkertbe, a Szamóca Kiskertész-tanodába, tartsatok velük, ha Datolyapartot alaposabban meg szeretnétek ismerni!

Képek forrása:

http://www.sieberz.hu/termek/kavefa/

https://www.gettingstamped.com

https://miamifruit.org

http://gulfnews.com

A Napos tájak lakomája tudósítás Berg Juditnak a Pozsonyi Pagony kiadónál megjelent Utazás Datolyapartra című kötetének ihletésével jött létre, a Szamóca Kiskertész Tanoda e témában való gyerekkertész-foglalkozására.

Írta: EKW

           

Amennyiben tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, és kövessd Szamócát a Facebookon. vagy iratkozz fel hírlevelünkre. 
Osszátok meg velünk kertészkedős tapasztalataitokat, képeiket a saját kézzel nevelt növényekről, hogy követendő példát mutassatok kortársaitoknak, a SZAMÓCA KISKERTÉSZ CSOPORTBAN.
Várjuk képeiteket, kérdéseiteket. A kérdésekre igyekszünk mihamarabb válaszolni.
Jó kertészkedést! Szamóca

Gyerekeknek, felnötteknek kertészkedős termékek a Szamóca Boltban.

Hírlevélre feliratkozás:

Körömvirág

Körömvirág

Egészítsd ki a gyógynövénykészletedet még egy könnyen nevelhető, erős gyógyhatású, szép és dísznövényként is ismert növénnyel, a körömvirággal.
bővebben »bővebben »
3+1 tanács a kerti szegfű gondozásához

3+1 tanács a kerti szegfű gondozásához

A kerti szegfű csodás illatával és különböző színekben pompázó virágaival az egyik kedvenc évelő virágunk lehet. Íme néhány tanács a gondozásához:
bővebben »bővebben »
Érdekességek a mimózáról

Érdekességek a mimózáról

Érdekességek a Mimózáról
bővebben »bővebben »
Minden amit a kaktuszok gondozásáról tudni érdemes

Minden amit a kaktuszok gondozásáról tudni érdemes

Hasznos információk, hogy a te kaktuszod is jól érezze magát!
bővebben »bővebben »
A kávécserje gondozása

A kávécserje gondozása

A kávécserje gondozása.
bővebben »bővebben »
Trópusi lakoma

Trópusi lakoma

Mi fán terem? Gyümölcsök a trópusokról
bővebben »bővebben »
Jóbogyók és nem jóbogyók (mérgező és ehető bogyók)

Jóbogyók és nem jóbogyók (mérgező és ehető bogyók)

Ősszel sok színes és kívánatos bogyó jelenik meg a parkokban, kertekben található cserjéken, fákon. Mi a madaraknak finom csemege, az embereknek nem mind ehető, így csak óvatosan a színes bogyók kóstolgatásával
bővebben »bővebben »
Kell-e dió, fiú?

Kell-e dió, fiú?

... Kérdi a népnyelv fordításában a sárgarigó vagy más néven aranymálinkó késő tavasszal, hogy a fészkét kerülgető gyerekeket aztán messze csalogassa... S a gyerekek elkerülik a fészket, követik a szépen szóló madarat.
bővebben »bővebben »
Nem szamóca!

Nem szamóca!

A szamócához nagyon hasonlít, de nem ehető (enyhén mérgező) növény.
bővebben »bővebben »
Eperfa

Eperfa

Nagyapámtól árnyékos kertet örököltem. Diófát, körtefát, hársat, kajszit, szőlőst telepített a ház köré, no meg egy azóta hatalmasra terebélyesedett eperfát.
bővebben »bővebben »
A természet kertjében

A természet kertjében

Jó nagyon, ha megadatik kertes házban lakni. Az ember csak kilép az ajtón, és ott a sok szín, zamat és illat, márha persze azelőtt szorgalmában beültette mindazt, amire szeme-szája vágyott.
bővebben »bővebben »
Virágzik a bodza

Virágzik a bodza

Úton-útfélen, bármerre járok, dúsan és illatosan pompáznak a bodzafák. Régen volt, hogy ennyire szép legyen, vagy tán csak nekem tűnik úgy...
bővebben »bővebben »
Olajág

Olajág

A húsvéti ünnepkör idején mindig eszembe jut egyike a kedvenc növényeimnek, a legendás olajfa. Akár az olajfák hegye valamikor Jézus számára, úgy ma is a Mediterráneum egy-egy meghitt olajligete,  elmélkedésre csillapítja az odalátogatót.
bővebben »bővebben »
Varázsolj virágos rétet!

Varázsolj virágos rétet!

Varázsoljatok virágos rétet az óvoda/iskola udvarra, vagy az csoport/osztály ablakába. Hat könnyen nevelhető egynyári virág, mellyel biztos sikeretek lesz, akár az udvaron, akár az ablakpárkányon kertészkedtek. Az eredmény: márciustól a tanév végéig kertészkedős feladat minden hétre, és virágos udvar egész nyáron, mely ehető virágokkal is megörvendeztet. A hat virág: Büdöske, Búzavirág, Porcsin, Napraforgó, Sarkantyúka, Pillangóvirág
bővebben »bővebben »
Ültessünk csicsókát

Ültessünk csicsókát

A csicsóka (Helianthus tuberosus)  a napraforgó közeli rokona, hasonlít is hozzá, ám méretei jóval kisebbek. Magyar nevét a csúcs szóból eredeztetjük, amely kifejezően érzékelteti gumóinak göcsörtös formáját. A több nyelvben is használatos "topinambur" elnevezést a "Topinambas" amerikai indián törzs nevéből származtatják. Angol elnevezése valamilyen oknál fogva "jeruzsálemi articsóka", pedig se Jeruzsálemhez, se az articsókához nincs köze az Észak-Amerikából a 17. században  Európába érkezett csicsókának.
bővebben »bővebben »
Virágok a hó és jég birodalmából

Virágok a hó és jég birodalmából

Alpesi növények
bővebben »bővebben »
Napos tájak lakomája [2]

Napos tájak lakomája [2]

Folytassuk ízes kóstolónkat nem egyébbel, mint az édes-zamatos fügével.
bővebben »bővebben »
Napos tájak lakomája [1]

Napos tájak lakomája [1]

Nem mindennapi uzsonna kínálkozik mindazoknak, akik részt vesznek a datolyaparti kiruccanáson: édes datolya, ropogós pisztácia, kandírozott füge, zamatos maracuja, ínycsiklandó kókusz, frissen pörkölt kávé és izletes szentjánoskenyér. De honnan is ez a sok finomság? Kezdjük hát a felkutatását mindegyiknek egyenként.
bővebben »bővebben »
Szerencsehozó növény-

Szerencsehozó növény- "Csillagrúd"

Minden tájnak megvan a maga szerencséthozó növénye.
bővebben »bővebben »
/img/transparent.png

"Húsevő" avagy rovaremésztő növények

Kis kertészek, ne féljetek a húsevő növényektől! Csak azért álcázták magukat félelmetes szörnyekké és a rovarokra fanyalodnak, mert nagyon éhesek voltak és muszáj volt kitaláljanak valami trükköt, hogy élelemhez jussanak.
bővebben »bővebben »
Zöld spagetti- vesszőkaktusz

Zöld spagetti- vesszőkaktusz

Ez a zöld spagetti nem egy étel, hanem egy álruhába bújt kaktusz. A kaktuszfélék családjába tartozó vesszőkaktusz, annyira különbözik rokonaitól, hogy még tüskéje sincs.
bővebben »bővebben »
Érdekességek orchideákról kis kertészeknek

Érdekességek orchideákról kis kertészeknek

Érdekességek orchideákról kis kertészeknek: Az orchideafélék a növényvilág legnagyobb fajszámú családja közel 30 000 természetes módon kialakult fajjal. A szivárvány összes színében létező virággal, lecsüngő, felkúszó, talajlakó változatokkal...
bővebben »bővebben »
Orchideák

Orchideák

A trópusi esőerdők sűrűjében a fákon csüngenek, léggyökereikkel párát gyűjtenek, és szépségükkel mindenkit elvarázsolnak.
bővebben »bővebben »
/img/transparent.png

"Húsevők" vagyis rovaremésztő növények gondozása

Fontos tudnivalók, hogy a beültetett légycsapód, hízókád vagy harmatfüved jól érezze magát.
bővebben »bővebben »
Papaja nevelési tanácsok

Papaja nevelési tanácsok

A papaja könnyen nevelhető. Kövesd az alábbi tanácsokat, hogy egy év múlva saját papaját szüretelhess.
bővebben »bővebben »
Sivatagi felfedező kis kertészek

Sivatagi felfedező kis kertészek

Ha a sivatagokat akarjátok felfedezni, csomagoljatok térképet, iránytűt, sok vizet, napernyőt, napkalapot, hálózsákot, napszemüveget és egy nyalókát.
bővebben »bővebben »
         SZAMÓCA események:
2023. november
HKSzCsPSzV
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930123

Szamóca Kiskertész Klub a Füvészkertben

egyéni jelentkezőknek

Növényismeret, növényültetés, alkotás

Időpontok 2023

november 11. szombat 10.00 és 11.15-től Libás nap

Minden foglalkozásnak más tematikája lesz, más növényeket ültetünk!

Jegyek, bérletek vásárolhatóak a készlet erejéig.

Árak.

A felnőttek belépőjegyet kell váltsanak a Füvészkertbe, a portán. 
Foglalkozás helyszíne: Szamóca Kiskertész Tanoda, ELTE Füvészkert.

A programok változhatnak!