Tavaszi gyógyírtár

Olvad a hó, és a meleg napsugarak hatására a természet nemsokára sokféle gyógyírt kínál a tavaszi kimerültségre, méregtelenítésre, ezért ezeket a tavasszal előbújó növényeket érdemes idejében számbavenni.

A lista végtelen. Ez csupán egy kis kóstoló.

Az egyik ilyen csodaszer a medvehagyma, amely - amint neve is mutatja - a téli álmukból ébredő medvék számára is eledelnek szolgál, de nem is akármilyennek, az állatok is e növény segítségével erősítik, méregtelenítik szervezetüket a hosszú tél után.

A medvehagyma íze és illata a fokhagymáéhoz hasonló, vírus- és baktériumölő hatása azonban jóval nagyobb, tisztítja a gyomrot, a veséket és a vért, gátolja a rögképződést. A vérnyomást és a koleszterinszintet is csökkenti, gazdag vitamintartalma orvosolja a tavaszi fáradtságot, a nagyvárosi embernek ólommentesítő hatása miatt is ajánlott. Mindemellett nagyon finom is!

A növénynek március második felében jelennek meg levelei, s ezeket virágzásig lehet  az erdőben, a nem védett területeken - de csak módjával - szedni. Azonban vigyázni kell, mert a medvehagyma levele könnyen összetéveszthető a mérgező gyöngyvirág levelével, ezért szedéskor ajánlott a leveleket kissé megmorzsolni: a medvehagyma fokhagyma illatot áraszt. Piacokon és boltokban is árulják a friss növényt, kerti termesztésével is lehet próbálkozni.

/_f/erdekes/1%20Medvehagyma.jpg

Egy másik közismert tavaszi tisztító növényünk a csalán.

A leveléből készült tea feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket, tisztítja a teljes emésztőcsatornát és a vizeletkiválasztó rendszert, s fokozza a szervezet védekező erejét.

A nedves erdők vágásaiban, erdőszéleken, tisztásokon, árokpartokon tenyésző évelő növényt a kertekben gyomként tartják számon, ám a kéznél levő csalán leve jó szolgálatot tesz a  növényvédelemben.

Amikor a növény tavasszal frissen megjelenik ,  akkor a legjobb zsenge zöld hajtásvégét gyűjteni.  Az igaz, hogy érintése kissé "fájdalmas", ezt azonban ellensúlyozza sokrétű gyógyhatása. S ne feledjük el, hogy főzelékként, levesként is fogyasztható.

/_f/erdekes/2%20Csal%C3%A1n.jpg

Harmadikként jó, ha eszünkbe jut a gyermekláncfű, más néven pitypang is. Ez a kedves kis növény, amellett hogy játszásra is alkalmas, gyógynövényként is megállja a helyét: vizelethajtó, méregtelenítő, immunerősítő és vértisztító tulajdonságokkal rendelkezik.

Se szeri, se száma a sok ízletes salátának, amelybe a pitypang levele, virága, bimbója bekerülhet, sőt, mézszerű főzet is készülhet belőle. Ha kertünkben tehát felüti fejét, ne bánjunk vele elmarasztalóan.

/_f/erdekes/3%20Pitypang.png

És végül, de nem utolsósorban  arra is figyeljünk, hogy a növényeket tiszta, szennyezetlen környezetben szedjük. Ahhoz, hogy begyűjthessük e tavasz kínálta csodanövényeket, egészséges, szívnek-léleknek jóttevő sétákat tehetünk a természetben.

Képek forrásai:

http://solier-green.blogspot.ro

http://erdokostolo.blogspot.ro

https://www.bhf.hu

         SZAMÓCA események:
2018. március
HKSzCsPSzV
2627281234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
Szamóca Kiskertész Klub 2018
Március 3.10.00 -től Kisvakond világ körüli utazása
Március 3. 11.15-től Kisvakond Helyek beteltek
Március 24. 10.00 és 11.15-től Csingiling és a tavasz virágai- kertészkedés tavasztündérekkel
Április 21. 10.00 és 11.15-től Az égig érő paszuly
Április 28 10.00 és 11.15-től Nyúl Péter veteményeskertje
Május 12. 10.00 és 11.15-től Micimackó és a méz
Május 26. 10.00 és 11.15-től Bogyó és Babóca kertje
 

  Jelentkezés Szamóca Klub foglalkozásra:
Életkora év