Tavaszi gyógyírtár

Olvad a hó, és a meleg napsugarak hatására a természet nemsokára sokféle gyógyírt kínál a tavaszi kimerültségre, méregtelenítésre, ezért ezeket a tavasszal előbújó növényeket érdemes idejében számbavenni.

A lista végtelen. Ez csupán egy kis kóstoló.

Az egyik ilyen csodaszer a medvehagyma, amely - amint neve is mutatja - a téli álmukból ébredő medvék számára is eledelnek szolgál, de nem is akármilyennek, az állatok is e növény segítségével erősítik, méregtelenítik szervezetüket a hosszú tél után.

A medvehagyma íze és illata a fokhagymáéhoz hasonló, vírus- és baktériumölő hatása azonban jóval nagyobb, tisztítja a gyomrot, a veséket és a vért, gátolja a rögképződést. A vérnyomást és a koleszterinszintet is csökkenti, gazdag vitamintartalma orvosolja a tavaszi fáradtságot, a nagyvárosi embernek ólommentesítő hatása miatt is ajánlott. Mindemellett nagyon finom is!

A növénynek március második felében jelennek meg levelei, s ezeket virágzásig lehet  az erdőben, a nem védett területeken - de csak módjával - szedni. Azonban vigyázni kell, mert a medvehagyma levele könnyen összetéveszthető a mérgező gyöngyvirág levelével, ezért szedéskor ajánlott a leveleket kissé megmorzsolni: a medvehagyma fokhagyma illatot áraszt. Piacokon és boltokban is árulják a friss növényt, kerti termesztésével is lehet próbálkozni.

/_f/erdekes/1%20Medvehagyma.jpg

Egy másik közismert tavaszi tisztító növényünk a csalán.

A leveléből készült tea feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket, tisztítja a teljes emésztőcsatornát és a vizeletkiválasztó rendszert, s fokozza a szervezet védekező erejét.

A nedves erdők vágásaiban, erdőszéleken, tisztásokon, árokpartokon tenyésző évelő növényt a kertekben gyomként tartják számon, ám a kéznél levő csalán leve jó szolgálatot tesz a  növényvédelemben.

Amikor a növény tavasszal frissen megjelenik ,  akkor a legjobb zsenge zöld hajtásvégét gyűjteni.  Az igaz, hogy érintése kissé "fájdalmas", ezt azonban ellensúlyozza sokrétű gyógyhatása. S ne feledjük el, hogy főzelékként, levesként is fogyasztható.

/_f/erdekes/2%20Csal%C3%A1n.jpg

Harmadikként jó, ha eszünkbe jut a gyermekláncfű, más néven pitypang is. Ez a kedves kis növény, amellett hogy játszásra is alkalmas, gyógynövényként is megállja a helyét: vizelethajtó, méregtelenítő, immunerősítő és vértisztító tulajdonságokkal rendelkezik.

Se szeri, se száma a sok ízletes salátának, amelybe a pitypang levele, virága, bimbója bekerülhet, sőt, mézszerű főzet is készülhet belőle. Ha kertünkben tehát felüti fejét, ne bánjunk vele elmarasztalóan.

/_f/erdekes/3%20Pitypang.png

És végül, de nem utolsósorban  arra is figyeljünk, hogy a növényeket tiszta, szennyezetlen környezetben szedjük. Ahhoz, hogy begyűjthessük e tavasz kínálta csodanövényeket, egészséges, szívnek-léleknek jóttevő sétákat tehetünk a természetben.

Képek forrásai:

http://solier-green.blogspot.ro

http://erdokostolo.blogspot.ro

https://www.bhf.hu

         SZAMÓCA események:
2018. május
HKSzCsPSzV
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
Szamóca Kiskertész Klub 2018
Május 26. 10.00 -től Bogyó és Babóca kertje helyek beteltek!
Május 26.  11.15-től Bogyó és Babóca kertje
Június 23. 10.00 és 11.15-től Virágmentés Pankával
Augusztus 18.
Augusztus 25.
Szeptember 22.
Október 13.
Október 27.
November 17.
December 1.

.

  Jelentkezés Szamóca Klub foglalkozásra:
Életkora év