Ültessünk csicsókát

A csicsóka (Helianthus tuberosus)  a napraforgó közeli rokona, hasonlít is hozzá, ám méretei jóval kisebbek.

Magyar nevét a csúcs szóból eredeztetjük, amely kifejezően érzékelteti gumóinak göcsörtös formáját. A több nyelvben is használatos "topinambur" elnevezést a "Topinambas" amerikai indián törzs nevéből származtatják. Angol elnevezése valamilyen oknál fogva “jeruzsálemi articsóka”, pedig se Jeruzsálemhez, se az articsókához nincs köze az Észak-Amerikából a 17. században  Európába érkezett csicsókának.

/_f/erdekes/Helianthus_tuberosusbloom.jpg

Bár késő nyáron szép sárga virágokat bont, mégsem ezért kerül elsősorban a kertekbe, hanem ehető és gyógyhatású gumójának köszönhetően, amely sok értékes, könnyen emészthető anyagot tartalmaz. Nagy értéke, hogy a benne található szénhidrát nem keményítő formában, hanem inulinként van jelen, ami gyakorlatilag emésztetlenül halad át a szervezeten, de édes ízt és kellő energiatöltetet biztosít. Cukorbetegség esetében az inulin mint szénhidrát-energiaforrás a vércukorszintet tartós fogyasztás esetén sem emeli. Metabolizációjához nincs szükség inzulinra, sőt az inzulinfüggőséget is csökkenti, s megkönnyíti a vércukorszint beállítását. Miközben áthalad a bélrendszeren, az abban megtalálható védő baktériumokat (probiotikumokat) táplálja, így immunerősítő hatással is rendelkezik. Szív-és érrendszeri betegségek esetében is javallott a fogyasztása, ezenkívül az elhízás veszélyét is csökkenti. Ásványi anyag és vitamintartalma sem elhanyagolandó: jó kálium-, kalcium-, magnézium-, foszfor-, cink-, valamint C-, B1-, B2-vitamin és béta-karotin forrás.

/_f/erdekes/Helianthus_tuberosuswhole.jpg

Eledelként fogyasztható nyersen, salátákban, párolható, főzhető-süthető, kifacsart levéből turmixital nyerhető. Tápszer, illetve pótkávé is készíthető belőle.

  /_f/erdekes/Helianthus_Tuberosusroot.jpg

A csicsóka kiváló biónövény, amely jó szárazságtűrő, és kevés gondozást igényel. Szinte mindenütt kihajthat, de gyommentes földben fejlődik a leggyorsabban. Jó hidegtűrő, gumói a földben áttelelnek, a nagy fagyokat (-25,-30 °C-ot) is kibírják. Gumóinak ültetési ideje októbertől május elejéig tart, de a legjobb a március végi időzítés. A  földből kiásott gumókat ajánlatos rövid időn belül új helyükre beásni, mivel a vetőgumó könnyen megfonnyad. Ültetési mélysége legalább 6 cm legyen, de ne több 10 cm-nél, a tőtávolság lehet 30-60 cm is. Mivel gyengébb talajokon is megél, lehet a kertnek olyan részébe telepíteni, ahová igényesebb növények nem kerülhetnek. A frissen telepített csicsóka kihajtása lassú és egyenetlen, később a növekedés felgyorsul.

Koraősztől kezdődően szüretelhető, de ajánlatos mindig csak annyi gumót kiásni, amennyi  néhány napon belül elfogyasztható.

Képek forrása:

http://www.survivallandusa.com

         SZAMÓCA események:
2018. április
HKSzCsPSzV
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30123456
Szamóca Kiskertész Klub 2018
Március 24. 10.00 és 11.15-től Csingiling és a tavasz virágai- kertészkedés tavasztündérekkel
Április 21. 10.00 és 11.15-től Az égig érő paszuly
Április 28 10.00 és 11.15-től Nyúl Péter veteményeskertje
Május 12. 10.00 és 11.15-től Micimackó és a méz
Május 26. 10.00 és 11.15-től Bogyó és Babóca kertje
 

  Jelentkezés Szamóca Klub foglalkozásra:
Életkora év