A cukkini gondozása

A múlt heti foglalkozáson (Szamóca tanodás foglalkozás a gödi Mackóvár játszóházban) cukkini magot bujtattunk papírcserépbe, amit hazavittetek. Remélem azóta szorgalmasan locsolgatjátok az ablakpárkányon a kis cserepet.

Öntözésnél figyeljetek arra, hogy a föld ne legyen túl nedves de ne is legyen kiszáradva. A kezetekkel tapintsátok meg a földet, hogy érezzétek, elég nedves vagy túl vizes. Mindig vizsgáljátok meg a földet öntözés előtt, mert a cukkini kényes erre, gyökere nem szereti a túl sok vizet.

Ha kibújtak a kis magok, lassan kiköltöztethetitek a kertbe, mivel most már elmúlt a fagyos éjszakák veszélye. A cukkini fázós növény, így egy jó meleg, napsütötte helyet keressetek a kertben, ahol kedvére terjeszkedhet, mert terebélyes fajta. Ha van komposztdombotok, annak a tövére vagy akár a tetejére is tehetitek, tetszeni fog neki. A kis kertész lapátotokkal ássatok egy akkora gödröt, hogy a cserép könnyen beférjen. Puha fészket csináljatok neki. Költöztessétek bele a kis cukkinit, cseréppel együtt.

Öntözgessétek, figyelgessétek nap mint nap. Ha már kihajtotta nagy leveleit, locsoláskor ne fröcsköljétek, hogy a betegségektől megvédjétek.

Jó tudni, hogy a cukkini jó szomszédja a zellernek, kukoricának, hagymának és a babféléknek. Ezek közül válasszatok szomszédot neki, hogy a konfliktusokat megelőzzétek. Ha levendula is van a közelben, akkor remélhetőleg a kártevő bogaraktól is sikerül megvédeni.

A cukkini szereti ha bőségesen ellátjátok komposzttal, ezért a nyár folyamán még 2-3 alkalommal tegyetek a töve köré. Júliustól számíthattok a termésre, 2-3 növény hetekig ellátja az egész családot friss cukkinival. A virága is ehető. Bátran szedjétek le, nem lesz kevesebb a termés, új virágokat nevel.

Júliusig, az első szüretig, rajzoljátok le, hogy szerintetek mi lesz abból a pár magból, amit a múlt héten cserépbe bujtattunk, milyen is lesz a cukkini. Ha bekülditek a rajzokat, Szamóca felteszi a blogjába és Facebook oldalára. A legszebb rajzokat díjazzuk.

Ha kérdésetek van, írjatok Szamócának, válaszolni fog. Ne felejtsetek majd a termésről is fotót küldeni.

Jó kertészkedést! Szamóca.