Miből barkácsolhatunk ültetőedényt szamócáinknak

SZAMÓCA a "szívem csücske" nem csak azért, mert kiskertész tanodánknak a névadója, nem csak azért, mert a gyerekkel kertészkedés alapnövénye, nem csak azért, mert könnyű termeszteni, hanem, azért is, mert egyszerűen finom.

Mikor 2013 májusában elültettük az első szamócáinkat a Szamóca Kiskertész  Tanoda részére kijelölt helyre a Füvészkertben, akkor összegyűjtöttem sok-sok ötletet, hogy a hagyományos ágyáson kívül, mibe is lehet szamócát nevelni, szüretelni. Azóta ezeket az ötleteket megvalósítottuk, kipróbáltuk, és teljes biztonsággal állíthatom, hogy szamócát szinte bármiben lehet nevelni, szüretelni.

Most nem termesztési tanácsokat szeretnék osztogatni, csak pár ötletet szedtem össze, hogy hol is termeszthetünk szamócát. Az már nem kérdés, hogy bármilyen kis helyen lehet szamócát nevelgetni és mi több, szüretelni is, ezért a klasszikus balkonládás és kaspós változatok mellett pár érdekes lehetőséget szeretnék bemutatni.

Azt is tudjuk, hogy lehet fentről lefele lógatni, függeszteni, lentről felfele futtatni, hengerbe, piramisba vagyis bármilyen elképzelhető alakzatba ültetni, ha napot, vizet, tápanyagot kap, akkor bőséggel ellát gyümölccsel, térbeli elhelyezkedésétől függetlenül.

Lehet kapni szamócatermesztő készleteket is, a zsebes agyagcseréptől a lyukacsos műanyag zsákon át, a lyukacsos faépítményig, de saját magunk is barkácsolhatunk, szinte bármiből.

Ültethetjük a ház falára, a fészer ajtajára, kerítésre, kerítésbe, csatornára... Az újrahasznosítható tárgyak közt is nézzünk szét, mikor szamócáinknak ültetőedényt keresünk. Szóba jöhet a konzerv doboz, a műanyag vödör, a raklap,ikeás cipőtároló, és még a használt gumiabroncs is.

Nálunk apa lelkes házi sörfőző. Erjesztő vödreit néha lecseréli, így szép nagy fehér műanyag vödröket örököltünk, melyekbe természetesen szamócát ültettünk. Oldalára lyukat vágtunk (ez elég nehéz feladat volt), feltöltöttük földdel és kivülről beültettük a palántákat. Hogy ne szóródjonki a föld a lyukaknál, mi mohával tömködtük be. Ezekbe a vödrökbe sikerült folyton termő szamóca palántákat ültetni, így még november elején is volt pár szem szüretelni való, de ez csakis a jó időjárásnak köszönhető.

Ha kinőtted a gumicsizmádat, akkor ne is keresd tovább, hogy mibe ültethetnéd kedvenc növényedet. Ha már lyukas, az még jobb. Ha sikerült megkímélt állapotban kinőni, akkor ültetés előtt ki kell lyukasztani. Ne a talpát próbáld kilyukasztani. Szinte lehetetlen vállalkozás a vastag gumiréteget átfúrni, de a felső részét (kb ott ahol a kislábujjad lakott benne) akár egy hegyes ollóval is kifúrhatod. Töltsd meg földdel a csizmádat, és mehet is bele a palánta. Csak ne feledd el locsolni!

A beültetett ikeás cipőtároló a nádszövettel borított kerítésünket lényegesen feldobta, főleg hogy egyből kettőt is kiakasztottunk. Ez is nagyon jól működik, lehet belőle szüretelni és biztos egy teraszon is megállná a helyét. Kényes pontja a locsolás. Az első telet csak a legfelső szinten lakó szamócák vészelték át, és sajnos nem a fagy miatt pusztultak ki, hanem egyszerűen kiszáradtak. A legfelső szint megakadályozza, hogy az alsók is vízhez jussanak, főleg ha kevés a csapadék. Ez locsolással természetesen kivédhető. Télen is meleg napos időben ajánlott néhányszor meglocsolni, és nyáron is extra odafigyelést igényel. A kertünkben a földben lakó növényeknek csepegteő csővel oldottuk meg a locsolást, ezért a kerítésen senyvedő szamócák sajnos hátrányos helyzetben vanak. A cipőtárolókat először rögzítsétek. Nekünk túl alacsony a kerítésünk, így egy karót szúrtunk a földbe és arra került a tároló. A karót a kerítéshez is kikötöttem, mert biztonságosabbnak tűnt. Csak a kihelyezett, rögzített tárolót töltsétek meg földdel, mert utólag nehéz, vagyis szinte lehetetlen lesz emelgetni és ha meglocsoljátok akkor még sokkal súlyosabb lesz. Az egyik tárolónk 2 év után feladta a szolgálatot, de a másik köszöni jól van még a 4. évében is.

Én eléggé utálom a gumiabroncs, mint virágtartó alkalmazását, de ezen a képen, amit az interneten találtam, a fehérre alapozott és virágokkal kifestett abroncsok, szamócákkal beültetve, kimondottan tetszenek.

/_f/bodza/P1160802.JPG
/_f/bodza/P1170348.JPG

/_f/bodza/P1160807.JPG

/_f/bodza/P1160141.JPG

/_f/bodza/P1160145.JPG

/_f/bodza/IMG_1307.jpg

/_f/bodza/IMG_1309.jpg

/_f/bodza/IMG_3271.jpg

/_f/bodza/IMG_1361.jpg

/_f/bodza/P1230031.JPG
http://4.bp.blogspot.com/-3IkdrBkNCN8/UYa-KOKeWuI/AAAAAAAAIZI/g2DvVThU5Rw/s1600/szamoca7.jpg

/_f/bodza/P1160144.JPG/_f/bodza/P1160154.JPG

http://3.bp.blogspot.com/-uUFoL-_72kg/UYa-JP-DjDI/AAAAAAAAIY4/NBgfcbrOaMY/s1600/szamoca3.jpg

/_f/bodza/P1160146.JPG

/_f/bodza/P1160143.JPG

/_f/bodza/P1160165.JPG

/_f/bodza/P1160167.JPG

/_f/bodza/P1160701.JPG

/_f/bodza/P1040452.JPG

/_f/bodza/szamoca1.JPG

/_f/szeder/P1100884.JPG

Gyertek kis kertészek a Szamóca Kiskertész Klubba, ültessünk együtt szamócát, ágyásba, kaspóba, cserépbe, zsákba, zsebbe, konzerv dobozba, vödörbe, raklapba, kerítésbe, gumiabroncsba, MINDENHOVA.

             

  Amennyiben tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, és kövessd Szamócát a Facebookon. vagy iratkozz fel hírlevelünkre. 
  Osszátok meg velünk kertészkedős tapasztalataitokat, képeiket a saját kézzel nevelt növényekről, hogy követendő példát mutassatok kortársaitoknak, a SZAMÓCA KISKERTÉSZ CSOPORTBAN.
  Várjuk képeiteket, kérdéseiteket. A kérdésekre igyekszünk mihamarabb válaszolni.
  Jó kertészkedést! Szamóca

  Gyerekeknek, felnötteknek kertészkedős termékek a Szamóca Boltban.

  Hírlevélre feliratkozás:

  FÖLD napjára veteményest!

  FÖLD napjára veteményest!

  Hogy miért jó választás FÖLD napján veteményest ültetni? - zöldebb lesz az ablakod, közvetlen környezeted - a saját veteményeid előállításával rengeteg energiát spórolsz - saját veteményesedben BIO zöldségeket termelsz, nem szennyezed vegyszerekkel a FÖLDET - zöldségeidet ültesd faládikába, régi balkonládákba vagy akár tejes dobozokba, így újrahasznosítasz, kevesebb szemét terheli a FÖLDET.
  bővebben »bővebben »
  A három nővér

  A három nővér

  A három nővér a  kukorica, a bab, és a tök. Ha egy fészekbe kerülnek a magok, akkor együtt fejlődnek és segítik egymást, mint a jó testvérek. Indiánok által kifejlesztett növénytársítási technika.
  bővebben »bővebben »
  Piros és szív alakú, Bálint napra

  Piros és szív alakú, Bálint napra

  Bálint naphoz közeledve összegyűjtöttem mindent a kertből, ami piros és szív formája van. 
  bővebben »bővebben »
  Madáretetés (madarak és macskák)

  Madáretetés (madarak és macskák)

  Madáretetés
  bővebben »bővebben »
  Kísérletek gyerekeknek: virághagymák

  Kísérletek gyerekeknek: virághagymák

   Az Amaryllis gyorsan és könnyen virágoztatható, ezért látványos kísérlet lehet gyerekeknek.
  bővebben »bővebben »
  Itt a palántanevelés ideje

  Itt a palántanevelés ideje

  Még a tavasz beköszönte elött jó egyes növények magvait elvetni, csíráztatni és palántává nevelni, természetesen hidegtől védett, meleg, napfényes helyiségekben.
  bővebben »bővebben »
  Tervezés ideje

  Tervezés ideje

  Közeleg a tavasz, és ha eddig még nem gondoltátok meg, itt az ideje komolyan fontolóra venni egy kiskert megtervezését és kivitelezését.
  bővebben »bővebben »
  Szerencsehozó növények

  Szerencsehozó növények

  Szerencsehozó növények. Olyan növények, melyeket még most is beszerezhetsz a szilveszteri asztalra (enni, díszíteni), hogy szerencsét hozzanak az új évben. Sok szerencsét!
  bővebben »bővebben »
  Játék levelekkel

  Játék levelekkel

  Egy esős őszi napon átnéztük az eddig begyűjtött kincseket. egy egész kosárnyi színes falevék, termések, kupacsok, gesztenyék...A levelekkel kezdődött a játék.
  bővebben »bővebben »
  Mazsola és Tádé tökháza

  Mazsola és Tádé tökháza

  Manócska lakását, a házszámtáblával ellátott ócska kalapot elfújta az őszi szél, így más otthon után kelett néznie. Talált a mezőn egy jókora sütőtököt, aminek a cinkék már kivájták a belét és úgy gondolta, hogy jó lakás lehet belőle.
  bővebben »bővebben »
  Tündérkert Föld napra

  Tündérkert Föld napra

  Minden gyereknek kell egy kis kert, ahol megsétáltathatja kedvenc kis mackóját, tündérkéjét vagy a dinóját, vagy ahol felnevelhet egy sárgarépát vagy egy körömvirágot. Ez a kert lehet akár egy tejes dobozban is az ablakpárkányon (mini tündérek is léteznek), így minden gyerek számára elérhető.
  bővebben »bővebben »
  Ajándék Anyának

  Ajándék Anyának

  Hétvégén lesz május első vasárnapja, ajándékot kell adni anyának. Itt találsz ölteteket, hogy mivel lepheted meg anyukádat.
  bővebben »bővebben »
  Húsvéti készülődés

  Húsvéti készülődés

  Húsvéti készülődés kis kertészekkel
  bővebben »bővebben »
  Szamóca újévi jókívánságai kis kertészeknek

  Szamóca újévi jókívánságai kis kertészeknek

  Szamóca újévi jókívánságai kis kertészeknek 12 jókívánság +12 feladat
  bővebben »bővebben »
  10+1 mérgező növény a lakásunkban

  10+1 mérgező növény a lakásunkban

  Mérgező növények szinte minden lakásban találhatóak.  Ha vannak szobanövényeitek, akkor több mint valószínű, hogy van mérgező növényetek is, csak esetleg eddig nem tudtatok róla.
  bővebben »bővebben »
  Tulipánból paprika...

  Tulipánból paprika...

  Szamóca tanácsai, hogy a papírpohárba rejtett tulipánhagymádat virágzásra bírd
  bővebben »bővebben »
  15 ötlet a csodás őszi élményekhez

  15 ötlet a csodás őszi élményekhez

  Ugorj bele egy halom lehullott színes falevélbe. Faragj tököt. Ültess virághagymát. Száríts fűszereket. Öltöztesd őszi színekbe az otthonodat.
  bővebben »bővebben »
  Mese kertek, mesés kertek

  Mese kertek, mesés kertek

  Hogyan csalogassuk gyermekünket a kertbe? már amikor nem szakad az eső... Mikor szívesebben nézné a rajzfilmet, de éppen hét-ágra süt a nap és holnaptól megint jön az eső, olyankor be lehet vetni ezt a módszert. Hozza ki aktuális kedvenc nyusziját vagy maciját és annak készítsünk közösen kertet. (balkonládában is kivitelezhető a teraszon).
  bővebben »bővebben »
  Pillangószelídítés

  Pillangószelídítés

  A cirkuszi mutatványok közt még nem hallottam pillangószelídítésről, de ajánlani fogom, hogy tegyék be a műsorba.
  bővebben »bővebben »
  Tücskök, békák, bogarak

  Tücskök, békák, bogarak

  Fotózásra invitáltuk kertünk lakóit. A meghívót rigó fiú kézbesítette a lakóknak. Elfütyülte.
  bővebben »bővebben »
  Hársfaillat

  Hársfaillat

  Most lehet szedni a virágokat HÁRSFATEÁNAK. Biztos minden kiskertész ivott már hársfateát mézzel, ami meggyógyította a köhögést... Valóban hatásos, ezért nélkülözhetetlen a kis kertészek gyógynövénypatikájából.
  bővebben »bővebben »
  Növények farsangja

  Növények farsangja

  Vannak olyan növények, akiknél állandóan farsang van, álcázzák magukat… Gyertek a Szamóca Kiskertész Klubba, keressük meg a Füvészkert üvegházaiban, hogy kik bújtak álruhába.
  bővebben »bővebben »
  10+1 növény gyerek kertészkedéshez

  10+1 növény gyerek kertészkedéshez

  Ha szeretnétek a gyerekeket rávenni a közös kertészkedésre, akkor fontos olyan növényeket választani, amit szeretnek, könnyen nevelhető és biztos, hogy termése, virága lesz, lehetőleg gyorsan.
  bővebben »bővebben »
  Hogyan készül a bogárszálloda?

  Hogyan készül a bogárszálloda?

  Bogárszálloda készítés képekben:
  bővebben »bővebben »
  Mese a fán lakó lebegő növényekről

  Mese a fán lakó lebegő növényekről

  Költözés....az égig érő fára! Az esőerdő mélyén, az óriásfák, lombkorona és cserjék alatt, négy kis barát éldegélt. Tillandszia szép kecses leveleivel, finom törékeny kis növényke volt. Bársonyos levelein minden harmatcsepp, esőcsepp megtapadt, így volt bőven innivalója.
  bővebben »bővebben »
  Gesztenyefigurák

  Gesztenyefigurák

  Lehullott a sok vadgesztenye, lehet szedni, készülhetnek a Kipkoppok és egyéb gesztenye figurák.
  bővebben »bővebben »
  Téli sátorozás a kertben

  Téli sátorozás a kertben

  Visszavágtam a nyári orgonát és az ágaiból készült egy "sátor". Egész jó téli búvóhely lett, habár elég szellős, mivel nem volt több ága a nyári orgonának. Befér alá a kiskertész és a gesztenyéknek is maradt hely, így téli sátorozásra alkalmas.
  bővebben »bővebben »
  Madáretetés fagyos időben

  Madáretetés fagyos időben

  Madáretetők: avagy kerti móka fagyos időben
  bővebben »bővebben »
  Ültess saját babsátrat!

  Ültess saját babsátrat!

  Ha szeretnél egy saját búvóhelyet a kertben, ahol háborítatlanul ücsöröghetsz, akkor ültess magadnak babsátrat.  Április végén ideje elvetni a magokat, és ha ügyesen gondozod, akkor a kánikuláig pont benövi a támasztékát, hogy árnyékot biztosítson az alatta pihenőknek.
  bővebben »bővebben »
  Amerikából jöttek

  Amerikából jöttek

  Körbejártuk a földgömböt növények után kutatva. Botanikai kalandunk utolsó útja Amerikába vezetett, mert veteményeskertünk aktuális lakói szinte mind Amerikából jöttek, így leegyszerűsítették számunkra ezt a feladatot. Nem kell a Füvészkertben az üvegházban vagy a parkban sokat keresgéljük, elég, ha kimegyünk a saját veteményeskertünkbe és biztos találkozunk Amerikai növényekkel. Ilyenek: paradicsom, paprika, burgonya, bab, tök, kukorica, napraforgó  
  bővebben »bővebben »
  Levendula

  Levendula

  Érdekességek a levenduláról:
  bővebben »bővebben »
           SZAMÓCA események:
  2024. július
  HKSzCsPSzV
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930311234

  Szamóca Kiskertész Klub a Füvészkertben

  egyéni jelentkezőknek

  Növényismeret, növényültetés, alkotás

  Időpontok 2024

  Mesehősök növényei programsorozat

  2024. július 16. kedd 9.30 és 10.45-től Harry Potter növényei

  2024. július 23. kedd 9.30 -tól Dínók

  2024. augusztus 13. kedd 9.30 és 10.45-től Kalózok kincse

  Minden foglalkozásnak más tematikája lesz, más növényeket ültetünk!

  Jegyek, bérletek vásárolhatóak a készlet erejéig.

  Árak.

  A felnőttek belépőjegyet kell váltsanak a Füvészkertbe, a portán. 
  Foglalkozás helyszíne: Szamóca Kiskertész Tanoda, ELTE Füvészkert.

  A programok változhatnak!