Színes ősz, színes levelek

Véget ért a nyár, elkezdődött az iskola/óvoda és ezzel együtt elérkezett a gyűjtögetés ideje is. Ha van az iskola udvarán, vagy útban hazafele vadgesztenye, akkor hirtelen súlyosabbak lesznek, az amúgy sem könnyű iskolatáskák. Kincsekkel telnek meg a zsebek és az írásfüzetek is. Gyűlnek a kupacsok, termések, bogyók, színes levelek… Fontos és nélkülözhetetlen szerzemények az udvarról, a parkból vagy az utcában levő fasor alól. A hosszú és szürke tél során, színes és vidám alkotások alapanyagává válnak. A felhasználahtó mennyiséget lényegesen átlépő gyűjteményt és a gyüjtögető szorgalmát egy mókus is megirigyelhetné. Míg a mókus mogyorót és makkot raktároz a hideg hónapokra, úgy a fák is felkészülnek a tél érkezésére. A fákat a nappalok rövidulése, a fény csökkenése és a hideg érkezése figyelmezeteni, hogy eljött a lombhullás ideje. A levelek elszíneződnek, lehullanak és ezzel megmentik a fát a kiszáradástól. A fagyos földben télen minimálisra csökken a gyökerek vízfelvétele, így a párologtatást is csökkentik azáltal, hogy megszabadulnak a levelektől. A levelekből a növény gyökereibe, fás részeibe vándorolnak a tápanyagok, kialalkul egy lezáró szövet a levélnyél és a hajtás között, lezárva a kapcsolatot a növény más részeivel és lehullnak a levelek.

/_f/tanacsok/jatek/P1240206.JPG

Használjátok ki a napsütéses őszi napokat és menjetek sétálni az erdőbe, vagy egy arborétumba, parkba. Ugorjatok bele egy nagy kupac színes falevélbe. Találtok a kupacban sárgát, barnát, narancsot, vöröset… Ezeket a színeket adó pigmentek (karotin a naracsot, xantofil a sárgát) a levelekben voltak egész nyáron, csak a zöld színt adó klorofill eltakarta. Ősszel a klorofill termelése leáll, és lebomlik, így előtűnnek a sárga és a narancs színek. A vörös színt az antocián nevű pigment adja, mely a klorofil lebomlásakor termelődik. Érdekes, hogy amerikában és ázsiában  az őszi erdő színe vörös, míg európában sárga. A tudósok szerint amerikában a vörös lombú fák így védekeznek a rovarok ellen. Európában olyan fák maradtak fenn az evolúció során, melyek bírták a hideget és nem voltak kártevőik, így nem volt szükségük a vörös színt adó antocián termelésére.

/_f/tanacsok/jatek/P1240211.JPG

Ha az őszi alkotásokhoz szeretnél a saját kertedből is gyűjteni alapanyagokat, akkor a következő fákat, bokrokat ültesd el.

Kányabangita (Viburnum opulus) 3-4 m-es cserje. Ősszel élénkvörös levelekkel, piros bogyókkal örvendeztet meg. Árnyékos kertbe is ültethető.

 Tűzjuhar (Acer ginnala) 3-5 m magas bokorfa, ősszel vörös lombbal.

Ámbrafa (Liquidambar) 8-12 méter magas. Szoliter díszfa. Ősszel a lombszíne narancsos, később bordó lesz. Enyhén savanyú földbe ültesd.

Amerikai kőris (Fraxinus “Raywood”)10-15 méter magas, nagy árnyékot adó lombos fa, ősszel gyönyörű bordó levelekkel.

Cserszömörce (Cotinus coggygria) 3 méteres cserje. Létezik egész évben bordó levelű fajtája, de az alapfaj csak ősszel lessz narancsos, majd inkább vörös. 

Vadszőlő (Parthenocissus). Minden bizonnyal az ősz legszínesebb kuszó növénye. A narancs árnyalataitól a sötét vörösig pompázik. Kerítés mellé, vagy takarni szánt épület elé ültesd. 

Szép sárga lombja lesz ősszel a következőknek: giko (páfrányfenyő), nyírfa, hársfa, tölgyfa. Kivételesen szép a vörös színű varázsfa és a naracs színben pompázó datolyaszilva is.

A begyűjtött színes leveleket, terméseket, az alábbi alkotások készítésére használd.

  1. Az ősz színei csokor a kertből. Szedd egy csokorba a késő őszi virágokat: krizantém, büdöske, bangita bogyója, borostyán és babérmeggy levelekkel dekorálva. A szobádba csalogatja az őszi napsugarat és jókedre deríti lakóját./_f/tanacsok/jatek/P1190438.JPG
  2. Szörnyecskék levelekből, vadgesztenye szúrós gubójából. Készíts vadgesztenye szoknyás, vadszőlő galléros boszorkányt galagonya szemmel, és tökmagszemű vörös köpenyes kövér fickót, vagy amit csak elképzelni tudsz. Ha sok szép színes levelet gyűjtöttél, akkor ereszd szabadon a fantáziádat és készítsd el a szúrós gubófejű szörnyecskék egész családját./_f/tanacsok/jatek/P1150021.JPG/_f/tanacsok/jatek/P1140995.JPG
  3. Bagoly, madarak préselt levelekből. Ha könyveidet, füzeteidet megpakoltad szebbnél szebb színes levelekkel, akkor száradás után készülhetnek a levélképek. A kipréselt, lapos leveleket bátran vágjad ollóval, és ragaszd fel egy kartonra, melyre először felrajzoltad a körvonalakat. A bagoly szemének kotyogós szemet is használhatsz./_f/tanacsok/jatek/P1150108.JPG
  4. Satírozott levélminták
  5. /_f/tanacsok/jatek/P1240119.JPG

Levél mintákat készíthetsz, átsatírozva a levél erezetét a papírra. Mi satíroztunk tölgyfa, juhar, datolyaszilva, varázsfa, törökmogyoró, sőt ginko levelet is. Az enyhén száraz, erős erezetű levelek jobban sikerültek. A vékony (sütőpapír vastagságú) papír bizonyult jó választásnak. Igaz, könnyen szakad, de ha nem teljes erőből nyomtuk a zsírkrétát a papírra, akkor nem szaggattuk szét, de mindenképpen egy kézzel rá kell nyomni a levélre, hogy ne mozduljon el.

  1. Márton napi leveles lámpás. Két réteg sütőpapír közé tedd a leveleket, melyeket egy kartonból kivágott keretre tűzőgéppel rögzíthetsz. A sütőpapír nem fog meggyúlni, de azért óvatosan használd. A mécsest tedd egy kis befőttes üvegbe és erre tedd rá a levelekkel kidekorált lámpást. Igazi szépségére csak teljes sötétben derül fény. (a befőttesüvegbe helyezett mécses hatására).
  2. /_f/tanacsok/jatek/P1190573.JPG

           

Amennyiben tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, és kövessd Szamócát a Facebookon. vagy iratkozz fel hírlevelünkre. 
Osszátok meg velünk kertészkedős tapasztalataitokat, képeiket a saját kézzel nevelt növényekről, hogy követendő példát mutassatok kortársaitoknak, a SZAMÓCA KISKERTÉSZ CSOPORTBAN.
Várjuk képeiteket, kérdéseiteket. A kérdésekre igyekszünk mihamarabb válaszolni.
Jó kertészkedést! Szamóca

Gyerekeknek, felnötteknek kertészkedős termékek a Szamóca Boltban.

Hírlevélre feliratkozás:

Jégvirágok

Jégvirágok

A sarki hideg előnye, hogy hamar megfagy a víz. Készülhetnek a jégvirágok.
bővebben »bővebben »
Pólófestés levelekkel, saját kézzel

Pólófestés levelekkel, saját kézzel

Pólófestés kertből gyűjtött levelekkel.
bővebben »bővebben »
Zöld almák -játék a kertből

Zöld almák -játék a kertből

Természet adta játékok. Állatfigurák, építőelemek készítése, lehullott, éretlen zöld almákból.
bővebben »bővebben »
Kis kedvencek szülinapi partija

Kis kedvencek szülinapi partija

Játék a kertben, kertből, természetes anyagokkal. A plüss állatok megtartották a szülinapi zsúrt. Volt meghívó, torta... és mindez: fűből, fából, virágból, kertből.
bővebben »bővebben »
Játék a kertben, vagy kert nélkül: PIACOZÁS

Játék a kertben, vagy kert nélkül: PIACOZÁS

Természetközeli játékok a kertben, vagy kert nélkül. Játék fűből, fából, virágból.
bővebben »bővebben »
Természet adta játék: Pipacstündérek cukrászdája

Természet adta játék: Pipacstündérek cukrászdája

Pipacstündérek cukrászdája.
bővebben »bővebben »
Játék a kertből

Játék a kertből

Amíg még tart a vakáció jól jöhetnek ezek a játékok, melyeket a kertben lehet játszani és a játékok alapanyaga is a kertből származik: fűből, fából, virágból… Azoknak is használható ötlet, akiknek nincs kertjük, de kirándulni, parkban sétálni, szeretnek és főleg szeretik a természetes alapanyagokból készült játékokat.
bővebben »bővebben »
Tündérek fűből-fából-virágból

Tündérek fűből-fából-virágból

Még szépek a virágok a kertben, de lassan őszi színekbe öltözik a természet. Használjátok ki a szép őszi napokat és gyűjtsetek szép kincseket a kertből. Minden kert rejt kincseket, csak fel kell fedezni, és nem feltétlenül a föld alatt kell keresni így ásás, és mindenféle kemény fizikai munka nélkül megtaláljátok. Nézzetek szét a fák alatt, a virágoskertben, de akár a veteményesben is találhattok érdekes növényeket, ami egy egy érdekes alkotás alapanyaga lehet.
bővebben »bővebben »
         SZAMÓCA események:
2024. május
HKSzCsPSzV
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112

Szamóca Kiskertész Klub a Füvészkertben

egyéni jelentkezőknek

Növényismeret, növényültetés, alkotás

Időpontok 2024

Mesehősök növényei programsorozat

május 18. szombat 10.00 és 11.15 ELMARAD!

Május, júniusi és a nyári vakációra az időpontok hamarosan felkerülnek.

Minden foglalkozásnak más tematikája lesz, más növényeket ültetünk!

Jegyek, bérletek vásárolhatóak a készlet erejéig.

Árak.

A felnőttek belépőjegyet kell váltsanak a Füvészkertbe, a portán. 
Foglalkozás helyszíne: Szamóca Kiskertész Tanoda, ELTE Füvészkert.

A programok változhatnak!