Komposztálni Budapesten is lehet! összefoglaló 2017

A Fővárosi Környezetvédelmi Alap támogatásával az idén is lezajlott a komposztálós programunk a Füvészkertben, iskolás csoportok részvételével.

A tavaly indult program népszerűségét jelzi, hogy a programra többszörös túljelentkezés, hosszú várólista volt.

A leggyorsabban bejelentkezett 22 osztályt április 18. - május 30. között fogadtuk a Szamóca Kiskertész Tanodában, egy interaktív, gyakorlati órára, ahol elsajátították a komposztálás folyamatát és megismerték a fontosságát.

Az idén új helyszínen, a május elején átadott FűFa tankertben kezdődtek a foglalkozások. Itt elmondták a gyerekek, hogy mit is hallottak eddig a komposztálásról, és hogy szerintük miért is fontos ez. Minden gyerek tudta, hogy ezzel a hulladékokat csökkentsük és humuszt állítunk elő. A Szamóca Kiskertész Tanoda területén kiválogatták az előkészített anyagokból a komposztálhatóakat. Találtak kartont, banán levelet, kávézaccot, gyomokat a magas ágyásokból, a zöldségek közül. A szervetlen anyagokat mint a műanyag, fém, üveg... a tankertben hagytuk. A szerves anyagokat begyűjtötték a vödrökbe és elindultak a Füvészkert egy távoli sarkában elhelyezett komposztálókhoz. A komposztládákig vezető úton is gyűjtögettek az utakról: ágakat, száraz leveleket, gyomokat a térkövek közül, lehullott virágszirmokat. A ládákhoz érve felaprították, amit gyűjtöttek,  és rétegezve a ládákba tették. A már kész komposztból (a Füvészkert komposztdombjai is a helyszínen találhatóak, ahol a nagyüzemi komposztálás eredményeként mindig van érett komposzt is) rostáltak és vödrökben visszacipelték a tankertbe, ahol magot vetettek a földbe. A tőzegcserepekbe ültetett babot hazavitték, hogy otthon neveljenek "égig érő paszulyt" belőle. Munkájuk során megtapasztalták, hogy  mire is való a kész komposzt.

A vélemények alapján a gyerekek élvezték és maradandó élményekkel, új ismeretekkel távoztak.

A foglalkozás végén az elsajátított ismeretek alapján a gyerekek kitöltöttek egy kvízt. A helyesen kitöltök között kisorsoltunk egy rovaremésztő (húsevő) növénynevelő készletet. A nyertest május 30-án az utolsó résztvevő osztály osztályfőnöke húzta. A nyertes: Horváth Klaudia, a  Molnár Ferenc Ált. Iskola 7b osztályból. Május 9-én vett részt a foglalkozáson.

Vélemények a programról:

"Élményekkel teli, interaktív óránk volt. Nagyon hasznos, környezettudatos, szemléletformáló, tananyaghoz éppen kapcsolódó. Örülünk, köszönjük, hogy részt vehettünk a foglalkozáson." Losonci Téri Általános Iskola 4c. 2017. április 25.

"Nagyon kellemesen töltöttük azt az 1 órát, gyermekeink játszva tettek szert a környezetvédelem, komposztálás rejtelmeivel való megismerkedéssel." Németh László Általános Iskola 6 a,b 2017. április 27.

"A VII. kerületben nem túl kellemes környezetben van az iskolánk. (zaj, szmog, kőtenger, szemét). Éppen ezért volt nagyon nagy élmény részt venni a foglalkozáson. Köszönjük, hogy ilyen élményszerű módon tanulhattak a gyerekek a komposztálásról. Ez a foglalkozás is segít abban, hogy felelősebben gondolkozzanak majd környezetükről" K30 4a (Erzsébetvárosi Két tannyelvű Ált. Isk. ) 2017. május 2.

"Köszönjük szépen. Nagyon jól éreztük magunkat. Érdekes és hasznos volt, máskor is szívesen jövünk. Molnár Ferenc Általános Iskola 6 a. 2017. április 25.

"Nagyszerű program volt, köszönjük. Közérthető, türelmes előadó és előadás. A gyerekek élvezték! " Artner Gergely, József Attila Általános Iskola és AMI 4. osztály 2017. május 4.

"Nagyon hasznos programon vehettünk részt. A gyerekeket lekötötte. Sok információval lettek gazdagabbak, nem csak a komposztálással kapcsolatosan." Szigetszentmiklósi József Attila Ált. Iskola 2017. május 11.

"Az osztály nagyon élvezte a programot, lelkesen hallgatták az információkat és a felmerült kérdésekre mindig megkapták a kellő választ. Nagyon hasznos program volt! Molnár Ferenc Magyar-Angol Általános Iskola, 4.a, 2017. május 4.

"Élvezetes, szakszerű, a gyerekek számára érthető magyarázatot kaptunk. Széleskörű tájékoztatásban volt részünk a séta során. A gyerekek nagyon élvezték. Köszönjük szépen! Molnár Ferenc Ált. Isk. 4b. 2017. május 9.

"Jó hangulatú foglalkozáson, hasznos ismeretekkel gyarapítottuk tudásunkat. Ezúton is köszönjük a részvétel lehetőségét." Molnár Ferenc Ált. Isk. 7 b. 2017. május 9.

"Köszönjük a hasznos, szép, tartalmas délelőttöt, türelmes magyarázatot." Dr. Török Béla Ált. Isk. 3-5 osztály 2017. április 27.

"Köszönjük a lehetőséget! Nagyon élménydús, maradandó tapasztalatokkal teli program volt." Józsefvárosi EGYMI 4. osztály, 2017. május 23.

"Érdekes, hasznos információkat hallottunk. A gyakorlati része maradandó élmény volt." Molnár Ferenc Ált. Isk. 2017. május 23.

"Nagyon hasznos információkat kaptunk. Gyönyörű növényeket ismerhettünk meg. A gyerekek nagyon élvezték a komposztálást" Siklósiné Kósa Anikó, Kincses Erika, Németh László Ált. Iskola 5 osztályok 2017. május 30.

Nagyon szuper, gyakorlatias, játékos és cselekedtető volt. Köszönjük, hogy részt vehettünk. Re-Crea Tanoda Diósd, 2017. ápr.18.

"Nagyon tetszett a program. Iskolánk diákjai enyhén értelmi fogyatékosok és halmozottan hátrányosak, ezért különösen köszönjük, hogy részt vehettünk. Külön dicséret Melinda néninek, aki végtelen türelemmel segítette az osztályunkat." Józsefvárosi EGYMI 5-6-7 osztályok, 2017. május 18.

"Nagyszerű tevékenykedtető foglalkozás volt, ahol nagyon jól érezték magukat a gyerekek. Ismereteiket bővítették, tudásukat gyarapították. Köszönjük szépen!" Molnár Ferenc Ált. Isk. 4c 2017. május 18.

/_f/programok/pgbg/P1200956.JPG

/_f/programok/pgbg/P1210074.JPG

/_f/programok/pgbg/P1210067.JPG

/_f/programok/pgbg/18493721_1358074827617946_532579028_o.jpg

/_f/programok/pgbg/18308866_1350424645049631_1293249076_n.jpg

           

Amennyiben tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, és kövessd Szamócát a Facebookon. vagy iratkozz fel hírlevelünkre. 
Osszátok meg velünk kertészkedős tapasztalataitokat, képeiket a saját kézzel nevelt növényekről, hogy követendő példát mutassatok kortársaitoknak, a SZAMÓCA KISKERTÉSZ CSOPORTBAN.
Várjuk képeiteket, kérdéseiteket. A kérdésekre igyekszünk mihamarabb válaszolni.
Jó kertészkedést! Szamóca

Gyerekeknek, felnötteknek kertészkedős termékek a Szamóca Boltban.

Hírlevélre feliratkozás:

Szemléletformálás a Füvészkertben 2020 összefoglaló

Szemléletformálás a Füvészkertben 2020 összefoglaló

2020. szeptember 8 és szeptember 22 között lezajlott a  "Szemléletformálás a Füvészkertben" programsorozatunk gyakorlati része. A programon a 25 osztály részvételét a Fővárosi Környezetvédelmi Alap támogatta.
bővebben »bővebben »
Szemléletformálás a Füvészkertben program iskolásoknak 2020

Szemléletformálás a Füvészkertben program iskolásoknak 2020

A tavaszra meghirdetett programot szeptember 8-tól tartjuk! Lehet még jelentkezni. A foglalkozás szabadtéren az ELTE Füvészkertben a Szamóca Kiskertész Tanodában zajlik. 3-4-5-6-7. osztályos csoportok jelentkezését várjuk. A program ingyenes, az alábbi űrlap segítségével lehet regisztrálni.  25 osztályt tudunk fogadni az űrlapon megjelölt időpontokban.  A foglalkozás 50 percet tart. A foglalkozás előtt és után is lehetőség van a Füvészkertben növényekkel ismerkedni, sétálni, ott ahol a Pál utcai fiúk is jártak. Az első 25 jelentkező osztályt tudjuk fogadni. Jelentkezéseket az érkezési sorrend szerint regisztráljuk. Regisztrációról visszaigazolást küldünk.
bővebben »bővebben »
Szemléletformálás a Füvészkertben 2019 összefoglaló

Szemléletformálás a Füvészkertben 2019 összefoglaló

Lezajlott a Szemléletformálás a Füvészkertben programsorozatunk. A Fővárosi Környezetvédelmi Alap támogatásával az osztályok 3 programra jelentkezhettek: komposztálás, városi kertészkedés, növényi sokféleség vezetett séta.
bővebben »bővebben »
Szemléletformálás a Füvészkertben 2019

Szemléletformálás a Füvészkertben 2019

A Füvészkertért Alapítvány és a Szamóca Kiskertész Tanoda pályázatot hirdet 4-5-6-7 osztályos budapesti osztályoknak, szemléletformáló programban való részvételre. Rajzoljatok, vagy írjatok esszét a következő témákhoz kapcsolódóan.. Használjatok minél érdekesebb, innovatívabb technikát
bővebben »bővebben »
Szemléletformálás a Füvészkertben 2018- összefoglaló

Szemléletformálás a Füvészkertben 2018- összefoglaló

Lezajlott a Szemléletformálás a Füvészkertben programsorozat, mely az idén már hamadik alkalommal került megrendezésre 25 osztály részvételével, a Fővárosi Környezetvédelmi Alap támogatásával.
bővebben »bővebben »
Szemléletformálás (komposztálás, kertészkedés) a Füvészkertben, program iskolásoknak

Szemléletformálás (komposztálás, kertészkedés) a Füvészkertben, program iskolásoknak

Szemléletformálás (komposztálás, kertészkedés, biológiai sokféleség megismerése) a Füvészkertben, ingyenes programsorozat 4-7. osztályos iskolás csoportoknak, a Fővárosi Környezetvédelmi Alap támogatásával
bővebben »bővebben »
Komposztálás iskolásokkal

Komposztálás iskolásokkal

Gyűjtés, vágás, aprítás, rostálás.. Indul a komposztálás 22 osztályi gyerekkel és a kísérő pedagógusokkal a Füvészkertben a Szamóca szakmai vezetésével.
bővebben »bővebben »
Komposztálni Budapesten is lehet

Komposztálni Budapesten is lehet

Komposztálni Budapesten is lehet! Gyakorlatorientált komposztálós program a Füvészkertben, a Fővárosi Környezetvédelmi Alap támogatásával.
bővebben »bővebben »
Komposztálj velünk, ha iskolás vagy! - alkotások

Komposztálj velünk, ha iskolás vagy! - alkotások

Lezárult a "Komposztálj velünk, ha iskolás vagy!" pályázatra a nevezés és a pályázatok elbírálása. Nagyon sok szép, érdekes  alkotás érkezett, melyek tükrözik a komposztálás lényegét, folyamatát, és fontosságát.
bővebben »bővebben »
Komposztálj velünk!

Komposztálj velünk!

Komposztálj velünk, ha iskolás vagy! pályázat budapesti osztályközösségek részére Tudtad, hogy hasznos lehet a tízóraid maradéka, és a focipályáról lenyírt fű? Hány bogár élne meg a szünetben elfogyasztott almád csutkájából?
bővebben »bővebben »
Komposztálj velünk, ha iskolás vagy! - összefoglaló

Komposztálj velünk, ha iskolás vagy! - összefoglaló

 Lezajlott a Füvészkertért Alapítvány és a Szamóca Kiskertész Tanoda közös programja a  "Komposztálj velünk, ha iskolás vagy!”, mely a Fővárosi Környezetvédelmi Alap támogatásával valósult meg.
bővebben »bővebben »
         SZAMÓCA események:
2024. július
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234

Szamóca Kiskertész Klub a Füvészkertben

egyéni jelentkezőknek

Növényismeret, növényültetés, alkotás

Időpontok 2024

Mesehősök növényei programsorozat

2024. július 16. kedd 9.30 és 10.45-től Harry Potter növényei

2024. július 23. kedd 9.30 -tól Dínók

2024. augusztus 13. kedd 9.30 és 10.45-től Kalózok kincse

Minden foglalkozásnak más tematikája lesz, más növényeket ültetünk!

Jegyek, bérletek vásárolhatóak a készlet erejéig.

Árak.

A felnőttek belépőjegyet kell váltsanak a Füvészkertbe, a portán. 
Foglalkozás helyszíne: Szamóca Kiskertész Tanoda, ELTE Füvészkert.

A programok változhatnak!