Szemléletformálás a Füvészkertben 2019 összefoglaló

2019. április 17 és május 31 között lezajlott a  "Szemléletformálás a Füvészkertben" programsorozatunk.

A programon a 25 osztály részvételét a Fővárosi Környezetvédelmi Alap támogatta.

A résztvevő osztályok 3 programra jelentkezhettek: komposztálás, városi kertészkedés és növényi sokféleség vezetett séta.

A programra az előző évek túljelentkezései miatt idén pályázatot írtunk ki. Pályázni február, március hónapok során lehetett.

/_f/komposzt/IMG_5517.JPG

A pályázatot 4-5-6-7 osztályos budapesti osztályoknak hirdettük meg. A pályázati anyag szabadon választható volt: rajz, képzőművészeti alkotás készítése, vagy akár esszé írása a következő témákhoz kapcsolódóan, minél érdekesebb, innovatívabb technikával.

  1. Növényi sokféleség: (Rajzoljátok, vagy írjátok le, hogy mit jelent számotokra a növényvilág sokfélesége.)
  2. Komposztálás:( A pályázatra olyan rajzokat, képzőművészeti alkotásokat várunk, melyek tükrözik a komposztálás folyamatát, eredményét /vagy egy esszét arról, hogy milyen anyagokat lehet komposztálni, mire használható az előállított komposzt.)
  3. Városi kertészkedés: (Mutassátok be, hogy hogy lehet akár egy teraszon is kertészkedni, mit lehet felnevelni. Rajzoljátok, írjátok le, vagy az osztály által eddig felnevelt növények fotóiból készítsetek kollázst.)

A pályázatra nagyon szép alkotások érkeztek. Készült kollázs, esszé, alkotás. A beérkező pályázatok száma nem érte el a 25-öt, így minden osztályt regisztráltuk a programra. A szabadon maradt helyekre egy regisztrációs űrlap kitöltésével jelentkezhettek az érdeklődő osztályok.

/_f/komposzt/IMG_5080.JPG

A pályázat célja: Környezettudatos szemléletformálás az iskolában. A komposztálás folyamatának és fontosságának elsajátítása a gyakorlatban. A növényvilág sokféleségének megismertetése. A városi kertészkedés népszerűsítése. A nyertes osztályok diákjai a foglalkozáson megszerzett élmények által mindig emlékezni fognak az itt megszerzett ismeretekre. A program által megszerzett tapasztalatok, lehetőséget adnak saját komposztáló, illetve saját  kert kialakítására az iskola udvarán.

A programok április 17 és május 31 között zalottak. A májusi esős időjárás miatt több időpontot is módosítani kellett, de minden osztály el tudott jönni a programra. A nagyon kitartóak esőben is eljöttek, a városi kertészkedés programra és egy sátor alatt zuhogó esőben ültették el a paradicsom palántákat, amit hazavittek, hogy otthon a teraszon neveljék fel. 

A komposztálós foglalkozásokon a résztvevő osztályok gyűjtögettek, aprítottak, rétegeztek, rostáltak. A tavalyi komposzt rostálása változatlanul a komposztkészítési folyamat gyerekek által legkedveltebb része. A megrostált komposztból tőzegcserepekbe tettek és négylevelű lóhere gumót ültettek, amit hazavittek és elnevelnek, hogy legyen saját kis növénykéjük, melyről gondoskodni kell.

Vélemények a programról:

“Csodálatos környezetben, kíváló programon vehettünk részt. A gyerekek számára kiszakadást jelentett a városi környezetből ez a kis sziget.”Köszönjük! Nádasdi Ferenc Gimnázium 5. A

“Nagyon élveztük az ültetést és a vezetést. Élmény volt a városi gyermek számára közelről megtapasztalni ezeket a nem mindennapi dolgokat. Nagyon szépen köszönjük Ildikó és Tünde néninek! “Molnár Ferenc Magar Angol Két Tanítási Nyelvű Ált. Iskola 4 c.

“NAgyon örültek a kertben található gyógy és fűszenövényeknek. Régi vágyunk valóra vált: megnézhették a hires Pálmaházat. Az igazi csattanó a végére maradt: a kis palánták ültetése igazi meglepetéssel bírt. Köszönjük szépen!”  Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Ált. Isk.

“ Színvonalas, gazdag tájékoztatás. A gyerekeknek rendkívül tetszett a kertlátogatás és az ültetés is. Köszönjük!” Molnár Ferenc Magar Angol Két Tanítási Nyelvű Ált. Iskola 4 a.

“Sok hasznos információt kaptunk. Növényeket természetes élőhelyen nézhettünk, segítő kollégák maximálisan figyeltek rank. Kedvesek voltak.” Dr Török Béla Ált. Isk. EGYMI

“NAgyon tetszett a körbevezetés. Sok érdekes új információval gazdagodtunk.” Váci utcai Ének Zene Ált Isk

“NAgyon érdekes ismertető sétán voltunk itt. Sok hasznos tudnivalóval gazdagodtunk.” Szent Gellért Kat. Ált. Isk.

“Tartalmas kertbemutatást kaptunk, kedves kíséretet a csicsergő gyerekek mellé. Gyönyörű a kert!” Magyar Kínai Két Tanítási Nyelvű Alt. Isk. 

“Lényegre törő, érdekességeket bemutató vezetés, csodás környezet. Köszönjük!”

“NAgyon tetszett a korosztálynak megfelelő hangnemben, tartalommal történt a vezetés. Sokat tanultak a gyerekek a növények jellemzőiről, hangulatos, nagyon tartalmas vezetés során. Köszönjük szépen a lehetőséget! Jövünk máskor is.” Hunyadi Mátyás Ált. Isk.

“Köszönjük Zsuzsa türelmét, a gyerekekhez való nyitottságát. Köszönjük, hogy végig vezetett bennünket a kerten és sok érdekes információt megosztott velünk. A megszerzett tudás nagyon hasznos lessz a gyerekek számára (a városi környezetben is) a környezettudatosságra való nevelésben.” Lázár Ervin Ált. Isk.

“Szuper volt. Gyermek közeli, gyermek központú. Élvezték a programot. Köszönjük!” Újlak Útcai Ált. Isk.

“Köszönjük a Tünde néni segítségét! A gyerekek nagyon élvezték a látványt és a sok-sok hasznos információt. Szívesen visszajövünk újra!” Pestszentimrei Ady Endre Ált. Isk.

“Az előadás a Füvészkert bemutatása érdekes, korosztálynak megfelelő volt. Sok hasznos új információhoz juthattak a gyerekek.” Kőbányai Szent László Ált. Isk.

A pályázatra érkezett alkotások közül néhány:

/_f/komposzt/kompNagy%20Fanni%20Erzs%C3%A9bet.jpg

/_f/komposzt/kompL%C3%A1z%C3%A1r%20Ervinolt%C3%A1nn%C3%A9%20Keszeli.jpg

/_f/komposzt/komp%C3%81gnes%20Hibj%C3%A1n.jpg

/_f/komposzt/kompeZolt%C3%A1nn%C3%A9%20Keszeli.jpg

/_f/komposzt/komp1-%20Zolt%C3%A1nn%C3%A9%20Keszeli.jpg

/_f/komposzt/komp.JPG/_f/komposzt/kompo2.JPG/_f/komposzt/kompo3JPG.JPG

/_f/komposzt/kompCs%C3%B3ka%20Tamara%20munk%C3%A1ja%20-%20%C3%89va%20Nyilas.jpg

/_f/komposzt/komp%20nagy%20rajz%205.b%202019%20-%20Imre%20Heged%C5%B1s.jpg

Sajtómegjelenés:

Kossuth rádió Felfedező- a környezetről műsorban 2019. május 27-én.

http://m.baptistaoktatas.hu/szemleletformalas-a-fuveszkertben-2019

https://greenfo.hu/programok/szemleletformalas-a-fueveszkertben-2019-palyazat-iskolasoknak/

https://www.facebook.com/permalink.php?id=698737646840636&story_fbid=2032641650116889

https://www.csaladinet.hu/.../26246_szemleletformalas_a_fuveszkertben_2019_program...

http://www.pafi.hu/_pafi/palyazat.nsf/ervdocidweburlap/731FD7B95644AF8AC125839B00662696

https://palyazatmenedzser.hu/palyazat-kornyezettudatos-szemleletformalasi-programon-valo-reszvetelre-budapesti-osztalyoknak/?pdf=149984

https://magyarmezogazdasag.hu/2019/02/07/irj-rajzolj-es-nyerj-palyazat-iskolasoknak

https://humusz.hu/hirek/szemleletformalas-fuveszkertben-2019/25150

https://www.facebook.com/Szamocatanoda/posts/2291531227558604/

A foglalkozásokon készült képeket itt lehet megnézni.

/_f/komposzt/IMG_5527.JPG

           

Amennyiben tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, és kövessd Szamócát a Facebookon. vagy iratkozz fel hírlevelünkre. 
Osszátok meg velünk kertészkedős tapasztalataitokat, képeiket a saját kézzel nevelt növényekről, hogy követendő példát mutassatok kortársaitoknak, a SZAMÓCA KISKERTÉSZ CSOPORTBAN.
Várjuk képeiteket, kérdéseiteket. A kérdésekre igyekszünk mihamarabb válaszolni.
Jó kertészkedést! Szamóca

Gyerekeknek, felnötteknek kertészkedős termékek a Szamóca Boltban.

Hírlevélre feliratkozás:

Szemléletformálás a Füvészkertben 2020 összefoglaló

Szemléletformálás a Füvészkertben 2020 összefoglaló

2020. szeptember 8 és szeptember 22 között lezajlott a  "Szemléletformálás a Füvészkertben" programsorozatunk gyakorlati része. A programon a 25 osztály részvételét a Fővárosi Környezetvédelmi Alap támogatta.
bővebben »bővebben »
Szemléletformálás a Füvészkertben program iskolásoknak 2020

Szemléletformálás a Füvészkertben program iskolásoknak 2020

A tavaszra meghirdetett programot szeptember 8-tól tartjuk! Lehet még jelentkezni. A foglalkozás szabadtéren az ELTE Füvészkertben a Szamóca Kiskertész Tanodában zajlik. 3-4-5-6-7. osztályos csoportok jelentkezését várjuk. A program ingyenes, az alábbi űrlap segítségével lehet regisztrálni.  25 osztályt tudunk fogadni az űrlapon megjelölt időpontokban.  A foglalkozás 50 percet tart. A foglalkozás előtt és után is lehetőség van a Füvészkertben növényekkel ismerkedni, sétálni, ott ahol a Pál utcai fiúk is jártak. Az első 25 jelentkező osztályt tudjuk fogadni. Jelentkezéseket az érkezési sorrend szerint regisztráljuk. Regisztrációról visszaigazolást küldünk.
bővebben »bővebben »
Szemléletformálás a Füvészkertben 2019

Szemléletformálás a Füvészkertben 2019

A Füvészkertért Alapítvány és a Szamóca Kiskertész Tanoda pályázatot hirdet 4-5-6-7 osztályos budapesti osztályoknak, szemléletformáló programban való részvételre. Rajzoljatok, vagy írjatok esszét a következő témákhoz kapcsolódóan.. Használjatok minél érdekesebb, innovatívabb technikát
bővebben »bővebben »
Szemléletformálás a Füvészkertben 2018- összefoglaló

Szemléletformálás a Füvészkertben 2018- összefoglaló

Lezajlott a Szemléletformálás a Füvészkertben programsorozat, mely az idén már hamadik alkalommal került megrendezésre 25 osztály részvételével, a Fővárosi Környezetvédelmi Alap támogatásával.
bővebben »bővebben »
Szemléletformálás (komposztálás, kertészkedés) a Füvészkertben, program iskolásoknak

Szemléletformálás (komposztálás, kertészkedés) a Füvészkertben, program iskolásoknak

Szemléletformálás (komposztálás, kertészkedés, biológiai sokféleség megismerése) a Füvészkertben, ingyenes programsorozat 4-7. osztályos iskolás csoportoknak, a Fővárosi Környezetvédelmi Alap támogatásával
bővebben »bővebben »
Komposztálni Budapesten is lehet! összefoglaló 2017

Komposztálni Budapesten is lehet! összefoglaló 2017

Komposztálás iskolásokkal. Gyűjtés, vágás, aprítás... Vélemények a programról
bővebben »bővebben »
Komposztálás iskolásokkal

Komposztálás iskolásokkal

Gyűjtés, vágás, aprítás, rostálás.. Indul a komposztálás 22 osztályi gyerekkel és a kísérő pedagógusokkal a Füvészkertben a Szamóca szakmai vezetésével.
bővebben »bővebben »
Komposztálni Budapesten is lehet

Komposztálni Budapesten is lehet

Komposztálni Budapesten is lehet! Gyakorlatorientált komposztálós program a Füvészkertben, a Fővárosi Környezetvédelmi Alap támogatásával.
bővebben »bővebben »
Komposztálj velünk, ha iskolás vagy! - alkotások

Komposztálj velünk, ha iskolás vagy! - alkotások

Lezárult a "Komposztálj velünk, ha iskolás vagy!" pályázatra a nevezés és a pályázatok elbírálása. Nagyon sok szép, érdekes  alkotás érkezett, melyek tükrözik a komposztálás lényegét, folyamatát, és fontosságát.
bővebben »bővebben »
Komposztálj velünk!

Komposztálj velünk!

Komposztálj velünk, ha iskolás vagy! pályázat budapesti osztályközösségek részére Tudtad, hogy hasznos lehet a tízóraid maradéka, és a focipályáról lenyírt fű? Hány bogár élne meg a szünetben elfogyasztott almád csutkájából?
bővebben »bővebben »
Komposztálj velünk, ha iskolás vagy! - összefoglaló

Komposztálj velünk, ha iskolás vagy! - összefoglaló

 Lezajlott a Füvészkertért Alapítvány és a Szamóca Kiskertész Tanoda közös programja a  "Komposztálj velünk, ha iskolás vagy!”, mely a Fővárosi Környezetvédelmi Alap támogatásával valósult meg.
bővebben »bővebben »
         SZAMÓCA események:
2024. július
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234

Szamóca Kiskertész Klub a Füvészkertben

egyéni jelentkezőknek

Növényismeret, növényültetés, alkotás

Időpontok 2024

Mesehősök növényei programsorozat

2024. július 16. kedd 9.30 és 10.45-től Harry Potter növényei

2024. július 23. kedd 9.30 -tól Dínók

2024. augusztus 13. kedd 9.30 és 10.45-től Kalózok kincse

Minden foglalkozásnak más tematikája lesz, más növényeket ültetünk!

Jegyek, bérletek vásárolhatóak a készlet erejéig.

Árak.

A felnőttek belépőjegyet kell váltsanak a Füvészkertbe, a portán. 
Foglalkozás helyszíne: Szamóca Kiskertész Tanoda, ELTE Füvészkert.

A programok változhatnak!