Szemléletformálás a Füvészkertben 2020 összefoglaló

2020. szeptember 8 és szeptember 22 között lezajlott a  "Szemléletformálás a Füvészkertben" programsorozatunk gyakorlati része.

A programon a 25 osztály részvételét a Fővárosi Környezetvédelmi Alap támogatta.

/_f/komposzt/IMG_0826.JPG

Az idei programsorozat gyakorlati lebonyolítását a tavasszal kezdődött járványhelyzet lényegesen átalakította. A programokra az osztályok toborzását még februárban elkezdtük, hirdetéssel, iskolák megkeresésével. Az osztályok egy online jelentkezési űrlap kitöltésével tudtak jelentkezni, és az első 25 jelentkező osztály részvételét visszaigazoltuk. Az eredeti tervek szerint április közepén kezdődő programra már március elején beteltek a helyek, már várólistát is vezettünk. A járványügyi helyzet változása miatt a tavaszra tervezett programokat az őszi szezonra halasztottuk, bízva abban, hogy az őszi tanévkezdésig rendeződik a helyzet. A már regisztrált résztvevő osztályok tudomásul vették a program halasztását és biztosítottak, hogy az őszi szezonban is örömmel részt vesznek a programon.

A nyáron kedvezően alakuló járványhelyzet lehetővé tette, hogy az őszi lebonyolítást reális lehetőségként kezeljük, ezért más augusztus második felétől újra elkezdtük az osztályok toborzását, elsősorban a már bejelentkezett osztályok megkeresésével. A programok gyakorlati részét szeptember első felére terveztük, a késő őszi hideg időjárást és az esetleges újabb iskolabezárásokat megelőzendő. A tanévkezdéssel egyidejűleg hirtelen romló járványhelyzet újra felülírta a bejelentkezett osztályok listáját, mert sok lefoglalt időpontot utolsó percekben mondtak le, igazgatói, tankerületi vagy szülői döntések alapján, ami teljesen érthető volt az aktuális helyzetben. A lemondott osztályok helyére sikerült újabb hirdetésekkel, iskolák megkeresésével új osztályokat toborozni, így 25 osztály részvételével sikerült lebonyolítani a programot.

Programunk fő tematikája a komposztálás igazából most az őszi szezonban jutott teljes létjogosultsághoz. Az őszi lombhullás, egy egész nyár folyamán működtetett tankert zöld hulladékai, az ágyásokban található gyomok és már leszüretelt növények maradványai a komposztálási munkák alapanyagai lettek. 

A foglalkozások a Tankertben kezdődtek, ahol szétválogatták a gyerekek a komposztálható és a nem komposztálható anyagokat az asztalról. A komposztálható anyagok között érdekes növényi részek, termések is helyet kaptak, hogy tudásuk növényismerettel is bővüljön. A Tankert ágyásaiban gyomokat kerestek, ezáltal megismertek pár ehető növényt is, és az egész Tankert területén zöld hulladékokat gyűjtögettek. Gyűjtögetés közben koktélparadicsomot is szüretelhettek az ágyásokból, melyet mosás után a helyszínen elfogyasztottak.

A Tankertből a Füvészkert komposztálói felé sétálva is gyűjtöttek a gyerekek, lehullott leveleket és ágakat, és közben a Füvészkert történetével és érdekes növényekkel ismerkedtek. A komposztálóknál felaprították az összegyűjtött zöld hulladékokat és rétegezve a komposztkeretekbe tették. Az előző évek komposztjából rostáltak, és vittek a tankertbe a magas ágyások feltöltéséhez. A kedvenc munka a rostálás volt, és természetesen a paradicsom szüretelése, mely neveléséhez felhasználtuk az előző évek osztályaival készített komposztot.

A résztvevő osztályok a komposztáláson kívül kérhették a biológiai sokféleség vezetett sétát vagy a városi kertészkedés programot is. A városi kertészkedésnek az igazi szezonja tavasszal van, ami a járványhelyzet miatt meghiúsult, ezért az előző két program tette ki a programok többségét. Habár a városi kertészkedés idejéről lemaradtunk, azért a paradicsom szüretelésekor megtapasztalták a gyerekek, hogy ilyen paradicsomot ők is tudnak nevelni, akár a teraszon is, akár a saját kézzel előállított komposzt felhasználásával is. 

/_f/komposzt/IMG_0851.JPG

A diákok és tanárok véleménye a programról:

Nagyon tetszett a gyerekeknek a foglalkozás. Tanulságos volt, sok érdekes információval gazdagodva tértünk haza. 

Lázár Ervin Általános Iskola 4.c

/_f/komposzt/IMG_0859.JPG

Köszönjük a lehetőséget. Igazán érdekes volt a program. Gyönyörűek a növények, nagyon örültünk, hogy lenyűgöző ritkaságokat is láthattunk. Külön köszönjük, hogy kerekesszékkel is bejárható a kert nagy része.

Mozgásjavító Általános Iskola 5, 6. Osztály

/_f/komposzt/IMG_0860.JPG

Hasznos volt, a gyerekek élvezték. Gyönyörű a környezet és a növények.

Józsefvárosi EGYMI 4. Osztály

Tartalmas, érdekes, gyermekközpontú foglalkozás. A foglalkozás vezető személye elfogadó, segítő.

Józsefvárosi EGYMI És AMI 7. És 8. Osztály

Nagyszerű élmény volt, köszönjük! Sok érdekességet tudhatunk meg, gyönyörű környezetben, kedves előadótól. Szívesen jövünk máskor is!

Zuglói Benedek Elek EGYMI 6. Osztály

/_f/komposzt/IMG_0902.JPG

Köszönjük a lehetőséget! Nagyon élvezték a gyerekek a foglalkozást. Interaktív, sétálós, beszélgetős elfoglaltság minden korosztály számára. 

Zuglói Benedek Elek Általános Iskola és EGYMI 8. Osztály

Nagyon tetszett, életközeli, praktikus ismeretek, jó hangulat, kedves vezető. 

MTE Nádasi Ferenc Gimnázium 6 a osztály

Köszönjük szépen, nagyon tartalmas, élménydús foglalkozásban volt részünk. Gyönyörű a kert!

Magyar Táncművészeti Egyetem Nádasi Ferenc Gimnáziuma és Kollégiuma 6. b. Osztály

Nagyon érdekes, izgalmas foglalkozás volt. Városi gyerekeknek különösen érdekes volt.

Losonci Téri Általános Iskola

Hasznos volt, köszönjük Zsuzsa néninek a sok-sok információt, a komposztálást, a paradicsomot. Gyönyörű a környezet, szeretnénk még visszatérni. 

Losonci Téri Általános Iskola 3. a

Köszönjük a lehetőséget, érdekes volt, a korosztálynak megfelelő. A gyerekek nagyon élvezték.

Kőbányai Szent László Általános Iskola 5. a.

Nagyon tartalmas, érdekes program. A gyerekeknek nagyon tetszett.

Zuglói Benedek Elek EGYMI Fejlesztő 2, 6. osztály 

Remekül illeszkedett a 3. osztályos tananyagba a látottak és hallottak. ÖKO iskola lévén jó volt látni a komposztálást nagyobb méretben is. Külön élmény volt átrostálni az általunk készített földet.

Lágymányosi Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 3. Osztály

Köszönjük a csodás előadást. Élmény volt személyesen is megismerni, látni a tanultakat! Köszönjük!

Palotás Gábor Általános Iskola 8. a.

A foglalkozás nagy élmény volt számunkra! Kedves vezetést, nagy szakmai hozzáértést tapasztaltunk. Köszönjük!

JEGYMIAI 5. Osztály

Köszönjük szépen a vendéglátást és a hasznos információkat. A gyerekek jól érezték magukat, örültek, hogy szabadtéren és aktívan tölthették a délutánt.

Lágymányosi Bárdos Lajos Általános Iskola 7. osztály

Nagyon élveztük a fantasztikus bemutatást. Érthető, élvezhető előadás.

Heltai Gáspár Általános Iskola 5 a

Nagyon hasznos útmutatót és szemléltetést kaptunk a komposztálásról, gyönyörű sétát tettünk a kertben és nagyon finom a paradicsom. Köszönjük szépen!

Csillagház Általános Iskola 4. osztály

           

Amennyiben tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, és kövessd Szamócát a Facebookon. vagy iratkozz fel hírlevelünkre. 
Osszátok meg velünk kertészkedős tapasztalataitokat, képeiket a saját kézzel nevelt növényekről, hogy követendő példát mutassatok kortársaitoknak, a SZAMÓCA KISKERTÉSZ CSOPORTBAN.
Várjuk képeiteket, kérdéseiteket. A kérdésekre igyekszünk mihamarabb válaszolni.
Jó kertészkedést! Szamóca

Gyerekeknek, felnötteknek kertészkedős termékek a Szamóca Boltban.

Hírlevélre feliratkozás:

Szemléletformálás a Füvészkertben program iskolásoknak 2020

Szemléletformálás a Füvészkertben program iskolásoknak 2020

A tavaszra meghirdetett programot szeptember 8-tól tartjuk! Lehet még jelentkezni. A foglalkozás szabadtéren az ELTE Füvészkertben a Szamóca Kiskertész Tanodában zajlik. 3-4-5-6-7. osztályos csoportok jelentkezését várjuk. A program ingyenes, az alábbi űrlap segítségével lehet regisztrálni.  25 osztályt tudunk fogadni az űrlapon megjelölt időpontokban.  A foglalkozás 50 percet tart. A foglalkozás előtt és után is lehetőség van a Füvészkertben növényekkel ismerkedni, sétálni, ott ahol a Pál utcai fiúk is jártak. Az első 25 jelentkező osztályt tudjuk fogadni. Jelentkezéseket az érkezési sorrend szerint regisztráljuk. Regisztrációról visszaigazolást küldünk.
bővebben »bővebben »
Szemléletformálás a Füvészkertben 2019 összefoglaló

Szemléletformálás a Füvészkertben 2019 összefoglaló

Lezajlott a Szemléletformálás a Füvészkertben programsorozatunk. A Fővárosi Környezetvédelmi Alap támogatásával az osztályok 3 programra jelentkezhettek: komposztálás, városi kertészkedés, növényi sokféleség vezetett séta.
bővebben »bővebben »
Szemléletformálás a Füvészkertben 2019

Szemléletformálás a Füvészkertben 2019

A Füvészkertért Alapítvány és a Szamóca Kiskertész Tanoda pályázatot hirdet 4-5-6-7 osztályos budapesti osztályoknak, szemléletformáló programban való részvételre. Rajzoljatok, vagy írjatok esszét a következő témákhoz kapcsolódóan.. Használjatok minél érdekesebb, innovatívabb technikát
bővebben »bővebben »
Szemléletformálás a Füvészkertben 2018- összefoglaló

Szemléletformálás a Füvészkertben 2018- összefoglaló

Lezajlott a Szemléletformálás a Füvészkertben programsorozat, mely az idén már hamadik alkalommal került megrendezésre 25 osztály részvételével, a Fővárosi Környezetvédelmi Alap támogatásával.
bővebben »bővebben »
Szemléletformálás (komposztálás, kertészkedés) a Füvészkertben, program iskolásoknak

Szemléletformálás (komposztálás, kertészkedés) a Füvészkertben, program iskolásoknak

Szemléletformálás (komposztálás, kertészkedés, biológiai sokféleség megismerése) a Füvészkertben, ingyenes programsorozat 4-7. osztályos iskolás csoportoknak, a Fővárosi Környezetvédelmi Alap támogatásával
bővebben »bővebben »
Komposztálni Budapesten is lehet! összefoglaló 2017

Komposztálni Budapesten is lehet! összefoglaló 2017

Komposztálás iskolásokkal. Gyűjtés, vágás, aprítás... Vélemények a programról
bővebben »bővebben »
Komposztálás iskolásokkal

Komposztálás iskolásokkal

Gyűjtés, vágás, aprítás, rostálás.. Indul a komposztálás 22 osztályi gyerekkel és a kísérő pedagógusokkal a Füvészkertben a Szamóca szakmai vezetésével.
bővebben »bővebben »
Komposztálni Budapesten is lehet

Komposztálni Budapesten is lehet

Komposztálni Budapesten is lehet! Gyakorlatorientált komposztálós program a Füvészkertben, a Fővárosi Környezetvédelmi Alap támogatásával.
bővebben »bővebben »
Komposztálj velünk, ha iskolás vagy! - alkotások

Komposztálj velünk, ha iskolás vagy! - alkotások

Lezárult a "Komposztálj velünk, ha iskolás vagy!" pályázatra a nevezés és a pályázatok elbírálása. Nagyon sok szép, érdekes  alkotás érkezett, melyek tükrözik a komposztálás lényegét, folyamatát, és fontosságát.
bővebben »bővebben »
Komposztálj velünk!

Komposztálj velünk!

Komposztálj velünk, ha iskolás vagy! pályázat budapesti osztályközösségek részére Tudtad, hogy hasznos lehet a tízóraid maradéka, és a focipályáról lenyírt fű? Hány bogár élne meg a szünetben elfogyasztott almád csutkájából?
bővebben »bővebben »
Komposztálj velünk, ha iskolás vagy! - összefoglaló

Komposztálj velünk, ha iskolás vagy! - összefoglaló

 Lezajlott a Füvészkertért Alapítvány és a Szamóca Kiskertész Tanoda közös programja a  "Komposztálj velünk, ha iskolás vagy!”, mely a Fővárosi Környezetvédelmi Alap támogatásával valósult meg.
bővebben »bővebben »
         SZAMÓCA események:
2024. február
HKSzCsPSzV
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829123

Szamóca Kiskertész Klub a Füvészkertben

egyéni jelentkezőknek

Növényismeret, növényültetés, alkotás

Időpontok 2024

Mesehősök növényei programsorozat

február 24. szombat 10.00 és 11.15 - Utazás datolyapartra Ruminivel

március 9. szombat 10.00 és 11.15 - Kikelet kereső

március 23. szombat 10.00 és 11.15 - Borsószem királykisasszony

április 20. szombat 10.00 és 11.15 - Kaland a veteményesben

május 4. szombat 10.00 és 11.15 - Anyák napi virágültetés

május 18. szombat 10.00 és 11.15

Minden foglalkozásnak más tematikája lesz, más növényeket ültetünk!

Jegyek, bérletek vásárolhatóak a készlet erejéig.

Árak.

A felnőttek belépőjegyet kell váltsanak a Füvészkertbe, a portán. 
Foglalkozás helyszíne: Szamóca Kiskertész Tanoda, ELTE Füvészkert.

A programok változhatnak!